Στη φυλακή για ένα μήνα η Εύα Καϊλή | Γιατί δεν έπεισε τους δικαστές | Πολιτική απόφαση καταγγέλλει ο δικηγόρος της

Στη φυλακή για ένα μήνα η Εύα Καϊλή | Γιατί δεν έπεισε τους δικαστές | Πολιτική απόφαση καταγγέλλει ο δικηγόρος της

Δε θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών για την προφυλάκισή της, τουλάχιστον ως τις 22 Ιανουαρίου η Εύα Καϊλή, η οποία θα περάσει τα Χριστούγεννα στη φυλακή.

Η ευρωβουλευτής κρίθηκε προφυλακιστέα για την εμπλοκή της στο Qatar Gate. Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, καταγγέλλοντας ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μιλώντας στο Mega, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική αιτιολόγηση. Ο δικηγόρος τόνιες ότι, στη διάταξη της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου δεν υπήρξε ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι, η ευρωβουλευτής, είναι ύποπτη φυγής. «Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», σημείωσε και τόνισε ο ίδιος ζήτησε, κατά την αγόρευσή του, η αξιολόγηση της πελάτη του, να είναι με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

«Ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την ανάλυση της απόφασης της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

«Παρατείνεται η προληπτική κράτησή της κατά έναν μήνα», ήταν η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας ενώ, η ευρωβουλευτής, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εισαγγελίας, η Εύα Καϊλή βρέθηκε ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

«Ο Φραντζέσκο δανείζεται χρήματα από τους γονείς του»

Τις πρώτες κινήσεις της, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έξω από το σπίτι τους στις Βρυξέλλες, περιέγραψε η Εύα Καϊλή. Στις καταθέσεις που έδωσε στην αστυνομία και στον Βέλγο δικαστή Μισέλ Κλεζ, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου και τις οποίες δημοσίευσε ο ιταλικός Τύπος, φέρεται να παραδέχεται πως αποπειράθηκε να ειδοποιήσει τον Αντόνιο Παντσέρι, ενώ κατονόμασε και δύο, εν ενεργεία Ευρωβουλευτές.

«Προσπάθησα πρώτα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν τον βρήκα. Έτσι προσπάθησα να πάρω τον Ταραμπέλα και μετά την Αρένα. Εκείνοι μου είπαν πως δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι», φέρεται να είπε η ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano.

Στενές σχέσεις, που έφταναν σε επίπεδο επαγγελματικής εξάρτησης. Έτσι περιγράφεται η διασύνδεση του Αντόνιο Παντσέρι με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, στις ίδιες καταθέσεις.

«Ο Παντσέρι ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο. Ο Τζόρτζι ενεργούσε ως μεσάζων, επειδή αισθανόταν πως είχε ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως και απέναντι στον Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Δεν εμπιστευόμουν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι, επειδή είμαι μεγαλύτερη», ισχυρίστηκε η Εύα Καϊλή ενώ ενδεικτικό του πόσο κοντά βρίσκονταν είναι και το γεγονός ότι ο Παντσέρι επισκεπτόταν για καφέ το σπίτι της Καϊλή και του Τζόρτζι ακόμη κι όταν εκείνη απουσίαζε, όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των αρχών. Δεν έδειξε να πιστεύει, ωστόσο, πως ο σύντροφός της θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής ενός κυκλώματος διαφθοράς, καθώς δεν διέθετε τόσα χρήματα.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και νεότερος από εμένα. Ξέρω ότι δανείζεται από τους γονείς του ανά διαστήματα, ίσως και από τον Αντόνιο (Παντσέρι). Το γνωρίζω, διότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα για να τα αποκτήσει», τόνισε η κατηγορούμενη για συμμετοχή στο Qatar Gate.

Η Εύα Καϊλή στις καταθέσεις της φέρεται να παραδέχεται μία και μοναδική φορά που η ίδια μετέφερε παρατύπως μεγάλο ποσό. «Είχα βγάλει 20.000 ευρώ από έναν από τους λογαριασμούς μου στην Ελλάδα και τα είχα στο σακάκι μου. Αλλά το έκανα μόνο μία φορά. Ξέρω ότι δεν μπορώ να μεταφέρω περισσότερα από 10.000 ευρώ», ανέφερε.

Ο δικαστής Μισέλ Κλεζ φέρεται να άσκησε ασφυκτική πίεση στην Εύα Καϊλή για να του πει συγκεκριμένα ονόματα, όσων είχαν ενταχθεί στο δίκτυο του Αντόνιο Παντσέρι. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του!» φέρεται να ζήτησε επιτακτικά, με την Καϊλή να μην διστάζει να δώσει ονόματα. «Ο Τζουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά του. Και ο Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά μπορώ να το βρω, γιατί εργάζεται εκεί. Επίσης, η Σιμόνα, η Καρόλα και η Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι τους βοηθούσε και ήταν μία σχέση δούναι και λαβείν», είπε.

Πέρα από τον πρώην βοηθό του Παντσέρι, Τζουζέπε Μερόνι, τα ονόματα που φέρεται να έδωσε η Εύα Καϊλή, ο ιταλικός Τύπος εικάζει ότι αντιστοιχούν στην Καρόλα Μπενάτο, μέλος της Διεύθυνσης Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου και στην Φραντσέσκα Γκαρμπανιάτι, βοηθού της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι. Η Εύα Καϊλή, μάλιστα, φέρεται να διαχώρισε τις σχέσεις που η ίδια είχε με το Κατάρ, οι οποίες υποστήριξε ότι περιορίζονταν σε θεσμικό επίπεδο για θέμα ενέργειας και βίζας, με εκείνες του Παντσέρι, που επικεντρώνοντας σε ζητήματα ανθρωπιστικών δικαιωμάτων.

Θέμα απαγωγής από τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ έθεσαν οι εισαγγελείς

Η κ. Καϊλή που απολογήθηκε επί μία ώρα και ζητούσε δια των συνηγόρων της να αποφυλακιστεί με τον περιοριστικό όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (το γνωστό «βραχιολάκι»), δεν έπεισε τους δικαστές. Ο ένας εκ των συνηγόρων της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον Alpha, είχε προϊδεάσει για την αρνητική εξέλιξη, καθώς όπως εξήγησε, το κλίμα μέσα στο δικαστήριο δεν ήταν καλό για την ευρωβουλευτή.

Υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή ζήτησε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι και πρότεινε να της αφήσουν μόνο ένα τηλέφωνο, το οποίο δέχτηκε να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της.

Ωστόσο, αιτιολογώντας το αρνητικό κλίμα για την Εύα Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος απαρίθμησε τις ενστάσεις που εξέφρασε κατά την ακρόαση, ο εισαγγελέας του Βελγίου.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο εισαγγελέας αντέτεινε ότι:

  • Το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης.
  • Φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα.
  • Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος «απαγωγής της από τις μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ».

Τα χρήματα «ήταν για τον Παντσέρι»

Όπως έχει ισχυριστεί στις Αρχές, δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο».

Όταν ρωτήθηκε ποιον κάλεσε μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, η κα Καϊλή είπε: «Ταραμπέλα και Αρίνα», όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano.

Αναφορικά με τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα που εμπιστεύτηκε στον πατέρα της, η Εύα Καϊλή ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ούτε δικά της ούτε του συντρόφου της. Ήταν «για τον Παντσέρι», είπε. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πάει μετρητά στο σπίτι Καϊλή-Τζόρτζι: το είχε ήδη κάνει άλλες φορές στο παρελθόν, όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς.

«Πριν τον Covid είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», είπε επίσης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ο σύντροφός της που «κράτησε κάτι για αυτόν (σ.σ. Τον Παντσέρι)» και «ίσως και για το νυν αφεντικό του Αντρέα Κοτσολίνο».

Η Καϊλή έχει αναφέρει πολλά και «βαριά» ονόματα

Η Καϊλή στις δύο καταθέσεις της, ενώπιον της αστυνομίας (10 Δεκεμβρίου) και ενώπιον του δικαστή (11 Δεκεμβρίου), έχει αναφέρει πολλά ονόματα. Και μερικά είναι «βαριά».

Για παράδειγμα, τα άτομα που προσπάθησε να προειδοποιήσει τηλεφωνικά αμέσως μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της, όπου βρέθηκε χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ. Η Καϊλή κάλεσε τον Παντσέρι, αλλά και τους Βέλγους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρίνα, οι οποίοι επίσης κατέληξαν στο «μικροσκόπιο» του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στις Βρυξέλλες: προς το παρόν κανένας από τους δύο δεν είναι υπό έρευνα.

Η Εύα Καϊλή, από την άλλη, για τους δικαστές ήταν μέρος της μικρότερης ομάδας «φιλικών» ευρωβουλευτών που προσέφεραν «συνειδητή» συνεργασία στην εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες που εκτελούσε ο σύντροφός της μαζί με τον Παντσέρι, παρόλο που ο τελευταίος «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Φραντσέσκο»: ο Τζόρτζι ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν ότι είχε «ηθική υποχρέωση» απέναντί του, καθώς και απέναντι στον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο.

Η κα Καϊλη «δεν εμπιστευόταν» τις δραστηριότητες που πραγματοποιούσε ο σύντροφός της με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο: «Αλλά ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως θα έπρεπε να είχα πει κάτι (…)».

Τι έχει πει για τα χρήματα της βαλίτσας

Οι Αρχές επικεντρώνονται στο σημαντικό ποσό των 750.000 ευρώ που βρέθηκε συνολικά στην κατοχή της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με την ίδια, τα χρήματα υπήρχαν ήδη εδώ και τρεις τέσσερις μήνες.

«Η βαλίτσα ήταν για τον Παντσέρι», λέει η Καϊλή για τα 600.000 ευρώ, αναφερόμενη στα χρήματα που εμπιστεύτηκε στον «ανυποψίαστο» πατέρα της, ενώ οι υπόλοιπες 150.000, όπως ισχυρίζεται, ήταν «χρήματα που είχε δανειστεί (ο Τζόρτζι)».

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο σύντροφός της δυσκολεύτηκε να καλύψει τα έξοδα για την αγορά της νέας τους κατοικίας, τόσο που «η υποθήκη είναι στο όνομά μου, πληρώνω για αυτό. Μπορείτε να το δείτε στην πιστωτική μου κάρτα. Τα μετρητά είναι συνεισφορά του συνεργάτη μου. Υπήρχαν 5.000 ευρώ σε ένα χρηματοκιβώτιο και 5.000 σε άλλο».

Τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι των δύο, εξαιρουμένου όμως της βαλίτσας «για τον Παντσέρι», ήταν όμως πολύ περισσότερα.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα γιατί δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι και μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι παίρνει “δάνεια” από τους γονείς του κατά καιρούς. Ίσως και από τον Αντόνιο. Το ξέρω γιατί υπάρχουν πράγματα που θα ήθελε, αλλά δεν είχε τα μέσα».

Ακόμα, δεν αποκλείει ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ανήκουν και σε άλλους: «Ξέρω ότι κράτησε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Παντσέρι, ίσως και για το σημερινό του αφεντικό Κοτσολίνο», αλλά «δεν σκέφτηκα ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *