Ισραήλ | Γιατί αρνείται να στραφεί κατά του Κρεμλίνου; | Ποια είναι η κρυμμένη -γεωπολιτική- αλήθεια

Ισραήλ | Γιατί αρνείται να στραφεί κατά του Κρεμλίνου; | Ποια είναι η κρυμμένη -γεωπολιτική- αλήθεια

Σε μια δραματική ομιλία του στην ισραηλινή Βουλή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε άμεση βοήθεια την οποία δεν έχει λάβει ακόμη. Γιατί το Ισραήλ αρνείται να στραφεί κατά του Κρεμλίνου; Ποιο επιχείρημα προβάλλει και ποια είναι η κρυμμένη -γεωπολιτική- αλήθεια.

Θα μπορούσε να είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, εκτός και αν η απάντηση είναι πιο εύκολη από όσο φαίνεται. Τη στιγμή που η Δύση έχει ταχθεί εναντίον του Πούτιν και σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον οικονομικό κλοιό, θέλοντας έτσι να τον πειθαναγκάσει να υποστείλει τις πολεμικές σημαίες του, το Ισραήλ ακολουθεί μια εξόχως επαμφοτερίζουσα στάση. Γιατί, άραγε;

Πολύ πρόσφατα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια ιστορική σύνδεση μεταξύ της Ουκρανίας και του Ισραήλ, σημειώνοντας πως η «τελική λύση» των ναζί που εξόντωσε εκατομμύρια Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μοιάζει με την «τελική λύση» του Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η αδιαφορία στοίχισε ζωές και ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεσολάβηση μεταξύ καλού και κακού.

1440x810 cmsv2 8c200372 3409 5518 a373 f761dde30b4a 6553830
(Φωτογραφία: JACK GUEZ / AFP).

Μάλιστα, όλα αυτά τα είπε εις επήκοον των μελών της Κνέσετ, του ισραηλινού κοινοβουλίου. Η ομιλία του δεν ήταν διπλωματική, αντιθέτως χρησιμοποίησε αδιάλλακτο τόνο θέλοντας να θέσει προς των ευθυνών τους τούς ισραηλινούς βουλευτές.

Μιλώντας μέσω βίντεο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η αδιαφορία στοίχισε ζωές και ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεσολάβηση μεταξύ καλού και κακού. Παράλληλα αμφισβήτησε ευθέως το Ισραήλ τόσο για την έλλειψη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας όσο και για την αποτυχία να βοηθήσει την Ουκρανία με όπλα.

Προειδοποιώντας τους Ισραηλινούς ότι θα πρέπει να ζήσουν με τις επιλογές τους, ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας διεξάγει «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, παράνομο, με σκοπό να καταστρέψει τον λαό μας, τη χώρα μας, τις πόλεις μας, τον πολιτισμό μας και τα παιδιά μας. Όλα όσα κάνουν τους Ουκρανούς να είναι πολίτες της χώρας».

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την ορολογία του ναζιστικού κόμματος, θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά. «Οι Ναζί το ονόμασαν αυτό ”τελική λύση” στο εβραϊκό ζήτημα. Και τώρα στη Μόσχα χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις, ”η τελική λύση”. Αλλά τώρα αυτή η ”τελική λύση” στρέφεται εναντίον μας και του ουκρανικού ζητήματος».

Naftali Bennett and Vladimir Putin
O Nαφτάλι Μπένετ σε θερμή χειραψία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (Φωτογραφία: Wikipedia).

Επί του πρακτέου: το Ισραήλ έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν ακολούθησε τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Αν υπάρχει μια εξήγηση, αυτή μπορεί να αναζητηθεί στην ισραηλινή νομοθεσία. Σύμφωνα μ’ αυτή, το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον κάποιου άλλου κράτους μόνο εφόσον αυτό το κράτος οριστεί επισήμως εχθρικό.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο που επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να χτυπούν ιρανικά φορτία όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο που επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να χτυπούν ιρανικά φορτία όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή σε άλλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει διατηρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ επιδίωξε να τοποθετήσει την κυβέρνησή του ως μεσολαβητή στις συνεχιζόμενες αλλά μέχρι στιγμής άκαρπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο ρόλος του ενδιάμεσου που επέλεξε δεν έχει λειτουργήσει ευεργετικά.

Ο Ζελένσκι δεν δίστασε να πει μπροστά στα μέλη της Κνέσετ: «Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματα πυραυλικής άμυνας σας είναι τα καλύτερα και ότι μπορείτε σίγουρα να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές Ουκρανών, Ουκρανών Εβραίων.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν έχουμε λάβει όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις; Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας».

«Στρεφόμαστε προς εσάς και ρωτάμε αν είναι καλύτερο να παρέχει κανείς βοήθεια ή να μεσολαβεί δίχως να επιλέγει πλευρά; Θα σας αφήσω να αποφασίσετε ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση, αλλά θέλω να επισημάνω ότι η αδιαφορία σκοτώνει».

One thought on “Ισραήλ | Γιατί αρνείται να στραφεί κατά του Κρεμλίνου; | Ποια είναι η κρυμμένη -γεωπολιτική- αλήθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *