Στέλνουμε κι άλλα όπλα στην Ουκρανία | Βίντεο με τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας

Yannis Kolesidis/ EPA-EFE

Την ώρα που η κρίση με την Τουρκία μοιάζει περίπου αναπόφευκτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λ.Όστιν σε δηλώσεις του εμπλέκει και την Ελλάδα σε ένα «μπλοκ χωρών» που έχουν συμφωνήσει με την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα!


Ο Όστιν μίλησε ακόμη και για συστήματα πυροβολικού !

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ιστοσελίδων μεταξύ των χωρών που συμφώνησαν στην ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερα όπλα είναιη Ελλάδα, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Πολωνία

Και η Σουηδία αποφάσισε να στείλε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λ.Όστιν στο Πεντάγωνο, είναι σαφέστατες και περιλαμβάνουν και την Ελλάδα σε μία λίστα χωρών που όπως λέει συμφώνησαν στην αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία.

Τι άλλο μπορεί να στείλει η Ελλάδα; Από που αφαιρούνται αυτά τα όπλα; Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στον πόλεμο; Ποιο είναι το χειροπιαστό αντάλλαγμα που έχουμε εξασφαλίσει; Που είναι η στήριξη των ΗΠΑ σε όσα γίνονται στα ελληνοτουρκικά;

Από χθες αργά το βράδυ ,όταν και έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Όστιν δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση και είναι ελάχιστα τα ΜΜΕ που έχουν ασχοληθεί με το θέμα από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Όστιν. Ίσως να θεώρησαν ότι κάποιο…λάθος έχει γίνει; Το βίντεο των δηλώσεων δείχνει ότι δεν υπάρχει λάθος.

«Μετά τις σημερινές συζητήσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι εντείνουμε τις προσπάθειές μας και, προχωρώντας, θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία μας, ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Όστιν.

«Οι συνδυασμένες προσπάθειές μας θα ενισχύσουν και θα εκσυγχρονίσουν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, για να τις βοηθήσουν να αποτρέψουν τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα».

Η Ουκρανία αναζητά πυραύλους κατά πλοίων από άλλες χώρες και η αποστολή από τη Δανία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τις δυνάμεις της να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό, γράφει το military.com.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει «η ομάδα που συνεδρίασε τη Δευτέρα περιελάμβανε πολλά ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, . Υπήρχαν όμως και χώρες από άλλα μέρη του κόσμου όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.
Η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Νορβηγία που συμφώνησαν να στείλουν συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, καθώς αυτά τα όπλα έχουν γίνει κρίσιμα στη μάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία στην επίπεδη, ανοιχτή ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
«Όλοι εδώ καταλαβαίνουν τα διακυβεύματα αυτού του πολέμου που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την Ευρώπη», είπε ο Όστιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραύλους Harpoon κατά ρωσικών πλοίων δεσμεύτηκε να δώσει στο Κίεβο η Δανία

Η δέσμευση της Κοπεγχάγης να προμηθεύσει πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon κι έναν εκτοξευτήρα τους στην Ουκρανία, που ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι ΗΠΑ, σηματοδοτεί την πρώτη μελλοντική παράδοση στο Κίεβο όπλων αμερικανικής κατασκευής που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την ακτίνα δράσης τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί προηγμένα όπλα –συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρά πυροβόλα–, όμως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει είναι όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.

Οι Harpoon, που κατασκευάζει η Boeing, εκτιμούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, θα απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την “ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στη Δανία” για την απόφαση της.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να παραδοθούν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα κατά πλοίων επιφανείας, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 100 χιλιομέτρων.

Τα ουκρανικά λιμάνια τελούν υπό αποκλεισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει αναπτύξει στην περιοχή πλοία και υποβρύχια κι έχει ποντίσει νάρκες.

Αναλυτές θεωρούν “σημαντική” την προμήθεια όπλων όπως οι πύραυλοι Χαρπούν, καθώς θα “αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την ένταση των επιχειρήσεων” εναντίον της Ρωσίας, όπως το έθεσε για παράδειγμα ο Τομ Καράκο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies, CSIS). Τα όπλα αυτά, εξήγησε, θα αυξήσουν το επίπεδο του “κινδύνου” για τα ρωσικά πλοία “που επιτίθενται στην Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα ή από αλλού”.

Πηγές προσκείμενες στο αμερικανικό Κογκρέσο και αξιωματούχος των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Neptune είναι λιγοστοί και οι Χαρπούν θα αυξήσουν τις δυνατότητες των Ουκρανών ώστε να απωθήσουν τα ρωσικά πολεμικά και να αρχίσουν τη διαδικασία άρσης των ναρκών.

Ωστόσο, αυτό θα σημάνει πως το Κίεβο θα εξαρτάται από άλλα κράτη ως προς τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στόχων προκειμένου να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πυραύλους εναντίον πλοίων που βρίσκονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σημειώνει ο κ. Καράκο του CSIS.

Κάποιες χώρες είχαν συμφωνήσει να στείλουν τέτοια όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αλλά καμία δεν ήθελε να είναι η πρώτη, ή η μόνη, λόγω του φόβου ότι θα υποστεί αντίποινα από τη Ρωσία εάν βυθιστεί ρωσικό πλοίο με πυραύλους που προμήθευσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων του ζήτησε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *