Tα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτούν πράγματι την Hamas; | Τι δείχνουν τα στοιχεία

Tα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτούν πράγματι την Hamas; | Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κυνηγήσουν τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αποτυγχάνουν να εμποδίσουν τρομοκρατικές ομάδες να διακινούν χρήματα, προειδοποίησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo.

Από τον Ephrat Livni/New York Times

«Εάν δεν ενεργήσουν για να αποτρέψουν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές», είπε οAdeyemo σε ομιλία του στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας θα το κάνουν».

Η «συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θέλει να βοηθήσει στην εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Παρόλα αυτά τόνισε πως «υπάρχουν εκείνοι, ιδίως στον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που επιθυμούν να καινοτομούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την παράνομη χρηματοδότηση».

«Η προσδοκία μας είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως και άλλοι στο οικοσύστημα των εικονικών νομισμάτων, θα λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να έχουν πρόσβαση σε πόρους», πρόσθεσε ο Adeyemo.

28DB CRYPTO jumbo
The U.S. deputy Treasury secretary, Wally Adeyemo, said on Friday that cryptocurrency firms should take steps to prevent terrorists from gaining access to resources.Credit…Hannah Mckay/Reuters

Οι δηλώσεις του Adeyemo ακολουθούν μια επιστολή της γερουσιαστού Elizabeth Warren, Δημοκρατικής της Μασαχουσέτης, και δεκάδων μελών του Κογκρέσου αυτόν τον μήνα, που ζητούσε από την κυβέρνηση Biden να πατάξει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τρομοκράτες. Αναφέρθηκε σε μια έκθεση ότι οι τρομοκρατικές ομάδες Hamas και Παλαιστινιακή Islamic Jihad έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά έχουν πυροδοτήσει μια λυσσαλέα συζήτηση στην Ουάσιγκτον, στον κόσμο της κρυπτογράφησης και της χρηματοδότησης σχετικά με το πόσο τα κρυπτονομίσματα συμβάλλουν στην τρομοκρατία.

Η Elliptic, η εταιρεία που παρείχε ορισμένα από τα δεδομένα για την αναφορά, αντέδρασε σε μια ανάρτηση ιστολογίου αυτήν την εβδομάδα αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων για κρυπτογράφηση έχει μαζέψει κάτι κοντά στο ποσό που αναφέρεται» και ότι ορισμένα από τα χρήματα που περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό ίσως να έχει πάει σε μικρούς μεσίτες κρυπτογράφησης που μερικές φορές χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις για τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση.

Η εταιρεία ανάλυσης Chainalysis, η οποία δεν παρείχε στοιχεία για την έκθεση, ανέφερε ότι όταν οι εκτιμήσεις χρηματοδότησης όσον αφορά την τρομοκρατία περιλαμβάνουν όλα τα κεφάλαια σε αυτούς τους παρόχους υπηρεσιών, υποθέτουν ανακριβώς πως οτιδήποτε ρέει στην υπηρεσία σχετίζεται με τρομοκρατία.

bitcoin terror funding cryptocurrency

«Οι λομπίστες κρυπτογράφησης προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον ρόλο της κρυπτοχρηματοδοτούμενης τρομοκρατίας», είπε η γερουσιαστής Warren στο DealBook των New York Times (το Elliptic δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο).

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές επιβολής είχαν διατάξει το κλείσιμο δεκάδων λογαριασμών κρυπτονομισμάτων, καταστέλλοντας παράλληλα κρυπτονομίσματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Άτομα άμεσα εξοικειωμένα με τις ενέργειες επιβολής του Ισραήλ είπαν στους Financial Times ότι περισσότεροι από 100 λογαριασμοί στο Binance –το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο– έκλεισαν από την έναρξη της επίθεσης της Hamas στις 7 Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, οι αρχές έχουν ζητήσει πληροφορίες για έως και 200 ​​επιπλέον λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στην Binance.

Η Binance επιβεβαίωσε ότι έχει «μπλοκάρει» έναν «μικρό αριθμό» λογαριασμών από το καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι «ακολουθεί τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες κυρώσεων». Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Επειδή η κρυπτογράφηση είναι ανώνυμη, χωρίς σύνορα και κινείται μέσω διαμεσολαβητών που λειτουργούν σε γκρίζους χώρους χωρίς τις δυνατότητες ελέγχων, οι επικριτές του χώρου επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συγκέντρωση κεφαλαίων από τρομοκράτες. Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η κατηγορία;

Πράγματι, ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης κεφαλαίων για κρυπτογράφηση από τρομοκρατικές ομάδες, λένε ορισμένες αρχές. Ο Tom Alexandrovich, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος άμυνας κυβερνοχώρου στην Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου του Ισραήλ, είπε ότι υπάρχει μια «σούπερ» αύξηση στη συγκέντρωση κεφαλαίων για κρυπτογράφηση που σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες καθώς αυτά (τα κεφάλαια) είναι αποκομένα από παραδοσιακές πηγές όπως οι τράπεζες.

Η κρυπτογράφηση είναι «πρόβλημα», αλλά δεν είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης για τη Hamas, είπε ο Shlomit Wagman, υπότροφος του Harvard και πρώην πρόεδρος της ισραηλινής αρχής απαγόρευσης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο οποίος κατέθεσε σε ακρόαση της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αυτή την εβδομάδα.

Οι κρατικοί παράγοντες, όπως το Ιράν και η Τουρκία, είναι οι κύριοι μοχλοί χρηματοδότησης για παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες, ακολουθούμενοι από επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια με ακίνητα και επενδύσεις, ανθρωπιστική βοήθεια και άντληση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, ορισμένες πτυχές της κρυπτογράφησης ενδέχεται να περιορίζουν τη χρήση της από τρομοκράτες.

Τα ανοιχτά ψηφιακά λογιστικά βιβλία στα οποία καταγράφονται οι συναλλαγές κρυπτογράφησης μπορούν να εντοπιστούν προκειμένου να βρεθούν κακοί παράγοντες. Τον Απρίλιο, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων Bitcoin επειδή η δραστηριότητα παρακολουθήθηκε και εκτέθηκαν οι δωρητές.

O Yaya J. Fanusie, πρώην αναλυτής της C.I.A. σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της μονάδας κατά του ξεπλύματος χρήματος στον βιομηχανικό όμιλο Crypto Council for Innovation, είπε στο DealBook των New York Times ότι μια τρομοκρατική εκστρατεία crowdfunding κρυπτογράφησης «είναι σαν να βάζεις τον αριθμό του τραπεζικού σου λογαριασμού στο διαδίκτυο και να λες στους ανθρώπους “εδώ οι δωρεές προς τη Hamas”».

Τα μέλη του Κογκρέσου ζητούν περισσότερo έλεγχο και ύπαρξη νομοθεσίας.

Η Warren και άλλοι νομοθέτες έχουν προτείνει μια σειρά από νομοσχέδια που θα αντιμετωπίζουν τη χρηματοδότηση της κρυπτογραφικής τρομοκρατίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων παρέχοντας στις αρχές περισσότερους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση της απειλής. Η Financial Action Task Force, μια διεθνής χρηματοοικονομική ρυθμιστική υπηρεσία με συμμετέχοντες από χώρες σε όλο τον κόσμο, διαθέτει ρυθμιστικό πλαίσιο για την κρυπτογράφηση, αλλά πολλές χώρες δεν το έχουν εφαρμόσει πλήρως και η εποπτεία είναι συχνά αδύναμη, είπε ο Wagman.

Ο απολογισμός έχει καθυστερήσει, λένε ορισμένοι ειδικοί. Ο Alex Zerden, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Capitol Peak Strategies και πρώην αξιωματούχος του Γραφείου Τρομοκρατίας και Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Υπουργείου Οικονομικών, είπε στο DealBook ότι οι συζητήσεις σχετικά με τα δεδομένα δεν έχουν μειώσει την συνειδητοποίηση ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν μέρος αυτής της εικόνας χρηματοδότησης. «Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση de minimis για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από το μέσο», είπε.

Γενικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι ένα μικρό μέρος των παράνομων χρήσεων των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν απάτες, ransomware και κλοπές. Το έγκλημα σε κρυπτονομίσματα έφτασε το ρεκόρ των 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σημείωσε η Chainalysis, αποκαλώντας αυτό μια εκτίμηση χαμηλότερου ορίου. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με εγκλήματα όπως η πληρωμή για εμπόριο ναρκωτικών.

Η κλοπή κρυπτονομισμάτων μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι επίσης σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ. Ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει την πρόσβαση των πελατών στην κρυπτογράφηση λόγω της αύξησης των απατών στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *