Τα 12 κορυφαία κρασιά του καλοκαιριού | Ποια ελληνικά βρίσκονται ανάμεσά τους

Τα 12 κορυφαία κρασιά του καλοκαιριού | Ποια ελληνικά βρίσκονται ανάμεσά τους

H Lettie Teague είναι wine columnist της The Wall Street Journal για 13 χρόνια, καλύπτοντας τον κόσμο του κρασιού από την Αργεντινή μέχρι την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες, περιοχές και οινοποιούς ενδιάμεσα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η κάλυψη της για το κρασί κυμαίνεται ευρέως και περιλαμβάνει τάσεις, ειδήσεις και κριτικές καθώς και προφίλ και κατοικίδια.

Πριν γίνει μέλος της Journal το 2010, η Lettie ήταν η διευθύντρια και αρθρογράφος για το περιοδικό Food & Wine. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Wine in Words» και «Educating Peter» και συν-συγγραφέας του «Fear of Wine».

Η ίδια δημοσίευσε στον ιστότοτοπο της αμερικανικής εφημερίδας τις προτάσεις της για το καλοκαίρι του 2023.

Τόσα πολλά καλά κρασιά παράγονται σε νησιά σε όλο τον κόσμο, με γευστικά προφίλ τόσο διαφορετικά όσο και τα ίδια τα νησιά: τραγανά, κιτρικά λευκά από τη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά αφρώδη κρασιά από τις δροσερές, βροχερές Τασμανία και Μεγάλη Βρετανία, για να μην αναφέρουμε τα γλυκά ενισχυμένα ποτά από την υποτροπική Μαδέρα.

Ιδού τα 12 κρασιά που προτείνει η Lettie για το καλοκαίρι του 2023. Ανάμεσά τους το κρασί που παράγει ο superstar του ποδοαφαίρου David Silva στα Κανάρια νησιά αλλά και ελληνικά.

1. Κανάρια Νησιά: 2020 Tamerán Verdello Gran Canaria, 38 $

Όταν ο superstar του ποδοσφαίρου David Silva αποφάσισε να φτιάξει κρασί στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αφρικής, στράφηκε στον κορυφαίο οινοποιό Jonatan Garcia Lima, ο οποίος παρήγαγε αυτή την πρώτη σοδειά λευκού με εντυπωσιακή υφή από το σταφύλι Verdello. Χαρακτηρίζεται από πληθωρικές τροπικές νότες, είναι περιζήτητο στην Ισπανία και δεν είναι πάντα εύκολο να το βρείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε τελικά τα Κανάρια Νησιά.

2. Κορσική: 2021 Yves Leccia YL Blanc Île de Beauté, 38 $

Όταν ο Kermit Lynch άρχισε να εισάγει κρασιά από την Κορσική τη δεκαετία του 1980, τα κρασιά από αυτό το νησί της Μεσογείου ήταν ουσιαστικά άγνωστα στις ΗΠΑ και «αρκετά δύσκολο να πουληθούν», σύμφωνα με τον Anthony Lynch, τον διευθυντή προμηθειών της εταιρείας (και τον γιο του Kermit). Γρήγορα προς τα εμπρός στο 2023 και τα κρασιά της Κορσικής είναι πλέον «μοντέρνα», είπε ο νεότερος Lynch — και τίποτα περισσότερο, ίσως, από εκείνα που παράγονται από τον πολύ αναγνωρισμένο Yves Leccia. Αυτό το υπέροχα πολύπλοκο λευκό, ένα μείγμα από Vermentinu (Vermentino) και το σπάνιο σταφύλι Biancu Gentile, έχει μια καταπληκτική αλατότητα και μια σχεδόν λαχταριστή ορυκτότητα.

3. Κρήτη: 2022 Αλεξάκης Ασύρτικο, $15 [2022 Alexakis Assyrtiko, $15]

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, όπου λέγεται ότι δεν γεννήθηκε άλλος από τον Δία. Είναι επίσης ένα καλό μέρος για να καλλιεργήσετε σταφύλια, ειδικά το ελληνικό Ασύρτικο. Οι αδερφοί Αλεξάκη διευθύνουν το ομώνυμο οινοποιείο τους, το οποίο ιδρύθηκε από τον πατέρα τους, Στέλιο Αλεξάκη τη δεκαετία του 1970, και θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Κρήτης. Προμηθεύτηκαν τα φρούτα για αυτή την καταπληκτική, τραγανή, λεμονάτη λαμπερή λήψη του γηγενούς λευκού σταφυλιού από διάφορους αμπελώνες σε υψηλά υψόμετρα του νησιού.

4. Μεγάλη Βρετανία: Ridgeview Bloomsbury Brut, 32 $

Η νότια Αγγλία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικά καλό μέρος για την παραγωγή αφρώδους οίνου. (Τα γαλλικά σπίτια σαμπάνιας έχουν δημιουργήσει ακόμη και αμπελώνες εκεί.) Αυτή η φρυγανισμένη, πλούσια, κυρίαρχη εμφιάλωση με τη μέθοδο της σαμπάνιας Chardonnay ήταν ένα από τα πρώτα κρασιά που παρήγαγε το Ridgeview, το 1996. Σήμερα είναι το cuvée της μεγαλύτερης παραγωγής τους. Ήταν επίσης το επίσημο κρασί του Queen’s Diamond Jubilee.

5. Long Island: 2022 Paumanok Vineyards Chenin Blanc North Fork 25 $

Φέτος σηματοδοτεί την 50η επέτειο από την καλλιέργεια του σταφυλιού στο North Fork του Long Island, Νέα Υόρκη, και την 31η χρονιά που η οικογένεια Massoud του Paumanok παράγει ένα Chenin Blanc. Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι Massouds ήταν οι μόνοι παραγωγοί αυτής της ποικιλίας της κοιλάδας του Λίγηρα στο Long Island και παραμένουν ο αδιαμφισβήτητος σημαιοφόρος του Chenin στο North Fork. Το Chenin του 2022 είναι μια ιδιαίτερα φρουτώδης, ζουμερή εκδοχή του σταφυλιού.

6. Μαδέρα: Blandy’s Rainwater Madeira, 20 $

Μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας, η Μαδέρα είναι ένα νησί στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου με αξιοσημείωτη ιστορία—και αξιοσημείωτα ενισχυμένα κρασιά. Το όνομα Blandy’s είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί από την ίδρυση της εταιρείας πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εξακολουθεί να διοικείται από απογόνους του Blandy. Το χλωμό, ελαφρύ σώμα, ελαφρώς γλυκό (γνωστό και ως μέτριο ξηρό) Rainwater Madeira είναι ένα από τα χαρακτηριστικά κρασιά του Blandy. Πιείτε παγωμένο ως απεριτίφ, όπως το Sherry, ή με επιδόρπιο. Το όνομα Rainwater λέγεται ότι χρονολογείται από την εποχή που ένα ανοιχτό βαρέλι της Μαδέρα έμεινε έξω στη βροχή. Είναι ένα πιο ελαφρύ, πιο στεγνό στυλ που λίγοι παραγωγοί της Μαδέρα εξακολουθούν να κάνουν.

7. North Island, Νέα Ζηλανδία: 2022 Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc Martinborough, 19 $

Ενώ το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας τραβάει όλη την προσοχή χάρη στο Marlborough Sauvignon Blanc, αξιοσημείωτα κρασιά παράγονται επίσης από αυτό το σταφύλι στο βορρά. Το Martinborough είναι μια από τις πιο αξιόλογες περιοχές στο βόρειο νησί για το Sauvignon Blanc και το Pinot Noir επίσης. Αυτό το λαμπερό και έντονο κρασί παράγεται από τον αμπελώνα Te Muna του Craggy Range, του οποίου τα ασβεστολιθικά εδάφη είναι τέλεια για την καλλιέργεια και των δύο σταφυλιών.

8. South Island, Νέα Ζηλανδία: 2022 Greywacke Sauvignon Blanc Marlborough, 22 $

Η Νέα Ζηλανδία παράγει πολύ Sauvignon Blanc – το σταφύλι αντιπροσωπεύει το 85% των εξαγωγών κρασιού της χώρας – με μεγάλο μέρος του να παράγεται στην περιοχή Marlborough στο Νότιο Νησί της χώρας. Μερικά οινοποιεία του Marlborough παραδίδουν εκδόσεις του σταφυλιού που είναι ένα κομμάτι παραπάνω, κυρίως το Greywacke, του οποίου ο οινοποιός Kevin Judd αποκαλεί το κρασί “Marlborough Sauvignon με μειωμένη ένταση”. Είναι πράγματι ένα πιο διακριτικό, ώριμο στυλ Sauvignon, που εξακολουθεί να ισορροπεί από την έντονη οξύτητα.

9. Σαντορίνη: 2022 Domaine Sigalas Assyrtiko Santorini, $38 [Santorini: 2022 Domaine Sigalas Assyrtiko Santorini, $38]

Είναι αναμφισβήτητα το πιο πολυφωτογραφημένο ελληνικό νησί, διάσημο για τις γαλάζιες θάλασσες και τον γαλάζιο ουρανό του, αλλά η Σαντορίνη είναι κάτι περισσότερο από ένα αξιόπιστο μέρος για μια φωτογραφία: Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για την καλλιέργεια σταφυλιών. Το όνομα ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς του νησιού, το Κτήμα Σιγάλα, είναι συνώνυμο με τη Σαντορίνη και με το Ασύρτικο σταφύλι. Παράγεται από αμπελώνες σε όλο το νησί, ο Σιγάλας Ασύρτικο είναι ένα αρκετά ολόσωμο, περίπλοκο λευκό με εντυπωσιακό μήκος στον ουρανίσκο.

10. Σαρδηνία: 2022 Cantina Santa Maria la Palma Aragosta Vermentino di Sardegna, 15 $

Το σταφύλι Vermentino αναπτύσσεται ιδιαίτερα καλά κατά μήκος της Μεσογείου – στην Κορσική, για παράδειγμα, και στην ηπειρωτική χώρα, επίσης, στη Liguria – αλλά είναι ιδιαίτερα παραγωγικό στη Σαρδηνία. Η έκδοση Aragosta του Vermentino, που φτιάχτηκε από τον συνεταιρισμό αμπελοκαλλιεργητών και οινοποιών Cantina Santa Maria la Palma, είναι αναμφισβήτητα ασυνήθιστη. Αυτό το τραγανό, εσπεριδοειδές, φιλικό προς τα θαλασσινά λευκό είναι εξίσου κατάλληλο για ποτό δίπλα στην πισίνα όσο και για συνοδευτικό αστακό. Πράγματι, “Aragosta” σημαίνει αστακός – σύμβολο της περιοχής Alghero, όπου παρήχθη αυτό το κρασί.

11. Σικελία: 2021 Benanti Etna Bianco, 38 $

Χάρη στη δεύτερη σεζόν του «The White Lotus» του HBO, όλοι φαίνεται να μιλούν για τη Σικελία και ταξιδεύουν στη Σικελία αυτές τις μέρες. Ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη είναι η περιοχή της Αίτνας, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ομώνυμο ηφαίστειο. Εκεί παράγονται μερικά από τα κορυφαία κρασιά της Σικελίας, με εκείνα από το Benanti μεταξύ των κορυφαίων μιας μικρής ομάδας. Αυτό το εκπληκτικά αλμυρό λευκό που παράγεται από το εγγενές σταφύλι Carricante έχει νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων. Ένα υπέροχο κρασί με φαγητό.

12. Τασμανία: Jansz Tasmania Premium Cuvée NV, 20 $

Η Τασμανία μπορεί να είναι περισσότερο γνωστή ως το σπίτι του διαβόλου της Τασμανίας (τόσο ενός μαρσιποφόρου της πραγματικής ζωής όσο και ενός χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων). Τυχαίνει επίσης να φιλοξενεί κάποιο πολύ καλό αφρώδες κρασί με μέθοδο σαμπάνιας. Ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία στο αφρώδη Tassie είναι το Jansz Tasmania, που πήρε το όνομά του από τον Abel Janszoon Tasman, ο οποίος είδε για πρώτη φορά το νησί νότια της αυστραλιανής ηπειρωτικής χώρας το 1642. Το Jansz brut non-vintage cuvée είναι ένα πλούσιο, φρυγανισμένο αφρώδες με δροσιστικά ψήγματα πράσινου μήλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *