Κόλπος του Άντεν – Σομαλία | Αναταραχές με επιπτώσεις στη ναυτιλία;

 Κόλπος του Άντεν
Κόλπος του Άντεν – Σομαλία | Αναταραχές με επιπτώσεις στη ναυτιλία; | In this photo taken Sunday, Sept. 23, 2012, masked Somali pirate Hassan stands near a Taiwanese fishing vessel that washed up on shore after the pirates were paid a ransom and released the crew, in the once-bustling pirate den of Hobyo, Somalia. The empty whisky bottles and overturned, sand-filled skiffs that litter this shoreline are signs that the heyday of Somali piracy may be over – most of the prostitutes are gone, the luxury cars repossessed, and pirates talk more about catching lobsters than seizing cargo ships. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

O πρόεδρος της Σομαλίας, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, γνωστός επίσης και ως Φαρμάτζο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, πως θέτει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό, τον Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε, την επομένη της ανταλλαγής κατηγοριών ανάμεσά τους σχετικά με τις εκλογές, που καθυστερούν πολύ στην ασταθή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε και να αφαιρέσει τις εξουσίες του, καθώς φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση διαφθοράς», ανέφερε η σομαλική προεδρία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως αποπειράθηκε να αναμιχθεί σε έρευνα σχετικά με υπόθεση αρπαγής γαιών.

Οι εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του επανέρχονται διαρκώς στο επίκεντρο.

Χθες Κυριακή, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο πως σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία, μετά την απόφαση του αρχηγού του κράτους να του αφαιρέσει την εντολή να οργανώσει τη διαδικασία, που έχει καθυστερήσει χρόνια, με συνέπεια να καταγράφεται σοβαρή θεσμική κρίση.

Πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας από το 2017, ο Φαρμάτζο είδε τη θητεία του να λήγει την 8η Φεβρουαρίου, χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί με τις πολιτειακές κυβερνήσεις για τη διεξαγωγή εκλογών, που είναι έμμεσες και γίνονται με ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα στη Σομαλία.

Η ανακοίνωση στα μέσα Απριλίου ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται για δύο χρόνια προκάλεσε ένοπλες συγκρούσεις στη Μογκαντίσου, εγείροντας φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα από το 1991 θα γενικευτεί εκ νέου.

Ήδη ο Αμπντιραχμάν Γιούσουφ Όμαρ Αντάλα, υφυπουργός Πληροφοριών, χαρακτήρισε «έμμεσο πραξικόπημα» την ανακοίνωση του προέδρου Φαρμάτζο, προβλέποντας ταυτόχρονα πως «δεν θα επικρατήσει».

350px Gulf of Aden 3 map
ο κόλπος του Άντεν

Αρκετοί παρατηρητές τονίζουν πως η νέα κρίση στα κορυφαία κλιμάκια της κρατικής εξουσίας και το εκλογικό αδιέξοδο εκτρέπουν την προσοχή από σημαντικότερα προβλήματα για τη Σομαλία, ιδίως την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ.

Τέλος, άγνωστο παραμένει κατά πόσο η ναυτιλία θα επηρεαστεί άμεσα από την πολιτική αστάθεια στη Σομαλία, η οποία συνιστά μία εκ των τεσσάρων κρατών που απαρτίζουν το Κέρας της Αφρικής. Όμως, στο παρελθόν τα φαινόμενα πειρατείας στην περιοχή του κόλπου του Άντεν είχαν ευνοηθεί από τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Η πολιτική αστάθεια στα κράτη της Ανατολικής Αφρικής προκαλεί διαχρονικά αμηχανία στη διεθνή-διπλωματική-στρατιωτική-ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς οδηγεί σε γενικότερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας την ασφάλεια των μεταφορικών δικτύων.

Κόλπος του Άντεν

Ο Κόλπος του Άντεν (Αραβικά: خليج عدن) βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα ανάμεσα στην Υεμένη της νότιας ακτής της Αραβίας και τη Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής. Στα βορειοδυτικά, συνδέεται με την Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Ο κόλπος είναι επίσης γνωστός ως σοκάκι των πειρατών λόγω της Σομαλικής πειρατείας που πλήττει την περιοχή.

Εμπορικές δραστηριότητες στον Κόλπο

Ο Κόλπος του Άντεν είναι μια σημαντική εμπορική ναυτική δίοδος, ειδικά για το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, κάτι που τον καθιστά βασικότατο για την παγκόσμια οικονομία. Περίπου το 11% του πετρελαίου θαλάσσιων κοιτασμάτων περνά από τον Κόλπο του Άντεν στο δρόμο του για τη Διώρυγα του Σουέζ, ή κοντινά διϋλιστήρια. Τα κυριότερα λιμάνια κατά μήκος του Κόλπου είναι το Άντεν στην Υεμένη, και η Ζέιλα, Βερβέρη και Μποσάσο στη Σομαλία.

Κατά την πρώιμη ιστορία, η πόλη του Κρατέρ, ανατολικά της σημερινής πόλης Άντεν, ήταν ένα σημαντικό λιμάνι του τοπικού εμπορίου. Ήταν το κύριο λιμάνι του βασιλείου του Αβσάν, και μετά την κατάκτησή του από τους Σαβαίους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «επικοινωνία» της Αφρικής με την Αραβία.

Οικολογία του Κόλπου

250px GulfOfAden1860
Χάρτης του 1860 με τον Κόλπο του Άντεν

Χάρτης του 1860 με τον Κόλπο του Άντεν

Όντας από γεωλογικής απόψεως μια σχετικά «νέα» μάζα νερού, ο Κόλπος του Άντεν έχει μοναδική βιοποικιλότητα που περιέχει πολλά είδη ψαριών, κοραλλιών, θαλάσσιων πτηνών, και ασπόνδυλων.

Αυτή η πλούσια οικολογική ποικιλία έχει ωφεληθεί από τη σχετική έλλειψη ρύπανσης κατά διάρκεια των ανθρώπινων εγκαταστάσεων γύρω από τον κόλπο, αλλά οι περιβαλλοντικές ομάδες φοβούνται πως η έλλειψη συντονισμένης προσπάθειας για τον έλεγχο της ρύπανσης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα του κόλπου.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *