Ισραήλ-ΗΠΑ:Δέσμευση ΗΠΑ να διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ

Ισραήλ-ΗΠΑ:Δέσμευση ΗΠΑ να διατηρήσουν τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύθηκε γραπτώς χθες Πέμπτη να διατηρήσει τη «στρατιωτική υπεροχή» του Ισραήλ έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας, καθώς στο εβραϊκό κράτος εκφράζονται ανησυχίες για την ενδεχόμενη πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών F-35.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εδώ το πρώτο μας βίντεο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ και ο ισραηλινός ομόλογός του, Μπένι Γκαντς, υπέγραψαν σχετικό έγγραφο έπειτα από συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, καταγράφουν οι επίσημες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας παρέμεινε πολύ διακριτικό για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού. Όμως, ο κ. Γκαντς ανέφερε μέσω Twitter ότι η κοινή διακήρυξη αυτή «επιβεβαιώνει τη στρατηγική δέσμευση των ΗΠΑ στην ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ τα χρόνια που θα έρθουν».

Σημείωσε σε δεύτερο tweet ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική δέσμευση θα διαρκέσει για τέσσερα χρόνια — ή με άλλα λόγια ως το τέλος της υποθετικής δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Είναι σημαντικό για εμένα να επαναβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Έσπερ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ κατά τις πωλήσεις όπλων και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ, που διαρκεί πολύ καιρό, είναι εγγυημένη και απαρασάλευτη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ εναντιώνεται εδώ και χρόνια στην πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας και της Αιγύπτου — χωρών με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης — διότι θέλει να διατηρήσει την τεχνολογική υπεροχή του στο στρατιωτικό πεδίο.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπήρχε «κανένα πρόβλημα» όσον αφορά την πώληση μαχητικών F-35 στα ΗΑΕ, μετά την υπογραφή τον περασμένο μήνα των ιστορικών εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και των Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

Φοβούμενοι ότι ακόμα και σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με τα ΗΑΕ ως το τέλος της θητείας του, στα τέλη του Ιανουαρίου, δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που ορίζει νέο πλαίσιο για τις πωλήσεις των F-35 στο εξωτερικό.

Το κείμενο προβλέπει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι, δεν θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες για την πώληση αεροσκαφών τελευταίας γενιάς παρά μόνο εάν «πιστοποιείται» από το Κογκρέσο πως «η αεροναυτική τεχνολογία των ΗΠΑ και η ασφάλεια του Ισραήλ προστατεύονται πλήρως».

Σχέσεις Ισραήλ – Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ)

Οι σχέσεις Ισραήλ – Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρονται στη διμερή σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών . Από τη δεκαετία του 1960 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν πολύ ισχυροί υποστηρικτές του Ισραήλ, και προώθησαν καλές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, Λιβάνου και Αιγύπτου, ενώ κρατούν την εχθρότητα από άλλα έθνη της Μέσης Ανατολής, ειδικά τη Συρία και το Ιράν. Οι σχέσεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και το Κογκρέσο έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση μιας στενής και υποστηρικτικής σχέσης.

Από το 1985, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει επιχορηγήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως στο Ισραήλ, με το Ισραήλ να είναι ο μεγαλύτερος ετήσιος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας από το 1976 έως το 2004 και ο μεγαλύτερος σωρευτικός αποδέκτης βοήθειας (142,3 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς προσαρμογή του πληθωρισμού) από τον Δεύτερος πόλεμος .

 Το εβδομήντα τέσσερα τοις εκατό αυτών των κεφαλαίων πρέπει να δαπανηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ.  Πιο πρόσφατα, το οικονομικό έτος 2019, οι ΗΠΑ παρείχαν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.  Το Ισραήλ επωφελείται επίσης από εγγύηση δανείων ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Σχεδόν όλη η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ έχει τώρα τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ στο παρελθόν έλαβε επίσης σημαντική οικονομική βοήθεια. Η ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου προς το Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να λαμβάνει οφέλη που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες χώρες.

Εκτός από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν επίσης πολιτική υποστήριξη στο Ισραήλ, έχοντας χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 42 φορές σε σχέση με τα ψηφίσματα σχετικά με το Ισραήλ, από συνολικά 83 φορές στις οποίες υπήρξε ποτέ βέτο. μεταχειρισμένος. Μεταξύ 1991 και 2011, χρησιμοποιήθηκαν 15 βέτο για την προστασία του Ισραήλ στους 24 συνολικά.

πληροφορίες αντλήθηκαν από AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *