Guardian | «Η Ελλάδα στον αντίθετο δρόμο», αναφέρει για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Guardian | «Η Ελλάδα στον αντίθετο δρόμο», αναφέρει για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Θέμα στον Guardian έγινε η Ελλάδα με αφορμή την εξαήμερη εργασία, η οποία καθιερώθηκε από την 1η Ιουλίου με απόφαση της κυβέρνησης. Πρόκειται για απόφαση την οποία το βρετανικό Μέσο χαρακτηρίζει «φιλό-επιχειρηματική».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, «μπορεί οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής συντομότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, στο εξής, μπορούν να εργάζονται μια έκτη ημέρα, σε ένα ανορθόδοξο βήμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας».

Η Ελλάδα, που ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, αντιστάθηκε ξανά στην τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως «βάρβαρο» από τα συνδικάτα, τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα, μεταδίδει ο Guardian.

Εξαήμερη εργασία: «Η Ελλάδα στον αντίθετο δρόμο»

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τόνισε πως «όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο».

«Η φιλό-επιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία, λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.

Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας για την ήμερη εργασία ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική αλλαγή ως «ωρολογιακή βόμβα». Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι, μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009.

Το 6ήμερο, λένε οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, θα ισχύει μόνο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το 24ωρο. Στο πλαίσιο της διευρυμένης εβδομάδας εργασίας, το προσωπικό σε επιλεγμένες βιομηχανίες και μεταποιητικές εγκαταστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, λαμβάνοντας πρόσθετη αμοιβή 40% που προστίθεται στο ημερομίσθιο.

Και οι δύο επιλογές, υποστηρίζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, θα αποκαταστήσουν το ζήτημα των εργαζομένων που δεν πληρώνονται για υπερωρίες, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσουν το διάχυτο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έγκριση του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Έντονες αντιδράσεις για την εξαήμερη εργασία

«Αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες», υπογραμμίζει ο Guardian και προσθέτει χαρακτηριστικά πως «σε μια χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί τελικά την ταφόπλακα της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν, αν απαιτείται, έκτη ημέρα εργασίας. Για τους διαφωνούντες, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και ανατρέπει τα καθιερωμένα από καιρό δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας».

Δοκιμασμένα προγράμματα 4ημερης εβδομάδας έχουν επανειλημμένα δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, με τους ερευνητές να αποδίδουν το αποτέλεσμα σε βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης. Το Βέλγιο, το 2022, θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζόμενους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, ενώ πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Νότια Αφρική και τον Καναδά.

Βρετανικές τιμές, αλλά με μισθούς… Βουλγαρίας

Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με την Eurostat, αν και έρευνες έχουν επίσης καταδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά καταγγείλει τους «μισθούς Βουλγαρίας σε μια χώρα με βρετανικές τιμές», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει απλώς επιδεινώσει το brain drain.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours