JPMorgan Chase | Φωτιές στη Wall Street από τις δηλώσεις Jamie Dimon ότι η παραίτηση του από CEO δεν είναι πλέον “πέντε χρόνια” μακριά

O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ενίσχυσε τα περί συνταξιοδοτικών του σχεδίων την περασμένη Δευτέρα. Ο επί χρόνια επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πιο ειλικρινής με το κοινό και τα ΜΜΕ CEO στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην JPMorgan Chase, έγινε συνώνυμος με τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αλλά ο Dimon δεν μπορεί να ηγείται για πάντα, και στα 68 του, το ζήτημα της διαδοχής έχει γίνει πιο σημαντικό. Το χρονοδιάγραμμα για την παραίτηση του -για το οποίο αστειεύονταν εδώ και καιρό ότι ήταν «πέντε χρόνια μακριά» κάθε φορά που του γίνονταν η ερώτηση- δεν είναι «πλέον πέντε χρόνια», ανέφερε ο ίδιος στο συνέδριο επενδυτών της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Dimon, ο οποίος ηγείται της τράπεζας από το 2006, είπε ότι ενώ «έχω ακόμα την ενέργεια που είχα πάντα, νομίζω ότι όταν νιώσω ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις της “φανέλας”, θα πρέπει να φύγω». Τα σχέδια διαδοχής στην τράπεζα, είπε, «βρίσκονται σε καλό δρόμο».

«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσει η τράπεζα με άνετη διαδρομή με τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο και η αντίδραση των μετοχών [της Δευτέρας] (κλείνοντας 4,3% χαμηλότερα) ήταν απόδειξη αυτού (αν χρειαζόταν)», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America σε σημείωμα τους την περασμένη Τρίτη. «Ο Dimon απέφερε απαράμιλλες αποδόσεις στους μετόχους κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ διοίκησε την τράπεζα σε ορισμένες μεγάλες μακροοικονομικές κρίσεις».

Οι αναλυτές της Bank of America προέβλεψαν ότι ο Dimon θα παραιτηθεί στα τέλη του 2025 ή το 2026, αλλά οι λεπτομέρειες των σχεδίων διαδοχής της JPMorgan αποτελούν αντικείμενο εικασιών στη Wall Street για πολλά χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας μεταφέρθηκαν σε νέους ρόλους προκειμένου να διευρύνουν την εμπειρία τους. Η τράπεζα διόρισε τη Marianne Lake ως τη μοναδική διευθύνουσα σύμβουλο του τμήματος καταναλωτών, ενός τμήματος που προηγουμένως διοικούνταν τόσο από τη Lake όσο και από την Jennifer Piepszak.

Η Piepszak, εν τω μεταξύ, ηγείται τώρα της νέας εμπορικής και επενδυτικής τράπεζας της εταιρείας με τον συν-CEO της Troy Rohrbaugh. Ο Rohrbaugh είναι ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών συναλλαγών και κινητών αξιών της τράπεζας.

Άλλοι πιθανοί διάδοχοι του Dimon περιλαμβάνουν τη Mary Erdoes, Διευθύνουσα Σύμβουλο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας, τον οικονομικό διευθυντή Jeremy Barnum και τον πρόεδρο και συνδιευθύνων σύμβουλο Daniel Pinto.

Το 2020, ο Dimon υπέστη «οξεία αορτική ανατομή» -ρήξη στην εσωτερική επένδυση του αιμοφόρου αγγείου της αορτής- που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια, οι συν-COOs Gordon Smith και Daniel Pinto ηγούνταν της εταιρείας ερήμην του. Ο Smith αποσύρθηκε από την τράπεζα τον Ιανουάριο του 2022.

Επίσης, ο Dimon υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του λαιμού το 2014. Σε μια συνέντευξη στο CNN, μίλησε για το πώς η διάγνωση του καρκίνου άλλαξε την οπτική του για τη ζωή. «Όλοι ξέρουν ότι θα πεθάνουν, αλλά κάποια στιγμή όλο αυτό είναι εδώ και συνειδητοποιείς ότι είναι αλήθεια και είναι αλήθεια ίσως νωρίτερα από όσο νομίζεις», είπε ο Dimon. «Και λοιπόν είναι ωραίο να τελειώνουμε κάθε μέρα λέγοντας: “Ήταν μια καλή μέρα”. Κάθε συνάντηση, ήταν μια καλή συνάντηση. Κάθε εβδομάδα, ήταν μια καλή εβδομάδα».

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, ο Dimon λέει ότι δεν έχει αποκλείσει τελείως ένα μέλλον στην πολιτική. Την περασμένη άνοιξη είπε στο Bloomberg: «Αγαπώ τη χώρα μου και ίσως μια μέρα να υπηρετήσω τη χώρα μου με τη μια ή την άλλη ιδιότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *