
Οι πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό την Τρίτη το απόγευμα, αποτέλεσμα όπως φαίνεται των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2014 και βρίσκονταν αποθηκευμένοι από τότε σε αποθήκη του λιμανιού της λιβανικής πρωτεύουσας, φέρνουν στο προσκήνιο μια άλλη πτυχή του θέματος που έχει να κάνει με την Χεζμπολάχ και την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μιας δράσης που έχει να κάνει ακόμα και με την Κύπρο.
Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι λιβανικές Αρχές σχετικά με το φονικό αυτό φορτίο όπως από το πού προήλθε, για ποιον προοριζόταν και ποιες ήταν συνθήκες φύλαξής του στη Βηρυτό, στην Κύπρο -σημειώνει ο «Φιλελεύθερος«- θυμίζουν όχι μόνο τη φονική έκρηξη στο Μαρί, αλλά και μία άλλη υπόθεση εντοπισμού στο έδαφος της Δημοκρατίας μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας το 2015.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2015 η κυπριακή Αστυνομία έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ κι ότι εντός της οικίας αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα λάμβαναν χώρα στο έδαφος της Δημοκρατίας και σε βάρος στόχων ξένων συμφερόντων.
Οι Αρχές προχώρησαν στις 27 Μαΐου στη σύλληψη ενός 26χρονου τότε Λιβανέζου κατόχου καναδικού διαβατηρίου ενώ σε έρευνα στην οικία εντοπίστηκαν στο υπόγειό της 447 χάρτινα κιβώτια που περιέχονταν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία συνολικού βάρους 8,2 τόνων.
Ενώ αρχικά ο Λιβανέζος ισχυριζόταν ότι ερχόταν στην Κύπρο από το 2012 για σκοπούς αναψυχής και διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι, αφού γνωρίζεται φιλικά με τον ιδιοκτήτη του, που του το παραχώρησε γ’ αυτό τον σκοπό, αργότερα σε γραπτή ομολογία του παραδέχθηκε ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ωστόσο δεν ανέφερε ούτε πώς βρέθηκε η νιτρική αμμωνία στην Κύπρο ούτε ποιοι θα ήταν οι στόχοι που θα κτυπούσε η οργάνωση.
Ο 26χρονος, όπως και τα πλείστα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, εκπαιδεύτηκε στο Ιράν στα τάγματα των «Φρουρών της Επανάστασης» και ήταν άτομο με έντονη απέχθεια προς το Ισραήλ -όπως και τα πλείστα μέλη της οργάνωσης, ειδικά της στρατιωτικής πτέρυγας.
Κατά τη δίκη που ακολούθησε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο 26χρονος είχε παραδεχθεί ότι στόχος της Χεζμπολάχ ήταν να βλάψει μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων τα συμφέροντα ξένων κρατών στη Κύπρο και η νιτρική αμμωνία προοριζόταν γι’ αυτό το σκοπό.
Όπως είχε λεχθεί στο δικαστήριο, ο 26χρονος είχε αποστολή να μεταβαίνει στην Κύπρο μεταξύ 2012 και μέχρι τη σύλληψη του (περίπου δέκα φορές) και η παραμονή του διαρκούσε κάθε φορά περίπου δέκα μέρες με οδηγίες να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία που ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο της συγκεκριμένης οικίας.
Κάθε φορά, σύμφωνα με τις οδηγίες που λάμβανε, επισκεπτόταν μόνος του την κατοικία, μεταβαίνοντας πεζός και παίρνοντας προφυλάξεις, ενώ ως αμοιβή για την μετάβαση του στην Κύπρο λάμβανε κάθε φόρα γύρω στα 3500 ευρώ.
Η τρομοκρατική οργάνωση τον επέλεξε και τον εμπιστεύτηκε για την συγκεκριμένη αποστολή λόγω της διπλής του υπηκοότητας, της μόρφωσής του, του γεγονότος ότι μιλά καλά την αγγλική γλώσσα και επειδή είναι άτομο που δεν κινεί υποψίες.
Το δικαστήριο του επέβαλε την ποινή των 6 χρόνων φυλάκισης για συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, για παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ποια είναι η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού») αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο,[1] ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Διαθέτοντας αρχικά μια σχετικά μικρή στρατιωτική δύναμη, σήμερα αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική συνιστώσα που συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση και προωθεί προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης. Έχει κερδίσει τη στήριξη των σιιτών μουσουλμάνων παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες[1] και έχει τη δύναμη να κινητοποιεί πλήθος υποστηρικτών, όπως συνέβη στην περίπτωση των διαδηλώσεων του 2006-8 κατά της κυβέρνησης του Φουάτ Σινιόρα.
Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στην δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.
Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985. Στο μανιφέστο της οργάνωσης καταγράφονται ως κύριοι στόχοι της η αποχώρηση του Ισραήλ από το Λίβανο, ο τερματισμός της εμπλοκής οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής δύναμης στο Λίβανο, καθώς και η επιλογή από το λαό της χώρας του είδους της διακυβέρνησης που επιθυμεί.
Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.
Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε την Χεζμπολάχ στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Mouσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.