Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η ιστορική απόφαση – To 2015 ξεκίνησε

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:02 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ιστορική απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής
Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η ιστορική απόφαση – To 2015 ξεκίνησε

«Ο Ρουπακιάς ήξερε πολύ καλά τον στόχο του… Ήξερε πού να πάει όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητο…Αλλά και οι άλλοι που ήδη χτυπούσαν τον Φύσσα δεν αιφνιδιάστηκαν. Φαινόταν σαν να υπήρχε συνεννόηση…Πήγαν αμέσως πίσω από τον Ρουπακιά και του άνοιξαν χώρο για να μην μπορεί να ξεφύγει ο Φύσσας».

Με αυτά τα λόγια η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Π. Κ., είχε περιγράψει στο Δικαστήριο, στη δίκη για την Χρυσή Αυγή, τα όσα είδε το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο 34χρονος μουσικός έπεφτε νεκρός από τη μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά. Μαζί με τη φίλη της, Δ. Ζ., η οποία επίσης κατέθεσε στο Δικαστήριο, εκείνο το βράδυ κάθονταν σε ένα παγκάκι στην οδό Τσαλδάρη από όπου είδαν όσα όλα εκτυλίχθηκαν.

Η ώρα της κρίσης της ελληνικής δικαιοσύνης έφτασε μετά από 5, 5 χρόνια. Σήμερα, Τετάρτη 07.10.2020, στις 11:00 το πρωί, το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ.

Ιστορική απόφαση στην δίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο συνεδριάζει από τις 20 Απριλίου 2015,θα δώσει απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα, μεγάλης νομικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας.

Το Δικαστήριο θα κρίνει εάν η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος

Πρόκειται για μία κρίση η οποία θα αφήσει, σε κάθε περίπτωση, το στίγμα της στην ελληνική κοινωνία που αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ετυμηγορία των δικαστών.

Απόντες οι κατηγορούμενοι – Παρούσα όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα μόνο για να απολογηθεί. Ακόμα και τότε η μόνιμη επωδός των κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν πως η δίωξή τους ήταν πολιτική.

Αντίθετα, εκείνη που δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από τη δικαστική αίθουσα ήταν η Μάγδα Φύσσα. Το πρόσωπό της σημάδεψε επί πεντέμισι χρόνια την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του μοναχογιού της, Παύλου.

Εκτός από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο συνεκδικάζει και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, για την οποία κάθονται στο εδώλιο 5 κατηγορούμενοι, ενώ 4 είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα.

Μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, υποθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2013, δικογραφίες οι οποίες έχουν κριθεί από άλλα ακροατήρια αλλά οι κατηγορούμενοι σε αυτές δικάζονται και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης από το παρών δικαστήριο.

Τι θα κρίνουν σήμερα οι δικαστές στην δίκη της Χρυσής Αυγής – Οι ποινές και το χρονοδιάγραμμα

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει σήμερα εάν οι κατηγορούμενοι τέλεσαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται, εάν, δηλαδή, είναι ένοχοι ή αθώοι.

Το πιο πιθανό η ανακοίνωση της απόφασης να αρχίσει από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θα συνεχιστεί με τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων Αλιεργατών και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και θα καταλήξει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η τελική απόφαση θα καθορίσει και την χρονική διάρκεια της εκφώνησής της καθώς στην περίπτωση που το δικαστήριο καταλήξει σε ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται πως θα απαιτηθούν κατ΄ελάχιστον τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι υπεράσπισης, θα λάβουν το λόγο για να ζητήσουν ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει σχετική εισαγγελική πρόταση ενώ το δικαστήριο θα προχωρήσει σε νέα διάσκεψη καθώς η αναγνώριση ελαφρυντικού σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζει. Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή από 5 έως 15 χρόνια (με ελαφρυντικό: από 2 έως 8) ενώ για την ένταξη από 5 έως 10 (με ελαφρυντικό από 1 έως 5).

Μετά την ανακοίνωση των ποινών θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Αν όμως οι δικαστές αποφασίσουν απαλλαγές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σαφώς συντομότερος.

Το ιστορικό της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής πέρασε από σαράντα κύματα καθώς αυτά τα πεντέμισι χρόνια «σκόνταψε» από τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, μέχρι την πανδημία του covid-19.

Τελικά απαιτήθηκαν 453 συνεδριάσεις μέχρι το δικαστήριο να φτάσει στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας του. Κατά τη διάρκεια των 453 συνεδριάσεων, εξετάστηκαν συνολικά 216 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 131 ήταν κατηγορίας, 16 προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και άλλοι 69 από την υπεράσπιση. Αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, μεταξύ των οποίων στοιχεία που αφορούν στην σαραντάχρονη πορεία της Χρυσής Αυγής, από το 1980 έως τον παρόντα χρόνο, πλήθος δικαστικών αποφάσεων με ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της αλλά και ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) που ξεπερνά τα δύο terrabyte.

Οι απολογίες, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» και… η απλή ανθρωποκτονία

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα άλλα πρώην κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, επιχείρησαν να ρίξουν το μερίδιο της ευθύνες σε… πολιτικές διώξεις. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος που, κατά την κατηγορία, υπήρξε ο «απόλυτος ηγέτης» της Χρυσής Αυγής, προσπάθησε να αποσυνδέσει το όνομά του από τη δολοφονία Φύσσα ενώ μίλησε και με απαξία για πρώην στενούς του συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως αναφερόμενος στον Δημήτριο Κουκούτση τον χαρακτήρισε «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», για τον Στάθη Μπούκουρα είπε πως ήταν «πρώην ΠΑΣΟΚος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Μπαρμπαρούση τον περιέγραψε ως «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία».

Στη συνέχεια, ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2020, η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να αθωωθούν, κατά περίσταση, από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Μάλιστα, αναφερόμενη στις «πύρινες» ομιλίες των βουλευτών εξέφρασε την θέση ότι ήταν «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *