Θα χτυπήσουν οι Αμερικανοί μέσα στο Ιράν μετά το θάνατο των τριων στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στην Ιορδανία;

Θα χτυπήσουν οι Αμερικανοί μέσα στο Ιράν μετά το θάνατο των τριων στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στην Ιορδανία;

Θα χτυπήσουν οι Αμερικανοί μέσα στο Ιράν μετά το θάνατο των τριων στρατιωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στην Ιορδανία;

Η Κυριακή ήταν η μέρα που ο Πρόεδρος Biden και η ομάδα του φοβόντουσαν ότι θα έρθει για περισσότερους από τρεις μήνες, η ημέρα δηλαδή που οι σχετικά χαμηλού επιπέδου επιθέσεις από ομάδες πληρεξούσιων του Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή θα γίνονταν θανατηφόρες και θα ενέτειναν την πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Peter Baker/New York Times

Με τρεις Αμερικανούς στρατιώτες να σκοτώνονται και δύο δωδεκάδες ακόμη να τραυματίζονται από drone στην Ιορδανία, ο Biden καλείται τώρα να αποφασίσει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει όσον αφορά τα αντίποινα με τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου που έχει προσπαθήσει να αποφύγει από τον Οκτώβριο 7, όταν η τρομοκρατική επίθεση από τη Hamas ξεκίνησε την τρέχουσα μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε βαθμονομήσει προσεκτικά τις απαντήσεις του στις περισσότερες από 150 επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά αγνόησε την πλειονότητα τους που αναχαιτίστηκε επιτυχώς ή έκανε μικρή έως καθόλου ζημιά, ενώ έδωσε έντολές για περιορισμένα πλήγματα που επικεντρώθηκαν κυρίως σε κτίρια, όπλα και υποδομές, κυρίως κατά των Houthis στην Υεμένη που είχαν στόχο την παγκόσμια ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πρώτοι θάνατοι Αμερικάνων στρατιωτών, ωστόσο, θα απαιτήσουν διαφορετικό επίπεδο ανταπόκρισης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και οι σύμβουλοι του προέδρου είναι σε σχετική συναίνεση σχετικά με αυτό καθώς είχαν σύσκεψη μαζί του μέσω ασφαλούς τηλεδιάσκεψης την Κυριακή. Αυτό που παρέμενε ασαφές ήταν αν ο Biden θα χτυπήσει στόχους μέσα στο ίδιο το Ιράν, όπως τον παρότρυναν οι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του, λέγοντας ότι θα είναι «δειλός» αν δεν το κάνει, όπως το έθεσε κάποιος.

«Το ερώτημα που αντιμετωπίζει ο Biden είναι αν θέλει απλά να αντιδράσει στα γεγονότα στην περιοχή ή αν θέλει να στείλει ένα μεγαλύτερο μήνυμα που θα προσπαθεί να αποκαταστήσει μια αίσθηση αποτροπής που απλώς δεν υπήρχε στην περιοχή εδώ και μήνες», είπε ο Brian Katulis, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εργάστηκε σε θέσεις εθνικής ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Bill Clinton.

«Είμαι σίγουρος ότι αναζητούν κάποιου είδους απάντηση, όχι πολύ σκληρή» ώστε να προκληθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, αλλά «όχι και πολύ μαλακή» για να δοθεί η εικόνα ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω.

Ο Biden δεν έδωσε καμία ένδειξη για τον τρόπο σκέψης του, αλλά υποσχέθηκε να απαντήσει με κάποιο τρόπο. «Οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που χάσαμε ήταν πατριώτες με την υψηλότερη έννοια», είπε σε μια δήλωση o Αμερικανός πρόεδρος. Και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι της τιμής και της ανδρείας τους. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία -θα ζητήσουμε από όλους τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν τη στιγμή και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε».

Η επίθεση στην Ιορδανία δεν διέφερε θεμελιωδώς από αυτό που βιώνουν οι αμερικανικές δυνάμεις για περισσότερους από τρεις μήνες τώρα, εκτός από το γεγονός ότι ήταν η πιο επιτυχημένη. Αξιωματούχοι της διοίκησης και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την Κυριακή εάν αντιπροσώπευε μια σκόπιμη προσπάθεια του Ιράν να κλιμακώσει τη σύγκρουση ή προοριζόταν να είναι το ίδιο είδος περιορισμένης επίθεσης που έκαναν οι πληρεξούσιοί του, αλλά σε αυτή την περίπτωση έτυχε να σκοτώσουν Αμερικανούς από τύχη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν εδώ και μήνες ότι δεν πίστευαν ότι το Ιράν ήθελε έναν άμεσο πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυριακή δεν είχαν αλλάξει δημόσια αυτή την εκτίμηση. Αλλά την ίδια στιγμή, είπαν αξιωματούχοι, το Ιράν χρησιμοποίησε τις δυνάμεις πληρεξουσίων του για να διατηρήσει την πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς το δεύτερο συνεχίζει να σφυροκοπά τη Hamas στη Γάζα.

Αυτή η δορυφορική φωτογραφία από το Planet Labs PBC δείχνει μια στρατιωτική βάση γνωστή ως Tower 22 στη βορειοανατολική Ιορδανία, στις 12 Οκτωβρίου 2023. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και “πολλοί” τραυματίστηκαν, στις 28 Ιανουαρίου 2024, σε επίθεση με drone στα βορειοανατολικά της Ιορδανίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι το Ιράν σκοπεύει να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με την επίθεση στην Ιορδανία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι αναλυτές εξακολουθούν να συλλέγουν και να αξιολογούν τις διαθέσιμες πληροφορίες για να προσδιορίσουν εάν το Ιράν διέταξε το ίδιο ένα πιο επιθετικό χτύπημα ή μια ομάδα πολιτοφυλακής αποφάσισε να το κάνει μόνη της.

Ενώ μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Ιράν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν από καιρό ότι η Τεχεράνη κατανοούσε ότι ένας άμεσος πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν βαθιά επιζήμιος. Η επίθεση στην Ιορδανία ήρθε σε μια στιγμή που ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εξερευνήσει την ιδέα ότι το Ιράν μπορεί να είναι στα πρόθυρα να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει ορισμένες από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του, μια θεωρία που πλέον έχει καταρριφθεί μετά την επίθεση στην Ιορδανία.

Κάτι που περιπλέκει το ζήτημα με την τελική απόφαση του Biden είναι το ενδεχόμενο η εντατικοποίηση των μαχών με το Ιράν να καταστήσει δυσκολότερο τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, καθώς την ίδια περίπου στιγμή ο William J. Burns, ο διευθυντής της C.I.A., συναντιόταν στο Παρίσι την Κυριακή με Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και αξιωματούχους του Καταρ προκειμένου να προσπαθήσουν να διαπραγμετυτούν μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα σταματούσε τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Hamas για περίπου δύο μήνες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί επίσης να διαπραγματευτεί μια ξεχωριστή συμφωνία για να αποφύγει μια πιο ευρεία σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και μιας άλλης πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, της Hezbollah, η οποία εδρεύει στον Λίβανο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχασαν χρόνο την Κυριακή κατηγορώντας τον Biden για τους θανάτους των στρατιωτών στην Ιορδανία και υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία του να λάβει πιο άμεσα μέτρα τους τελευταίους τρεις μήνες άφησε το Ιράν και τους πληρεξούσιους του να είναι σίγουροι ότι θα μπορούσαν να ενεργήσουν ατιμώρητα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Biden ενθάρρυνε το Ιράν κατευνάζοντας τους μουλάδες της Τεχεράνης. Ανέφεραν τις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν που θα περιορίζει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του και μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση πέντε φυλακισμένων Αμερικανών με αντάλλαγμα να βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα από πετρέλαιο που είχαν ήδη υποσχεθεί στην Τεχεράνη για ανθρωπιστικούς σκοπούς, μια πολιτική που εγκρίθηκε επί πρώην προέδρου Donald J. Trump. Αυτά τα χρήματα πάγωσαν μέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Hamas, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

Έως σήμερα, οι μόνοι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου αφορούσαν επιχείρηση στην Αραβική Θάλασσα για την απαγόρευση της παράδοσης ιρανικών όπλων στους Houthis. Δύο πεζοναύτες κηρύχθηκαν νεκροί την περασμένη εβδομάδα, αφού ο ένας έπεσε στη θάλασσα και ο άλλος βούτηξε για να προσπαθήσει να τον σώσει. Επίσης, ένας Αμερικανός πολίτης πέθανε τον Οκτώβριο στο Ιράκ μετά από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε καταφύγιο εξαιτίας επίθεσης με drone που στην πραγματικότητα όμως δεν είχε συμβεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *