Ελληνική Εξωτερική Πολιτική | Πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον

Ελληνική Εξωτερική Πολιτική | Πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον
Ελληνική Εξωτερική Πολιτική | Πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον

Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική είναι ταγμένη να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αναπτύσσεται σε ένα ευρύτατο φάσμα, που εκτείνεται από την παραδοσιακή διπλωματία και την καλλιέργεια των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες μέχρι τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Η χώρα μας έχει άποψη και αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα. Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται επίσης οι εθνικές μας θέσεις στα σημαντικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική μας πολιτική.

Αυτές είναι γενικά οι κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανακοίνωση του.

  • Ωστόσο από την θεωρία στην πράξη υπάρχει μια τεράστια ειδοποιός διαφορά. Από τον Έβρο μέχρι το Κρητικό Πέλαγος (με την υπογραφή του «πειρατικού» τουρκολιβυκού μνημονίου) κι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι το Καστελόριζο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, απλώνεται το φάντασμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η τουρκική απειλή σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αποτελεί σχήμα λόγου ή προπαγανδιστικό τέχνασμα με στόχο τον εκφοβισμό και την «εσωτερική κατανάλωση». Είναι πραγματική και εκδηλώνεται καθημερινά σε όλα τα μέτωπα. Όλα αυτά είναι για την αναθεωρητική Τουρκία «ανοιχτά ζητήματα προς επίλυση» και συνθέτουν, κατά την πάγια θέση της, το φάσμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για μονομερείς παράνομες διεκδικήσεις της.

ellada tourkia 1
Turkey and Greece neighbor countries relations concept. Turkish and Greek flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration

Εμείς από την πλευρά μας απλώς παρακολουθούμε, εκδίδουμε ανακοινώσεις και διαμαρτυρόμαστε, με την Διεθνή Κοινότητα να αδιαφορεί γι΄ αυτήν την τεράστια πρόκληση. Που εκδηλώνεται και στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες.

Και τρυπάνια έβαλαν οι Τούρκοι στα δικά μας νερά και ψαράδες κυνηγούν σε διεθνή ύδατα στην Κύπρο, και τα κατεχόμενα τα μετέτρεψαν σε άλλη μια επαρχία της Τουρκίας και την Αγιά Σοφιά μετέτρεψαν σε τζαμί κι σε άλλα πολλά απαράδεκτα προχώρησαν. Και κανένας δεν κάνει κάτι το ουσιαστικό προκειμένου η Τουρκία να πάψει να λειτουργεί πειρατικά….

Μόλις προχθές οι αρχές του ψευδοκράτους (σίγουρα με εντολή της Άγκυρας), προχώρησαν στη σύλληψη αλιευτικού σκάφους κυπριακής εταιρείας το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα και το ρυμούλκησαν προς το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας. Διαμαρτυρηθήκαμε παντού!

Σε Διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τίποτε το ουσιαστικό δεν προέκυψε. Στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα! Τα Ηνωμένα Έθνη από ιδρύσεως τους έως και τις μέρες μας, άλλες φορές συγκεκαλυμμένα και άλλες φορές εντελώς απροκάλυπτα, εκτελούν εντολές άνωθεν με θύματα τους μικρούς και ανυπεράσπιστους λαούς!

Για τους μικρούς απλώς εκδίδουν ψηφίσματα τα οποία μένουν πάντα ανεκτέλεστα! Ποια δημοκρατία, ποιά ισότητα, ποιά δικαιοσύνη και ποιά ελευθερία…. Όσοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν μόνοι τους το πάτριο έδαφος διαμαρτύρονται και εκλιπαρούν για βοήθεια που ποτέ δεν έρχεται!

ellada tourkia
  • Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν δυστυχώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταγγέλλουμε τους Τούρκους παντού κι αδιάλειπτα στην Ευρώπη. Το μόνο όμως που εισπράττουμε είναι απλές ανακοινώσεις και υποσχέσεις ψεύτικες.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν όχι μόνο καταφέρνει να επιβιώνει, αλλά με πρόσχημα το μεταναστευτικό καταφέρνει να μαζεύει χρήμα (κατ’ έτος η Τουρκία βάζει στα ταμεία της 15 δισ. ευρώ μόνο από τους πρόσφυγες), δίνοντάς μας ως αντάλλαγμα, όποτε γουστάρει φυσικά «ήσυχα καλοκαίρια».

Το πόσο ήσυχα θα είναι το αντιληφθήκαμε ήδη με τη σύλληψη του κυπριακού αλιευτικού.

Συμπέρασμα! Οι ισορροπίες μεταξύ Ε. Ε. και Τουρκίας, κάθε μέρα κρύβουν και μια έκπληξη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όχι μόνο δεν σκέπτονται κάποια μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά αντίθετα ετοιμάζονται να δώσουν στον νεοσουλτάνο (ο οποίος ήδη προγραμματίζει παράνομη επίσκεψη στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα) περισσότερα χρήματα!

Υστερόγραφο: Ας έχουμε κι αυτό υπόψη μας: Με τις περισσότερες χώρες της περιοχής -από το Ισραήλ έως τη Σαουδική Αραβία- να στέκονται απέναντι στην Άγκυρα εξαιτίας κυρίως της προκλητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν, δεν του μένει παρά να επιδιώκει με ολοένα μεγαλύτερη επιμονή κέρδη στα μέτωπα με την Κύπρο και την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε!

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.