Τζιχάτ Γιαϊτζί | Το περιστατικό με το «Τσεσμέ» δίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας στην Τουρκία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:37 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τζιχάτ Γιαϊτζί | Το περιστατικό με το «Τσεσμέ» δίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας στην Τουρκία

Νέοι προκλητικοί ισχυρισμοί – «Πετάνε μεταλλικά κομμάτια που τα λέμε «τσαφ» πάνω στο πλοίο μας.. είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να γεννήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας» , λέει ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος

Σχολιάζοντας το υποτιθέμενο περιστατικό «παρενόχλησης» του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» από τέσσερα ελληνικά F-16, γεγονός που αρνήθηκε κατηγορηματικά το ελληνικό υπ. Άμυνας, ο μέγας θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, δήλωσε προκλητικά πως δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία «νόμιμης άμυνας».

Μιλώντας στο δίκτυο TGRT, ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της ΚωνσταντινούποληςΤζιχάτ Γιαϊτζί, ανέλυσε το υποτιθέμενο περιστατικό, στο κεντρικό Αιγαίο.

«Πετάνε μεταλλικά κομμάτια που τα λέμε «τσαφ» πάνω στο πλοίο μας. Είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να γεννήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας» σχολίασε, συνεχίζοντας: «Όταν το κάνουν οι Έλληνες, εμείς όπως είναι φυσικό το αποδεχόμαστε. Αλλά όταν κάνουμε εμείς τέτοια δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα, οι Έλληνες αμέσως παρενοχλούν και μάλιστα αυτό είναι κάτι πέρα από παρενόχληση. Πέρα από παρενόχληση, είναι μία εχθρική πρόθεση».

Ο Γιαϊτζί, που επιμένει στους ισχυρισμούς για «παρενόχληση» αν και υπήρξε διάψευση από την ελληνική πλευρά, υποστηρίζει πως πρόκειται για «εχθρική κίνηση» από τη χώρα μας. «Το αντίστοιχο αυτού στο διεθνές δίκαιο λέγεται εχθρική πρόθεση. Μάλιστα είναι κάτι που τείνει να αποτελεί μία εχθρική κίνηση, που είναι πιο σκληρός όρος. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως πρόκειται για μία παρενόχληση που είναι στο σημείο περάσματος από την εχθρική πρόθεση προς την εχθρική κίνηση» δήλωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *