Στις 6 Φεβρουαρίου, τα λείψανα 104 Γιαζίντι που σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014, μεταφέρθηκαν πίσω και ετάφησαν στο χωριό Kojo. Αυτοί οι Γιαζίντι σκοτώθηκαν πριν από έξι χρόνια, όταν οι δυνάμεις του ISIS επιτέθηκαν με άγριο τρόπο στη βόρεια επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οι Γιαζίντι που προσπάθησαν να φύγουν σε μια κοντινή οροσειρά πολιορκήθηκαν από μαχητές του ISIS και βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν.
Υπολογίζεται ότι από τους 550.000 Γιαζίντι που ζούσαν στο Ιράκ πριν από την εκστρατεία εθνοκάθαρσης του 2014, οι τζιχαντιστικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 3.000 άνδρες, έκαναν σκλάβες πάνω από 7.000 γυναίκες και παιδιά, και εκτόπισαν εκείνους που ήταν σε θέση να ξεφύγουν ή να αναζητήσουν καταφύγιο.
Το καταστροφικό πεδίο αυτής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ γενοκτονίας εξακολουθεί να ανακαλύπτεται σήμερα. Πάνω από ογδόντα μαζικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί στο Σιντζάρ και χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι παραμένουν αγνοούμενες.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι ασκούν μια μοναδική θρησκεία ριζωμένη στον Ζωροαστρισμό που περιλαμβάνει στοιχεία του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Η κοινότητα των Γιαζίντι, μεταξύ άλλων εθνικών θρησκευτικών ομάδων στο Ιράκ, υπέστη διώξεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.
Έχει εκτιμηθεί ότι οι Γιαζίντι έχουν επιβιώσει από περισσότερες από εβδομήντα απόπειρες γενοκτονίας καθώς αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους ενάντια στις διώξεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στο Ιράκ κατά τον εικοστό αιώνα.
Ο πληθυσμός τους στη Συρία, μεταξύ άλλων μειονοτήτων, υπέστη παρόμοια μοίρα υπό την οργή εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποστηριζόμενων από την Τουρκία, μαχητών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών.
Τον Ιανουάριο του 2018, το συνονθύλευμα των εκπαιδευμένων από την Τουρκία ετερόκλητων μαχητών, που ονομάστηκαν Ελεύθερος Συριακός Στρατός ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση που ονομάστηκε “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας” στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Αφρίν. Αυτή η περιοχή ελέγχεται από τους Σύρους-Κούρδους που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG).
Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), της ανταρτικής ομάδας που αγωνίζεται για κουρδική αυτονομία στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το YPG αρνείται ότι αποτελεί προέκταση του PKK και θεωρείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ουσιαστικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του ISIS.
Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στη Συρία, με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” το 2018, εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν καθώς οι τουρκικές πολιτοφυλακές βομβάρδισα και πυρπόλησαν αδιακρίτως ολόκληρα χωριά. Πολλοί από τους αμάχους που σκοτώθηκαν ήταν Γιαζίντι και Χριστιανοί που εκτοπίστηκαν από προηγούμενες εκστρατείες του ISIS στο Ιράκ και κατέφυγαν στο Αφρίν για να βρουν καταφύγιο.
Μετά από αυτήν τη βάναυση εκστρατεία, περίπου 100.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 6.000 Γιαζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αφρίν για καταυλισμούς προσφύγων σε γειτονικές πόλεις. Η Άγκυρα προσπαθώντας να εξορθολογίσει την έναρξη αυτής της επιχείρησης, την περιέγραψε ως αντίποινα για τις “700 επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει από το YPG”, σύμφωνα με εκπρόσωπο τουρκικής προεδρίας. Στην πραγματικότητα, δεκαπέντε επιθέσεις προήλθαν από το Αφρίν ένα χρόνο πριν από την Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιστορία που χρησιμοποιεί ανεπιβεβαίωτες “απειλές” για να δικαιολογήσει την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ. Στις 5 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την ταφή των 104 Γιαζίντι στο Ιράκ, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις με στόχο χωριά βόρεια του Χαλεπίου. Αυτά τα χωριά φιλοξενούν μερικές από τις χιλιάδες ανθρώπων της μειονότητας των Γιαζίντι που είχαν εκκαθαριστεί εθνοτικά από το Afrin και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ένας επίτροπος με την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ (USCIRF) δήλωσε ότι “χιλιάδες Γιαζίντι που εγκατέλειψαν το Αφρίν και τώρα διαμένουν κοντά στο Χαλέπι δέχονται επί του παρόντος επιθέσεις από την Τουρκία”.
Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχασε σχεδόν όλο το φυσικό του έδαφος το 2018, η τρομοκρατική ομάδα συνέχισε να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από έναν καταστροφικό βομβαρδισμό που σκότωσε δεκάδες πολίτες σε μία από τις υπαίθριες αγορές της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2021, αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις σε κοινή επιχείρηση με ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον κορυφαίο αξιωματούχο του ISIS στο Ιράκ, τον Abu Yasser.
“Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα συνεχίζουν να πολεμούν τις προσπάθειες αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταγγείλει τις φρικαλεότητες που υφίστανται οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ερντογάν εναντίον ευάλωτων μειονοτικών ομάδων”, γράφει η Μάγια Κάρλιν από το National Interest.