Ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα -Τουρκία θέλουν ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία

Ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα -Τουρκία θέλουν ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία

Ο ρόλος των ελληνοτουρκικών για τις ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ηθελημένα ή άθελά του (προφανώς το πρώτο), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» χθες τον χρόνο που δρομολογεί τις κάλπες, όταν στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με ορειβάτη, του είπε ότι τον Μάιο, μετά τις εκλογές, θα ανεβούμε στον Όλυμπο».

Υπό την προϋπόθεση ότι σε επόμενη φάση, δεν ακολουθήσει άλλος «χρησμός» ο οποίος θα ακυρώνει τον παραπάνω, τότε οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν στις 2 ή πιθανότερα στις 9 Απριλίου και οι δεύτερες στις 14 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής και των τουρκικών εκλογών.

Αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων, άλλωστε, φαίνεται ότι παρασκηνιακά έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες και οι τρεις, κινούνται στη λογική της ελεγχόμενης κρίσης στα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας ότι οι παράλληλες εκλογές στις δύο χώρες, μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κλιμάκωση της έντασης.

Μάλιστα, το ζήτημα των παράλληλων εκλογών, είναι προφανές ότι συζητήθηκε τόσο στην επικοινωνία που είχαν προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και στη συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Μπούρα με τον με τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Καλίν και τον διπλωματικό του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλέτνερ, -ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα- στην Βελγική πρωτεύουσα.

Αν στη ζυγαριά βαρύνει η παραπάνω παράμετρος, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι πρώτες κάλπες θα στηθούν την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι ενημερωμένα για τη στάση της Εκκλησίας, εκτιμούν ότι αν προταχθεί το εθνικό ζήτημα, τότε οι όποιες αντιδράσεις θα καμφθούν.

Επιπλέον παράμετροι για την ημερομηνία των εκλογών

Κανείς, πάντως, δεν θα στοιχημάτιζε ότι έχει κλειδώσει απολύτως η ημερομηνία των εκλογών, διότι υπάρχουν μια σειρά σημαντικών παραμέτρων που μοιραία λαμβάνει υπόψη του το κυβερνητικό επιτελείο υπέρ της εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων.

Το πρώτο είναι ότι αν κερδηθεί περισσότερος χρόνος, τότε οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα έχουν κάνει πιο αισθητή «την παρουσία τους» στην τσέπη των πολιτών, η βελτίωση του καιρού θα δημιουργήσει νέα δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης της τελευταίας στιγμής, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του πιο «απρόσιτου» για τη ΝΔ εκλογικού ακροατηρίου, είναι πολύ πιθανό να μην προσέλθει στις κάλπες.

Ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα -Τουρκία θέλουν ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
Ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα -Τουρκία θέλουν ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία

Και αυτό, γιατί όπως έγραψαν χθες «Τα παιχνίδια Εξουσίας», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η απόσταση της νέας γενιάς από το κυβερνών κόμμα όλο και μεγαλώνει, καθώς μεταξύ όσων πάνε να ψηφίσουν η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται και κάποιοι στο Μαξίμου φέρεται να πιστεύουν πως εάν οι εκλογές διεξαχθούν Μάιο και, κυρίως, αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν προς τα τέλη Ιουνίου, θα βρει μεγάλο μέρος της νέας γενιάς να βρίσκεται στα νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όχι μόνο για τουρισμό, αλλά κυρίως για την εύρεση εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *