Αιθιοπία:Συμφωνία για την πλήρωση του φράγματος; Λύνονται τα χέρια Καΐρου;

Λύνονται τα χέρια Καΐρου για Λιβύη; Πιθανή συμφωνία για την πλήρωση του φράγματος στην Αιθιοπία
Λύνονται τα χέρια Καΐρου για Λιβύη; Πιθανή συμφωνία για την πλήρωση του φράγματος στην Αιθιοπία

Η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και το Σουδάν συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η Αντίς Αμπέμπα θα καθυστερήσει την πλήρωση τον ταμιευτήρα νερού του κολοσσιαίου φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας που χτίζει στο Γαλάζιο Νείλο έως ότου επιτευχθεί τελική δεσμευτική συμφωνία, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Προεδρία. Οι τρεις αφρικανικές χώρες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί πρόοδο στις πολύχρονες και ακανθώδεις συνομιλίες για το έργο. Τυχόν συμφωνία θα «λύσει τα χέρια» του Καΐρου, ενώ στην παρούσα φάση του δίνει «ανάσα», ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με το άλλο ανοιχτό μέτωπο, τη Λιβύη.

Αιθιοπία – Οι νέες διαπραγματεύσεις για το GERD

Οι νέες διαπραγματεύσεις για το GERD («Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης») προϋπολογισμού 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, και η Αιθιοπία επέμενε ότι θα αρχίσει να πληρώνει τον ταμιευτήρα νερού τον Ιούλιο, ακόμη και χωρίς έγκριση από τις δύο γειτονικές χώρες.

Την Παρασκευή οι τρεις χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή νομικών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συντάξουν μια τελική δεσμευτική συμφωνία και να «αποφύγουν τη λήψη μονομερών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρωσης του ταμιευτήρα του φράγματος, πριν επιτευχθεί η συμφωνία» όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Προεδρία.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε μετά από επείγουσα διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, υπό την προεδρία του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.

Τα τελευταία οχτώ χρόνια, Αιγύπτιοι, Αιθίοπες και Σουδανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν μάταια να φθάσουν σε συμφωνία για το φράγμα. Οι Αιγύπτιοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση ταχείας πλήρωσης του ταμιευτήρα νερού η «αιμοδότηση» της Αιγύπτου από τη «φλέβα» της, το Νείλο θα συρρικνωθεί επικίνδυνα.

Πηγή: skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *