ΗΠΑ | Η αμερικανική αντικατασκοπεία προειδοποιεί για επιχειρήσεις ενίσχυσης της κινεζικής επιρροής

ΗΠΑ | Η αμερικανική αντικατασκοπεία προειδοποιεί για επιχειρήσεις ενίσχυσης της κινεζικής επιρροής

Η αντικατασκοπεία των ΗΠΑ ενημέρωσε πολιτειακούς και τοπικούς Αμερικανούς αξιωματούχους για τις προσπάθειες του Πεκίνου.

Αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπείας προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους ότι η Κίνα κλιμακώνει τις επιχειρήσεις επιρροής της με στόχο να τους χειραγωγήσει για να πιέσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει περισσότερο φιλικές προς το Πεκίνο πολιτικές.

Η Κίνα “κατανοεί ότι οι πολιτειακοί και τοπικοί ηγέτες στις ΗΠΑ απολαμβάνουν έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την Ουάσινγκτον και είναι ενδεχόμενο να θελήσει να τους χρησιμοποιήσει ως ενδιάμεσους, ώστε να υποστηρίζουν εθνικές πολιτικές των ΗΠΑ, τις οποίες επιθυμεί το Πεκίνο”, αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο που έστειλε σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε περίοδο οξείας αντιπαράθεσης

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου σε μία σειρά ζητημάτων. Οι αντιπαραθέσεις αφορούν θέματα από τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν μέχρι ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Πεκίνο, αλλά και τις αεροναυτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπως και την υλοποίηση επιχειρήσεων κατασκοπείας από το Πεκίνο κατά των ΗΠΑ.

Η κινεζική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Κίνα στρατηγικό ανταγωνιστή. Ωστόσο, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, επιδιώκοντας τη συμμόρφωση του Πεκίνου με τους διεθνείς κανόνες και τη συμμετοχή του σε θεσμούς για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η νέα ενημέρωση της αν λόγω υπηρεσίας αντικατασκοπείας ανέφερε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί μία σειρά από μέσα για να χειραγωγήσει πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσουν την Ουάσινγκτον για πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς την Κίνα.

Οι προσεγγίσεις που ακολουθεί το Πεκίνο συμπεριλαμβάνουν οργανώσεις όπως, η Κινεζική Λαϊκή Ένωση για τη Φιλία και τις Ξένες Χώρες, η οποία καλλιεργεί “αδερφικές” σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και τοπικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Μία άλλη ένωση, η Εθνική Ένωση για την Ειρηνική Επανένωση της Κίνας, προωθεί την σινο-αμερικανική φιλία, αλλά υποστηρίζει τις απόψεις του Πεκίνου για την Ταϊβάν σε επιστολές προς τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και προς άλλους, όπως καταγράφει η ίδια αναφορά.

Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την “ειρηνική επανένωση” με την δημοκρατική Ταϊβάν, αλλά με την επιφύλαξη “άλλων επιλογών” για το νησί, που θεωρεί πως είναι κινεζική επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ