Οι ισπανόφωνοι είναι η ταχύτερα αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ. Σε πολλές Πολιτείες η ψήφος τους καθορίζει την έκβαση των εκλογών. Αρκεί βέβαια να ψηφίσουν. Αυτό γράφει η Deutsche Welle και συνεχίζει.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί καλούνται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, όπως ονομάζονται. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες, μιας και μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κογκρέσο.
Στις ΗΠΑ περίπου 32 εκατομμύρια ισπανόφωνοι έχουν δικαίωμα ψήφου, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος. Σε ορισμένες Πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό και το Τέξας οι ισπανόφωνοι αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται. Στην Αριζόνα κάθε χρόνο 38.000 νέοι δηλώνουν πως είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής.
“Πολλοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου σε αυτήν την περιφέρεια της Πολιτείας Αριζόνα δεν έχουν ψηφίσει ποτέ. Τους ενημερώνουμε ότι έχουν ψήφο και ότι αυτή μετράει”, λέει η Άρισμπεθ Βαλενσουέλα από την οργάνωση “Mi Familia Vota” (“Η οικογένειά μου ψηφίζει”), η οποία πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι. Το 32% των κατοίκων της Αριζόνας είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, ωστόσο μόλις το 19% ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.
Κάθε ψήφος μετρά
Οι προεδρικές εκλογές του 2020 έδειξαν πόσο καθοριστική είναι η ψήφος των ισπανόφωνων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε με προβάδισμα μόλις 0,3% στην Αριζόνα, σε μια πολιτεία όπου οι Ρεπουμπλικανοί διασφάλιζαν σταθερά την τελευταία 20ετία την πλειοψηφία. Ειδικοί θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ψήφους των ισπανόφωνων και σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η “Mi Familia Vota”, που πλησίασαν και έπεισαν τον κόσμο να ψηφίσει δίνοντας εν τέλει το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς.
“Ο λόγος για τη στροφή υπέρ των Δημοκρατικών στην Αριζόνα οφείλεται στις λεγόμενες ρατσιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών”, λέει ο καθηγητής Φρανσίσκο Πεντράσα του πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια ερευνά την ψήφο των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ. Ως παράδειγμα αναφέρει τον Νόμο αριθ. 1070 του 2010, που έγινε περισσότερο γνωστός και ως νόμος “Δείξε μου την ταυτότητά σου”. Βάσει του νόμου οι αστυνομικοί αποκτούσαν δικαίωμα να ζητούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο την ταυτότητα όσων “φαίνονται ύποπτοι” στο δρόμο, σε πάρκα ή σε δημόσιους χώρους. Σκοπός των αρχών ήταν να εντοπίσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Οι αστυνομικοί ωστόσο σταματούσαν κυρίως άτομα με σκούρο χρώμα, γεγονός που έσπειρε το φόβο σε πολλούς ισπανόφωνους, οι οποίοι αν και ζούσαν νόμιμα στην Αριζόνα γνώριζαν μετανάστες χωρίς χαρτιά ή βοήθησαν παράτυπους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς τις ΗΠΑ.
“Βλέπω να αναπτύσσεται ένα ισχυρό κίνημα νεαρών ισπανόφωνων”
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Νόμος αριθ. 103 του 2006: Μέχρι τότε, οι αρχές της Αριζόνας αναγνώριζαν και τα ισπανικά ως επίσημη γλώσσα της Πολιτείας. Με τον νόμο ωστόσο καθιερώθηκαν τα αγγλικά ως μόνη επίσημη προφορική και γραπτή γλώσσα στην Πολιτεία. Το 74% των γερουσιαστών της Αριζόνας ψήφισαν τότε υπέρ, γεγονός που θεωρήθηκε από τους ισπανόφωνους επίθεση στην κοινότητά τους.
“Ο υποτιμητικός τρόπος πολλών Ρεπουμπλικανών έναντι των ισπανόφωνων έδωσε κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά και να δραστηριοποιηθούν σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”, προσθέτει ο καθηγητής Φρανσίσκο Πεντράσα: “Βλέπω να αναπτύσσεται ένα ισχυρό κίνημα νεαρών ισπανόφωνων, τους οποίους ζω καθημερινά στο Πανεπιστήμιο. Είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες”.
Στην Άρισμπεθ Βαλενσουέλα από την οργάνωση “Mi Familia Vota”, η οποία πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, ανοίγει μια ηλικιωμένη ισπανόφωνη. Λέει πως ζει στην Αριζόνα πάνω από 30 χρόνια και δεν έχει ψηφίσει ποτέ. Θεωρούσε ότι η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι δύσκολη διαδικασία και ότι ούτως ή άλλως κανείς δεν ακούει τους ισπανόφωνους: “Κάτι πρέπει να αλλάξει”, τονίζει. “Σύντομα θα συνταξιοδοτηθώ, βλέπω ότι κυρίως οι νέοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση”. Και προσθέτει ότι σκέπτεται να ψηφίσει Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι, όπως πιστεύει, τα πάνε καλύτερα στα οικονομικά.
Καρολίνα Τσιμόι, Ουάσιγκτον
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Τρεις ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται στα μέσα της προεδρικής θητείας, δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, φθάνοντας μέχρι να καλέσουν σήμερα στην ίδια πολιτεία – κλειδί δύο πρώην προέδρους, επιπλέον του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, πριν από την αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία που θα θέσει τα θεμέλια για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι σ’ αυτή την πολιτεία, πρώην προπύργιο του χάλυβα, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπος τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας, καθώς από την έδρα αυτή θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία σ’ αυτή την άνω βουλή με την τεράστια εξουσία.
Στις ενδιάμεσες εκλογές, που θα διεξαχθουν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί καλούνται επίσης να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια ολόκληρη σειρά απο θέσεις τοπικών αιρετών αξιωματούχων, οι οποίοι αποφασίζουν για τις πολιτικές της πολιτείας τους στα θέματα των αμβλώσεων και των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, κρίνονται επίσης στις εκλογές αυτές.
Πλημμύρα από κόκκινα κασκέτα
Ο Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει σήμερα στην αρένα σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, που θεωρείται κοιτίδα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Αργά το απόγευμα, ο αμερικανός πρόεδρος, που σύντομα θα κλείσει τα ογδόντα, θα συναντηθεί επί σκηνής με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το αδιαμφισβήτητο ρητορικό ταλέντο του για μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.
Μερικές ώρες αργότερα και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από εκεί, ένας άλλος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί μέσα σε μια πλημμύρα από τα κόκκινα κασκέτα των οπαδών του για μια εκδήλωση στη μικρή πόλη Λάτρομπ, κοντά στο Πίτσμπουργκ.
Έπειτα από μια έντονη προκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στον πληθωρισμό, οι ρεπουμπλικάνοι φαίνονται όλο και πιο πεπεισμένοι ότι στις 8 Νοεμβρίου θα μπορέσουν να στερήσουν από τον δημοκρατικό πρόεδρο τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες του.
Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί απ’ αυτή την ορμή για να επισημοποιήσει το συντομότερο την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές, πιθανόν ήδη από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Ο Τζο Μπάιντεν λέει μέχρι τώρα πως έχει την πρόθεση να είναι υποψήφιος, όμως η προοπτική δεν ενθουσιάζει όλους τους δημοκρατικούς εξαιτίας της ηλικίας του -θα γίνει σύντομα 80 ετών- και της χαμηλής δημοτικότητάς του.
Άμβλωση και πληθωρισμός
Ο δημοκρατικός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι αυτές οι εκλογές είναι μάλλον “μια επιλογή”: για το μέλλον της άμβλωσης ή του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου – θέματα για τα οποία υποσχέθηκε να νομοθετήσει μέσω σταθερών πλειοψηφιών στο Κογκρέσο.
Το δικαίωμα στην άμβλωση, που δυναμιτίσθηκε τον Ιούνιο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ήταν σίγουρα ένα κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Πενσιλβάνια. Η οργάνωση οικογενειακού σχεδιασμού Planned Parenthood βοήθησε άλλωστε πολλές φορές τον δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν στη διάρκεια της εκστρατείας.
Όμως η άνοδος των τιμών — 8,2% κατά μέσο όρο σε διάστημα έτους στις ΗΠΑ — παραμένει μακράν η κύρια ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως “πρόεδρος της μεσαίας τάξης” δυσκολεύονται προς το παρόν να καρποφορήσουν.
“Οι δημοκρατικοί είναι ανήσυχοι”, έλεγε χθες ακόμη ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στην Πενσιλβάνια Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη στη διαχείριση του πληθωρισμού και στην εγκληματικότητα που υποτίθεται πως είναι “εκτός ελέγχου”.
“Η ριζοσπαστική αριστερά ξέρει πως η δυναμική είναι υπέρ” των ρεπουμπλικάνων, υποστήριξε σε μήνυμά του προς τους οπαδούς του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για το 2024
Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην άμυνα ενόψει των εκλογών της Τρίτης 8ης Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ευρεία νίκη των συντηρητικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα ανανεωθεί εξ ολοκλήρου. Οι πιο πρόσφατες υποδεικνύουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν επίσης μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου παίζεται το ένα τρίτο των εδρών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται το 2024
Προσμένοντας ότι αυτό το σενάριο θα γίνει πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να εννοηθεί, ολοένα πιο καθαρά, πως σκοπεύει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
“Θα είμαι, πολύ πιθανόν, υποψήφιος ξανά. Ετοιμαστείτε”, πέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε πλήθος οπαδών του την Πέμπτη στην πολιτεία Άιοβα. “Θα ξαναπάρουμε το Κογκρέσο, θα ξαναπάρουμε τη Γερουσία. Και το 2024, θα ξαναπάρουμε τον μεγαλοπρεπή μας Λευκό Οίκο”.
Ο δισεκατομμυριούχος, που ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του στις εκλογές του 2020 και φλερτάρει εδώ και μήνες με την ιδέα να διεκδικήσει νέα θητεία, διατηρεί την τεράστια επιρροή του στην παράταξη.
Έχει υποστηρίξει δημόσια πολλούς υποψήφιους στις “midterms” της Τρίτης, πολλαπλασίασε τις προεκλογικές εμφανίσεις του πλάι τους κι ετοιμάζεται να πιστωθεί την επιτυχία τους αν μπορέσουν να στερήσουν από τον Τζο Μπάιντεν την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο.
Η πολύ πιθανή επιτυχία της αμερικανικής δεξιάς την Τρίτη θα του επέτρεπε να ενισχύσει περαιτέρω το πολιτικό του κεφάλαιο. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του αμέσως μετά, ελπίζει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια δυνητικών εσωκομματικών αντιπάλων του, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις.
“Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι η ανακοίνωση θα γίνει γρήγορα”, είπε την Πέμπτη η Κελιάν Κόνγουεϊ, άλλοτε σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο, πάντα στενή σύμμαχός του.
Επικαλούμενος πηγές που δεν κατονόμασε, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε χθες ότι η ημερομηνία που θα γίνει η ανακοίνωση θα είναι η Δευτέρα 14η Νοεμβρίου. Η εξέλιξη ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις διάφορες ανοικτές δικαστικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων αντιμετωπίζει έρευνες για τον ρόλο του στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα αρχεία του Λευκού Οίκου, ενώ διώκεται για απάτη από τη δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.