Χωρίς το σκιάχτρο του Τσίπρα η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές | Το αφύσικο 41%-20% | Η ανισορροπία του πολιτεύματος προκαλεί προβληματισμό

Χωρίς το σκιάχτρο του Τσίπρα η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές | Το αφύσικο 41%-20% | Η ανισορροπία του πολιτεύματος προκαλεί προβληματισμό

Χωρίς το σκιάχτρο του Τσίπρα η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές | Το αφύσικο 41%-20% | Η ανισορροπία του πολιτεύματος προκαλεί προβληματισμό

Στις εκλογές της 21ης Μαίου που διεξήχθησαν με σύστημα απλής αναλογικής οι πολίτες επέδειξαν στην κάλπη συμπεριφορά ενισχυμένης αναλογικής. Και μάλιστα ασύμμετρα. Διέλυσαν τον δικομματισμό και τον αντικατέστησαν με τον μονοκομματισμό. Η αντιπολίτευση έλαβε το χειρότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ δεύτερο κόμμα από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου που θα διεξαχθούν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (νόμος Γεραπετρίτη), με τη στρατηγική που ακολούθησαν τα κόμματα και με αιτία το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα είναι λίαν πιθανό υπό προϋποθέσεις οι πολίτες να ψηφίσουν με κριτήρια απλής αναλογικής.

Ας εξηγήσουμε τον κίνδυνο για τη ΝΔ από το τεράστιο ποσοστό που έλαβε. Στην πολιτική πρέπει να έχεις την πρόνοια να κοιτάς μια κίνηση παρακάτω από την επόμενη. Το αφύσικο 41%-20% όμως υπέρ της ΝΔ που βεβαίως συνιστά πολιτικό θρίαμβο του κυρίου Μητσοτάκη, προκάλεσε δύο παρενέργειες:

Πρώτον, κατέστρεψε το βασικό διακύβευμα των δεύτερων εκλογών «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και προκαλεί ήδη νέους πειρασμούς στο εκλογικό σώμα. Ποιόο ήταν το βασικό διακύβευμα για το αστικό κόσμο; Απάντηση: Να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μην έχουμε κυβέρνηση ηττημένων. Να μην έχουμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να μη μας κυβερνήσουν ξανά ο Πολάκης, ο Φλαμπουράρης και ο Παππάς. Να γλιτώσουμε από τη «Δήμητρα» και το παράλληλο νόμισμα.

Μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ψήφισε Κυριάκο στην πρώτη κάλπη για να σιγουρευτεί ότι δεν θα έρθει ο Τσίπρας. Και δεν ήρθε. Ηταν τόσο επιτυχημένο τακτικά το εγχείρημα, ώστε στον δεύτερο γύρο ο δαίμονας Τσίπρας δεν υπάρχει. Εξοντώθηκε. Οσοι δε «πασόκοι» ψήφισαν τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη σκέπτονται τώρα να ψηφίσουν Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο για να τον ανεβάσουν στο βάθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να τον επιβάλουν ως συνεταίρο του κυρίου Μητσοτάκη… Απλή (ανα)λογική.

Συμπέρασμα: Η ΝΔ έλαβε το μάξιμουμ των ποσοστών της στη λάθος αναμέτρηση. Στην πρώτη. Ενώ χρειαζόταν το 41% στη δεύτερη. Τώρα τρέχει και διατάσσει τους αναλυτές της να επιτίθενται στα μικρά κόμματα επειδή με ποσοστό 40% και επτακομματική Βουλή έχει αυτοδυναμία μεν, αλλά όχι των 171 εδρών που θα έχει αν η Βουλή παραμείνει πεντακομματική.

Ετσι, άρχισε τώρα να επιτίθεται στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (την οποία πρόβαλλε σκανδαλωδώς στον πρώτο γύρο σε όλα τα κανάλια – η διακαναλική της συνέντευξη προεβλήθη σε πολύ καλή ώρα για να βλάψει τον Τσίπρα λένε οι πληροφορίες) και στη ΝΙΚΗ. Ήδη από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου μιλούν για δάκτυλο ΝΔ στην άνοδο (και χρηματοδότηση υπονοεί) της ΝΙΚΗΣ.

Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. με 41% στερείται εκ πρώτης όψεως τα πολιτικά εργαλεία που θα είχε στη διάθεση της αν δεν είχε απαγορεύσει το κόμμα Κασιδιάρη και τα λοιπά δεξιά κόμματα να συμμετάσχουν στη Βουλή.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις εκλογές μέσω tweet κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί από τον Άρειο Πάγο.

 

Η ανωμαλία

Δεύτερον, το αφύσικο 41%-20% προκάλεσε τέτοιο σοκ τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ώστε αυτομάτως ανοίγει τον προβληματισμό σε ορισμένα κεντρώα κοινά για τη «διόρθωσή» του. Τον φόβο αυτόν ήδη εκπέμπουν αναλυτές και παρουσιαστές που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ελλείψει αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα η ΝΔ επιτίθεται στα μικρά κόμματα. Αρχικώς δι’ αντιπροσώπων, σύντομα και η ίδια «αυτοπροσώπως». Ποια είναι η νέα απαίτηση που ασυναίσθητα εκπέμπεται κεντρικώς; Να μην έχουμε ούτε μείζονα αντιπολίτευση ούτε ελάσσονα. Αυτό όμως διαβάζεται και αλλιώς: ως ανισορροπία του πολιτεύματος.

Αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ανεξάρτητοι βουλευτές νομοθέτες δεν υπάρχουν, Δικαιοσύνη στο μυαλό των πολιτών δεν υπάρχει, μίντια που να ελέγχουν την εκτελεστική εξουσία πλην εξαιρέσεων δεν υπάρχουν, παρά τηλεοπτικοί μόνον δέκτες ομοιομορφίας. Είναι όλο αυτό φυσιολογικό όμως; Θα είναι φυσιολογικό να αρχίσει αναθεώρηση του Συντάγματος με πλειοψηφίες που θα αγνοούν τις συναινέσεις; Μονομερώς θα γίνει η αναθεώρηση και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει κανείς το εκλογικό σώμα για τις «τομές» και τις «μεταρρυθμίσεις» που θα επιχειρήσει μετεκλογικώς;

Ο κόσμος μπορεί να κρίνει πως δεν επιθυμεί παντοδυναμία της ΝΔ κι αυτό το φοβούνται στην Πειραιώς. .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *