H Ελλάδα έχει συζητήσει για τα IRON DOME | Bλέπει στην πράξη το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας

H Ελλάδα έχει συζητήσει για τα IRON DOME | Bλέπει στην πράξη το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας

Η συνεργασία με το Ισραήλ είχε φανεί από πολύ νωρίς ότι δεν θα σταματούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

H Αθήνα, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει κάνει η στρατιωτική ηγεσία, θέλει να θωρακίσει την Ελληνική επικράτεια μέσα από την τεχνογνωσία που προσφέρει το Ισραήλ.

Πηγή: Video από το twitter της Ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα

Όλες αυτές τις ημέρες της Ισραηλινό-Παλαιστινιακής σύγκρουσης, το IRON DOME (Σιδερένιος Θόλος) έχει κλέψει τα βλέμματα του Ελληνικού Επιτελείου, που καιρό τώρα έχει επισημάνει προς το Τελ Αβιβ την πρόθεση να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενταχθεί το συγκεκριμένο σύστημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το IRON DOME, μετρά ήδη 9 χρόνια υπηρεσίας, προστατεύοντας τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και τις τελευταίες ημέρες έχει εξουδετερώσει χιλιάδες ρουκετών που έχουν εκτοξευτεί από τη Χαμάς και μάλιστα με τεράστιο αριθμό επιτυχίας αναχαίτισης.

Με τρισδιάστατο ραντάρ AESA που μπορεί να εγκλωβίσει ταυτόχρονα 110 στόχους και βεληνεκές που φτάνει τα 70 χλμ, οι Ισραηλινοί λένε ότι διαθέτουν ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας για το οποίο μάλιστα κάνουν μελέτες να το μετατρέψουν και σε μεγάλου βεληνεκούς.

Την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αλλά και το ΓΕΕΘΑ συζητούσαν για το αντιαρματικό Spike NLOS, οι Επιτελείς διεύρυναν τον κύκλο των συζητήσεων και για το IRON DOME. Όπως για το προηγμένο αντιαρματικό Spike, που προορίζεται για τον Έβρο και τα νησιά στο Αν. Αιγαίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Επιτελείου και το σύστημα αεράμυνας.

Πηγή: Twitter Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων 

Οι κινητήρες των Ελληνικών Apache & S-70 στο Τελ Αβίβ

Όμως και πριν από ένα 48ωρο Αθήνα και Τελ Αβίβ συμφώνησαν και σε κάτι ακόμα. Να συντηρηθούν τα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Apache και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, S-70 Aegean Hawk από το Ισραήλ.

Οι κινητήρες Τ-700 είναι κοινοί για τους δυο τύπους ελικοπτέρων κι από την στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα της εργοστασιακής συντήρησης, απ’ το να ταξιδέψουν οι κινητήρες στις ΗΠΑ, θα πάνε αρκετά πιο κοντά, στο Ισραήλ. Βεβαίως αν υπήρχαν οι ανάλογες επενδύσεις στην άμυνα κατά το παρελθόν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο και αυτή η συντήρηση θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα.

Ωστόσο τέτοιες υποδομές δεν υπάρχουν κι από το να φτάσουμε σε σημείο απαξίωσης των μέσων αυτών- πράγμα καταστροφικό για την άμυνα- η συντήρησή τους είναι άκρως απαραίτητη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων

«Υπεγράφη αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για την εν συνεχεία υποστήριξη των κινητήρων Τ-700-401C, οι οποίοι εξοπλίζουν τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΑ) και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache του Στρατού Ξηράς. Η συμφωνία αφορά στη συντήρηση των κινητήρων, στην παροχή τεχνικής βοήθειας, καθώς και στην εφοδιαστική υποστήριξη τους.»

Η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει την αστοχία αποφάσεων του παρελθόντος, με την πανσπερμία πτητικών μέσων στις Ένοπλες Δυνάμεις και δίχως προηγούμενες επενδύσεις σε υποδομές που να είναι cost effective ώστε να υποστηρίζονται τα ελικόπτερα.

Πάντως εκτός από αυτές τις συμφωνίες, όπως εμφατικά επισημαίνουν Επιτελείς, το επόμενο διάστημα θα δούμε να περνούν από το κοινοβούλιο και ιδιαίτερα σημαντικά όπλα από το Ισραήλ τα οποία θα προστεθούν από τώρα στην φαρέτρα των F-16 που αναβαθμίζονται στο επίπεδο VIPER.

Αυτό είναι το «Iron Dome», τo υπερόπλο του Ισραήλ

O «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) είναι η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ από επιθέσεις που μπορεί να δέχεται με ρουκέτες και βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011.

Το πλέον εξελιγμένο και «έξυπνο» σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή), εκτοξεύει πύραυλο να την αναχαιτίσει.

iron dome1

Κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome είναι η δημόσια επιχείρηση «Rafael Defense Systems» με έδρα τη Χάιφα. Γενικότερα, το «Iron Dome» αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου εκατό άτομα -χειριστές, τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας-  επανδρώνουν κάθε πυροβολαρχία. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.

Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN.

iron dome2

Ένα σύστημα «Iron Dome» αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα που κατασκευάζει η «Rafael».

Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο σύστημα ελέγχου πυρός μέσω του οποίου προσδιορίζεται το πιθανό σημείο πρόσκρουσης.

Τις τελευταίες ώρες, το Τελ Αβίβ έγινε στόχος «βροχής» ρουκετών, που εκτόξευσε από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς. Χθες, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα έπληττε «σοβαρά» το Ισραήλ, με αφορμή τον βομβαρδισμό, νωρίτερα, ενός πολυώροφου κτιρίου, στη Γάζα, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και τα γραφεία στελεχών της. Το κτίριο αυτό κατέρρευσε.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο Ισραήλ από τη Δευτέρα έως και σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν πέτυχαν τον στόχο τους καθώς ανέλαβε δράση ο «Σιδηρούς Θόλος» («Iron Dome»).

iron dome4

Περίπου 850 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το «Iron Dome» ενώ περίπου 200 ρουκέτες έπεσαν στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους σύμφωνα με την «Jerusalem Post».  

Το «Kippat Barzel» («Iron Dome»), όπως ονομάζεται το σύστημα στα Εβραϊκά, χρησιμοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια και προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από εισερχόμενες ρουκέτες. O «Σιδηρούς Θόλος» δημιουργήθηκε το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.  

Τότε η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις τέσσερις χιλιάδες) με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη «Rafael Advanced Defense Systems» η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.

2 thoughts on “H Ελλάδα έχει συζητήσει για τα IRON DOME | Bλέπει στην πράξη το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.