Και η HSBC εγκαταλείπει το Canary Wharf | Το τέλος της ακραίας πολυτέλειας και σπατάλης των οικονομικών γιγάντων

Και η HSBC εγκαταλείπει το Canary Wharf | Το τέλος της ακραίας πολυτέλειας και σπατάλης των οικονομικών γιγάντων

Η HSBC, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στον κόσμο, μειώνει κατά το ήμισυ το μέγεθος των παγκόσμιων κεντρικών της γραφείων και εγκαταλείπει το περίφημο Canary Wharf, μια επιχειρηματική περιοχή που χτίστηκε στις εγκαταλελειμμένες αποβάθρες του ανατολικού Λονδίνου τη δεκαετία του 1980.

Από την Michelle Toh/CNN Business

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί της μίσθωσης του εντυπωσιακού πύργου της με τους 40 και πλέον ορόφους υπέρ ενός πολύ μικρότερου κτιρίου πιο κοντά στο κέντρο του Λονδίνου. Η απόφαση αυτή ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις άλλων μεγάλων εταιρειών προκειμένου να απαλλαγούν από τους ακριβούς χώρους γραφείων σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Συγκεκριμένα, εντός τριών ετών, η HSBC σχεδιάζει να μετακομίσει από την 8 Canada Square στο Panorama St. Paul’s, σε ένα νέο κτίριο που βρίσκεται υπό κατασκευή στο City του Λονδίνου, την ιστορική οικονομική περιοχή της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2016, η τράπεζα αποφάσισε να παραμείνει στο Λονδίνο, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για μετεγκατάσταση της στην Ασία, η οποία παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών της.

Η τράπεζα ήταν εδώ και καιρό βασικός πυλώνας του Canary Wharf, καταλαμβάνοντας 102.193 τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων. Η νέα της έδρα θα είναι μόλις σε 51.654 τετραγωνικά μέτρα.

Ο οργανισμός λέει ότι ελπίζει να μετεγκατασταθεί εκεί πλήρως στα τέλη του 2026, λίγους μήνες δηλαδή πριν λήξει η μίσθωση στην 8 Canada Square στις αρχές του 2027.

Και η HSBC εγκαταλείπει το Canary Wharf | Το τέλος της ακραίας πολυτέλειας και σπατάλης των οικονομικών γιγάντων

Η κίνηση να περιορίσει την τεράστια έδρα της συνάδει με μια ευρύτερη τάση. Περίπου το 50% των μεγάλων πολυεθνικών θα χρειαστούν λιγότερα ακίνητα τα επόμενα τρία χρόνια, με τις πόλεις των ΗΠΑ -με πρώτο το Σαν Φρανσίσκο- να κινδυνεύουν περισσότερο από τα άδεια γραφεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι περισσότεροι αναμένουν μια μείωση μεταξύ 10% και 20%, σύμφωνα με την έρευνα σε 347 εταιρείες σε όλο τον κόσμο από την Knight Frank, μια εταιρεία ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια έρευνα ανέδειξε αλλαγές σε εξέλιξη στην αγορά εμπορικών ακινήτων, η οποία υφίσταται πίεση από τη μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων μετά την αύξηση της εργασίας από το σπίτι μετά την πανδημία, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια.

Η ηγεσία της HSBC έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποφύγει να καταλήξει σε περιττούς χώρους γραφείων ως αποτέλεσμα των αλλαγών.

Το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn είπε ότι η τράπεζα σχεδίαζε να μειώσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της σε ακίνητα κατά 40% «τα επόμενα αρκετά χρόνια» και να υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, με τους υπαλλήλους να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Ως εκ τούτου, η HSBC αναμενόταν ευρέως να παραιτηθεί από πολλές από τις μισθώσεις της στα κέντρα πόλεων που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Πριν από δύο χρόνια, ο Quinn ξεκίνησε να ασχολείται με το σύστημα οργάνωσης γραφείων καθώς η τράπεζα ξέφυγε από το πρότυπο των των κομψών ιδιωτικών γραφείων υπέρ ενός πιο ανοιχτού συστήματος εργασίας που αφορούσε όλους τους εργαζομένους. Τα νέα γραφείο της HSBC προορίζονται στο να παρέχουν στους υπαλλήλους της ευέλικτους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την τράπεζα.

Και η HSBC εγκαταλείπει το Canary Wharf | Το τέλος της ακραίας πολυτέλειας και σπατάλης των οικονομικών γιγάντων

Η HSBC είναι ένας από τους πλέον βασικούς μισθωτές στο Canary Wharf και η προγραμματισμένη αποχώρησή της εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν και άλλες εταιρείες θα σκεφτούν να φύγουν. Η Canary Wharf Group, η οποία διαχειρίζεται ακίνητα στην περιοχή, αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNN όταν ρωτήθηκε για το θέμα τη Δευτέρα.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Lloyds (LLDTF) και Standard Chartered (SCBFF), έχουν ανακοινώσει επίσης σχέδια τα τελευταία χρόνια να απορρίψουν μια σειρά από ακριβούς χώρους γραφείων και να προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας στο προσωπικό τους.

Πέρυσι, η Barclays (BCS) εγκατέλειψε επίσης έναν τεράστιο χώρο γραφείων για το προσωπικό της στο Canary Wharf προκειμένου να συγκεντρώσει όλους τους υπαλλήλους της σε ένα μικρότερο κτίριο στην ίδια περιοχή, επικαλούμενη την επιθυμία για «αποτελεσματικότητα σε όλο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου» ως τον κύριο λόγο για τη μετακόμιση. Το κτίριο που εγκατέλειψε η Barclays, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 5.140 γραφεία, είναι σήμερα κενό και είναι καταχωρισμένο προς μίσθωση από τον Jones Lang LaSalle.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Canary Wharf Group, η περιοχή συνεχίζει να απολαμβάνει ισχυρή ζήτηση από ενοικιαστές, με 38.554 τετραγωνικά μέτρα γραφείων να εκχωρούνται πέρυσι, πάνω δηλαδή από τον ετήσιο μέσο όρο της την τελευταία δεκαετία.

Το Canary Wharf, το οποίο φιλοξενεί επίσης εμπορικά κέντρα και εστιατόρια, έχει ωφεληθεί από την ώθηση της κίνησης των πεζών από την έναρξη λειτουργίας της γραμμής Elizabeth, μιας σύνδεσης με το μετρό του Λονδίνου που άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Μάιο, ανέφερε ο όμιλος.

— Η Hanna Ziady συνέβαλε στo ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *