Σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS | Η κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

fotia

Όλη η εφαρμογή IRIS την οποία έχει αναπτύξει από το 2018 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Πυροσβεστική είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε αυτήν με προστατευμένους κωδικούς οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος.

Πρόκειται για ένα προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης. «Μπορούν να πατήσουν το κουμπί, να δουν που υπάρχει φωτιά, ζουμάροντας στο χάρτη της Ελλάδας και με ένα κλικ να έχουν πρόγνωση. Από τη στιγμή που γίνει αυτό το κλικ με έναν αυτόματο εντελώς τρόπο ενεργοποιείται η δικιά μας υπολογιστική υποδομή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ξεκινάει και ‘τρέχει’ μόνο του το IRIS και σε περίπου 20-30 λεπτά στέλνει με email  στο πυροσβεστικό σώμα μια εξάωρη πρόβλεψη για την εξάπλωση αλλά και για την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς. Εξήντα με εβδομήντα λεπτά αργότερα στέλνουμε στους αξιωματικούς και μια 24ωρη πρόγνωση» εξηγεί ο Θοδωρής Γιάνναρος εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το IRIS μπορεί να παράσχει λεπτομερή πρόγνωση για το πως αναμένεται να κινηθεί μια δασική πυρκαγιά. Και αυτό το κάνει λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς όπως είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες, η καύσιμη ύλη η οποία καίγεται και σε τι αφθονία αλλά και η τοπογραφία (αν είναι σε πλαγιά ενός βουνού ή σε μια επίπεδη μορφή).

Παράλληλα λαμβάνει υπόψιν της την αλληλεπίδραση που έχει η φωτιά με το καιρό, στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

parnitha2%20%281%29.jpg
Πυρκαγιά στη Πάρνηθα. Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI | Σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

Η κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, μίλησε για το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS που χρησιμοποιήθηκε την περίοδο 2019-20 και έκτοτε δεν αξιοποιήθηκε.

Με την Ελλάδα να μετρά μόνο το φετινό καλοκαίρι περίπου 1.000.000 καμένα στρέμματα (θλιβερό ρεκόρ) η συζήτηση περιστρέφεται στα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές και αν τις αξιοποιήσουν θα μπορέσουν να μετριάσουν την καταστροφή.

Ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος, ανέφερε (OPEN TV) ότι οι επιστήμονες έχουν συγκεκριμένες προτάσεις που όμως δεν εφαρμόζονται!

Συγκεκριμένα μίλησε για το εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αγνοήθηκε από τον κρατικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια.

«Πρέπει να πάψουμε να συζητάμε το πρόβλημα και να αναλάβουμε δράση» ανέφερε εισαγωγικά θέτοντας προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουμε «προγνώσεις υψηλής ανάλυσης για 4-5 μέρες. Καινοτόμα συστυματα όπως IRIS για την πρόγνωση, την εξάπλωση και συμπεριφορά της φωτιάς. Χρησιμοποιήθηκε το 2019 και το 2020 και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε» σημείωσε ο Θεόδωρος Γιάνναρος.   

Υπενθυμίζεται ότι το IRIS είναι ένα σύστημα ταχείας απόκρισης, το οποίο λαμβάνει υπόψιν την αμφίδρομη αλληλεπίδραση καιρού-φωτιάς. 

Ο γνωστός πυρομετεωρολόγος, υπογράμμισε ότι η «προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου για το 2024 πρέπει να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου του 2023 και επέμεινε στην υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι φωτιές.  

Πρότεινε να δημιουργηθεί μία Ομάδα Ανάλυσης που να αναλύει τις συνθήκες της φωτιάς και να μπορεί να υποστηρίζει την ασφαλή καταστολή της υποστηρίζοντας το έργο των πυροσβεστών.

H «συμπεριφορά» της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Να σημειώσουμε πως η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) χθες, αργά το βράδυ ενημέρωσε με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Πάρνηθας (Χασιά, Αττική).

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων κατέληξε πως η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών
Πυρομετεώγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στη Πάρνηθα (Χασιά, Αττική). Όλες οι ώρες είναι τοπικές. | Meteo.gr | Σύστημα πρόγνωσης πυρκαγιών IRIS κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να  επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής. 

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση έβαλε στο συρτάρι εργαλείο πρόγνωσης πυρκαγιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *