To… Eldorado του Βελουχιστάν πίσω από την σύγκρουση Πακιστάν και Ιράν | Τα πλούσια κοιτάσματα και το αυτονομιστικό κίνημα | Τι σημαίνει ο ιρανοπακιστανικός μίνι πόλεμος

To… Eldorado του Βελουχιστάν πίσω από την σύγκρουση Πακιστάν και Ιράν | Τα πλούσια κοιτάσματα και το αυτονομιστικό κίνημα | Τι σημαίνει ο ιρανοπακιστανικός μίνι πόλεμος

To… Eldorado του Βελουχιστάν πίσω από την σύγκρουση Πακιστάν και Ιράν | Τα πλούσια κοιτάσματα και το αυτονομιστικό κίνημα | Τι σημαίνει ο ιρανοπακιστανικός μίνι πόλεμος

Το Μπαλουχιστάν, γνωστό επίσης ως Βελουχιστάν (σπανιότερα: Μπαλοχιστάν, Βαλουχιστάν) ( بلوچستان, Γη των Μπαλούχων) είναι μια άνυδρη, ερημική και ορεινή περιοχή στο ιρανικό υψίπεδο στη νοτιοδυτική Ασία, βορειοδυτικά του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στον Περσικό Κόλπο. Κυρίως περιλαμβάνει το νοτιοδυτικό Πακιστάν, το νοτιοανατολικό Ιράν και ένα μικρότερο τμήμα του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, στις επαρχίες Νιμρούζ, Χελμάντ και Κανταχάρ[1][2] Το Μπαλουχιστάν συνορεύει με την περιοχή του Παστούν στα βόρεια, με τη Σιντ και το Παντζάμπ στα ανατολικά και το Ιράν στα δυτικά. Στο νότο βρίσκεται η ακτή Μακράν, η Αραβική Θάλασσα και ο Κόλπος του Ομάν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι σχέσεις Ιράν-Πακιστάν, εχθρικές εδώ και χρόνια λόγω του πακιστανικού Βελουχιστάν και των αντισιιτών ανταρτών του με την ονομασία Jaish al-Adl, παροξύνθηκαν αυτή την εβδομάδα και βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών έπειτα από τις ιρανικές αεροπορικές επιδρομές και την πακιστανική απάντηση με drones και ρουκέτες στο ιρανικό έδαφος στις 18 Ιανουαρίου.

Με ροζ χρώμα η περιοχή του Μπαλουχιστάν | U.S. Central Intelligence Agency – Based off of original byː The University of Texas at Austin, direct link –>Pakistan (Major Ethnic Groups) 1980

Τα γεγονότα αυτά συνιστούν άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και εγκυμονούν τον κίνδυνο νέας περιφερειακής αστάθειας, σημειώνουν οι γεωπολιτικοί αναλυτές.

Την περασμένη Τρίτη οι Ιρανοί επιχείρησαν στο πακιστανικό Βελουχιστάν εναντίον της σουνιτικής εξτρεμιστικής φράξιας Jaish al-Adl, η οποία είναι υπεύθυνη για επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος. Αυτούς τους φανατικούς σουνίτες οι μουλάδες τους θεωρούν εξωτερικούς εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας και κατά το παρελθόν είχαν καταφέρει να εξουδετερώσουν ορισμένα ηγετικά στελέχη τους.

Συγχρόνως, οι Ιρανοί έπληξαν στόχους στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Συρία, ως αντίποινα για το μακελειό που προκάλεσαν προ ημερών οι δύο καμικάζι του ISIS στο νεκροταφείο της πόλης Κερμάν. Αυτές οι επιδρομές, που αποφασίστηκαν από τους μουλάδες, στέλνουν πολλά μηνύματα, έγραψε η Corriere della Sera επικεντρώνοντας στον ιρανικό παράγοντα.

Στους παραλήπτες των μηνυμάτων αυτών περιλαμβάνονται όλοι οι εχθροί του Ιράν, οπωσδήποτε και οι ΗΠΑ με το Ισραήλ. Το «πνεύμα» με το οποίο μίλησαν διεθνώς οι ιρανικές βόμβες είναι το εξής: με αποδεδειγμένη την ικανότητα διεξαγωγής επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς και με σύγχρονα όπλα, το Ιράν διαμηνύει ότι χωρίς αυτό δεν είναι δυνατός ο τερματισμός των κρίσεων.

Οι Ιταλοί υπενθύμισαν ότι, έχοντας σκοπό να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, το Ιράν χειρίζεται επιδέξια διαφόρους «βραχίονες» σε όλη την περιοχή: την παλαιστινιακή Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους Χούτι της Υεμένης.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση της Τεχεράνης με τους Πακιστανούς, τα διεθνή μέσα έγραψαν ότι το 2023 συνολικά 10 στρατιώτες και αστυνομικοί του Πακιστάν σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις στο πακιστανικό Βελουχιστάν, επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από άτομα που δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν.

To… Eldorado του Βελουχιστάν πίσω από την σύγκρουση Πακιστάν και Ιράν | Τα πλούσια κοιτάσματα και το αυτονομιστικό κίνημα

Τόσο το Πακιστάν όσο και το Ιράν πολεμούν εδώ και καιρό τους μαχητές στην ταραχώδη περιοχή των Μπαλόχ κατά μήκος των συνόρων τους μήκους 900 χιλιομέτρων, αλλά το τελευταίο περιστατικό σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και έρχεται καθώς οι περιφερειακές εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή εντείνονται λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών πόλεμος στη Γάζα.

Ποια είναι η οργάνωση που βρέθηκε στο στόχαστρο του Πακιστάν

Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).

Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων (Μπαλούτς) πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.

Η σημασία της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι μεγάλη. Η εκταταμένη αυτή επαρχία, όπου ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ως επί το πλείστον ένα άνυδρο, ερημικό και ορεινό έδαφος που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο.

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος επαρχία του Πακιστάν, αλλά με το μικρότερο πληθυσμό. Συνορεύει με την ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου πραγματοποίησε τα πλήγματα το Πακιστάν.

Εκατοντάδες Βελούχοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους γυναίκες, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, διατυπώνοντας κατηγορίες για τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι κάτοικοι της επαρχίας – μεταξύ άλλων εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Το Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) είναι μια σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο Κίνας Πακιστάν (CPEC), ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας.

Η καναδική μεταλλευτική ετιαρεία Barrick Gold κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *