Κάμαλα Χάρις | Ομπάμα και Πελόζι σε στάση αναμονής | Στήριξη από Κλίντον | Ποια είναι η Καμάλα Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε τη δύσκολη – για κάποιους αναμενόμενη – και αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία, ενώ η Κάμαλα Χάρις έχοντας την στήριξη του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφια.

Πολλά είναι τα στελέχη των Δημοκρατικών που στηρίζουν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν, θεωρώντας πως αυτή και μόνον αυτή μπορεί να νικήσει τον «αναζωογονημένο» – μετά την απόπειρα δολοφονίας του – Τραμπ. 

Ωστόσο, κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα των Δημοκρατικών, όπως ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, δεν έχουν εκφραστεί.

Έπειτα από εβδομάδες εσωκομματικής σύγκρουσης στις τάξεις των Δημοκρατικών για το εάν ο Μπάιντεν, 81 ετών, θα έπρεπε να παραμείνει ή όχι στην εκστρατεία, είναι κρίσιμο για την κυρία Χάρις να συσπειρώσει πίσω της την παράταξη, καθώς απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες.

Αμφιβολίες…

Πλην όμως υπάρχουν άφθονες αμφιβολίες στο Δημοκρατικό κόμμα για το εάν και κατά πόσον η Κάμαλα Χάρις μπορεί να κερδίσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Κάποια στελέχη της παράταξης εισηγούνται να οργανωθεί μίνι-διαδικασία για την επιλογή της ισχυρότερης υποψηφιότητας ενόψει του συνεδρίου του Αυγούστου στο Σικάγο.

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της Χάρις χθες, σε χωριστή ανακοίνωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση της εκρηκτικής επιστολής του με την οποία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την προσπάθεια. Τον ακολούθησαν, σχεδόν αμέσως, η ισχυρή ομάδα των αφροαμερικανών βουλευτών, αρκετοί δωρητές-κλειδιά, κοινοβουλευτικοί και super PACs («ομάδες πολιτικής δράσης»), ανάμεσά τους οι Priorities USA και Unite the Country.

«Θέλω να προσφέρω την πλήρη στήριξη και έγκρισή μου στην Κάμαλα ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανέφερε ο Μπάιντεν μέσω X χθες.

Ο κατάλογος των Δημοκρατικών συνέχιζε να μακραίνει καθώς προχωρούσε η χθεσινή ημέρα. Ως το βράδυ, υπέρ της είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο – θεωρούμενος ως δυνητικός αντίπαλός της – κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, η γερουσιάστρια της Ουάσιγκτον Πάτι Μάρι, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν, η βουλεύτρια Πραμίλα Τζάιαπαλ…

Σύμβουλος του Ριντ Χόφμαν, του ιδρυτή του LinkedIn και μείζονα δωρητή των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε την κυρία Χάρις την «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας πως είναι παιδί μεταναστών, και «προσωποποίηση της σκληράδας», καθώς υπήρξε η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της Καλιφόρνιας.

Και οι 50 ηγέτες των πολιτειακών οργανώσεων των Δημοκρατικών ανήγγειλαν πως θα υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις. Ομοίως οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο από τις πολιτείες Τενεσί, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Κλίντον και Ομπάμα

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι Κλίντον, η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, επίσης τάχθηκαν υπέρ της αντιπροέδρου.

Ωστόσο μορφές της παράταξης όπως ο Ομπάμα και η Πελόζι, απέφυγαν να ταχθούν υπέρ της κυρίας Χάρις, ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου.

Πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του ανέφερε πως ο πρώην πρόεδρος θα επιδιώξει να ενώσει το κόμμα αφού αναδειχθεί η υποψήφια ή ο υποψήφιος.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, που εξήρε την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να παραμερίσει, επίσης επέλεξε να μην εκφραστεί.

Ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλς, ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο να εγκαταλείψει, έχει καλέσει να διεξαχθεί «ανοικτό» συνέδριο, δηλαδή να αφεθούν οι σύνεδροι να επιλέξουν την υποψήφια ή τον υποψήφιο.

Δωρητής των Δημοκρατικών είπε πως θα υποστήριζε ψηφοδέλτιο με την Χάρις και τον κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια Σαπίρο ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την διεκδικούμενη πολιτεία.

Και ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος;

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιον ή ποια θα επέλεγε η Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιο ή υποψήφια για την αντιπροεδρία εάν πράγματι εξασφάλιζε το χρίσμα.

Εξάλλου, οργάνωση βάσης η οποία είχε ταχθεί υπέρ της πρώην υποψήφιας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Νίκι Χέιλι και υποστήριζε τον πρόεδρο Μπάιντεν με την ονομασία «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ του Μπάιντεν» άλλαξε χθες την επωνυμία της σε «Ψηφοφόροι της Χέιλι υπέρ της Χάρις».

Τα ατού της Καμάλα Χάρις

Ως υποψήφια η Χάρις συγκεντρώνει παρά πολλά ατού και σχετικά λίγα ντισαβαντάζ. Πέρα από την αντιπροεδρία , η καριέρα της ως πρώην Γενικής Εισαγγελέως τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση.

H Καμάλα Χάρις απευθυνόμενη σε εκπροσώπους του Τύπου στους διαδρόμους του Κογκρέσου
H Καμάλα Χάρις απευθυνόμενη σε εκπροσώπους του Τύπου στους διαδρόμους του Κογκρέσου / Φωτογραφία: ΑΡ

Η καριέρα της ως πρώην Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια εξουδετερώνει τον Τραμπ, που προσπαθεί να παρουσιάσει τους Δημοκρατικούς ως «άβουλους» στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Ο Μπάιντεν κατάφερε να προσελκύσει τις ψήφους μεγάλου αριθμού Αφροαμερικανών και με την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις μπορεί να ελπίζουν οι Δημοκρατικοί ότι θα τους ξανακερδίσουν στη μάχη του Νοεμβρίου. Όπως κι ο Μπαράκ Ομπάμα η Καμάλα Χάρις είναι μιγάδα κόρη Τζαμαϊκανού και Ινδής, πέρασε κάποια χρόνια στην παιδική της ηλικία στο εξωτερικό και δη στον Καναδά, διαδήλωνε κατά του απάρτχαϊντ στη Νότια Αφρική κι έγινε δικηγόρος και στη συνέχεια γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Η Καμάλα Χάρις σε ακρόαση στη Γερουσία
Η Καμάλα Χάρις σε ακρόαση στη Γερουσία / Φωτογραφία: ΑΡ

Η καριέρα της Καμάλα Χάρις

Καταγωγή και εκπαίδευση: Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από Τζαμαϊκανό πατέρα και Ινδή μητέρα. Η τελευταία, πέρα από ερευνήτρια του καρκίνου ήταν επίσης ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα – γεγονός που είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή της κόρης της, όπως έχει υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη η υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Η Χάρις σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και οικονομικά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, και Νομική στην Καλιφόρνια.

Η ανέλιξη της Χάρις στο δικαστικό σύστημα: Το 2003, εξελέγη εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου έλαβε κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις: Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεσμεύτηκε να μην επιδιώξει ποτέ την επιβολή της εσχάτης των ποινών – υπόσχεση που τήρησε, αλλά το 2004 προκάλεσε την οργή του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών όταν αρνήθηκε να ζητήσει την θανατική ποινή για τον δολοφόνο ενός αστυνομικού. Επί των ημερών της οι καταδικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις δολοφονίας αυξήθηκαν στο 85%, υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της πόλης. Δημιούργησε ειδική ομάδα δίωξης εγκλημάτων μίσους, ενώ ήταν μία από τις ελάχιστες δικαστικούς λειτουργούς που στήριξαν ανοιχτά το κίνημα Black Lives Matter και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά.
Όταν διεκδίκησε το πόστο του Γενικού Εισαγγελέα υποσχέθηκε παρά την προσωπική της αντίθεση να μην εμποδίσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών – και πάλι τήρησε τη δέσμευσή της. Στη διάρκεια της θητείας της κατάφερε με σκληρή δουλειά να κερδίσει τη φήμη ενός από τα ανερχόμενα αστέρια των Δημοκρατικών.

Η Καμάλα Χάρις σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουάσιγκτον
Η Καμάλα Χάρις σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουάσιγκτον / Φωτογραφία: ΑΡ

Το ολίσθημα του Ομπάμα: Διεθνώς το όνομα της Χάρις έγινε ευρέως γνωστό το 2013, όταν έβαλε σε «μπελάδες» τον Ομπάμα, που την χαρακτήρισε ως «την ωραιότερη εισαγγελέα της χώρας», για να δεχθεί επικρίσεις για «σεξιστική συμπεριφορά» απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες και να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη από τη Χάρις – και πιθανώς από τη γυναίκα του Μισέλ.

Η άνοδος στη Γερουσία: Τρία χρόνια αργότερα, το 2016, η Χάρις έγινε η δεύτερη αφροαμερικανή που εξελέγη στη Γερουσία, έχοντας πάντα την ίδια αποστολή: να δώσει μάχες για τα δικαιώματα όλων των Καλιφορνέζων. Στη Γερουσία έχει δείξει τις ικανότητές της να θέτει σκληρές ερωτήσεις και να λύνει προβλήματα. Φανατική αντίπαλος του Τραμπ, αποφασισμένη να αλλάξει το σύστημα εκ των έσω η Χάρις έχει κατηγορηθεί, πάντως, αρκετές φορές ότι δεν έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα.

Η αποτυχημένη εκστρατεία για το χρίσμα των Δημοκρατικών: Στις αρχές του 2019 η Χάρις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Αρχικά θεωρείτο πολλά υποσχόμενη υποψήφια, μάλιστα σε μια τηλεμαχία διασταύρωσε άγρια το ξίφος της με τον Μπάιντεν, αλλά στη συνέχεια απογοήτευσε σε κάποια από τα ντιμπέιτ με τις όχι και τόσο ξεκάθαρες θέσεις της σε βασικούς τομείς πολιτικής σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους Δημοκρατικούς και τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα.

Εν τέλει φαίνεται πως θα προασπαθήσει να γίνει πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που δεν κατάφερε η Χίλαρι Κλίντον το 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *