Δεύτερη ύφεση για τη Γερμανία φέτος και ελλιπής ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Δεύτερη ύφεση για τη Γερμανία φέτος και ελλιπής ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Η Γερμανία δεν θα ξεφύγει από μια δεύτερη ύφεση φέτος, καθώς η οικονομία της, η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, συνεχίζει να χωλαίνει λόγω της επίμονης βιομηχανικής της αδυναμίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από τους Zoe Schneeweiss και Harumi Ichikura/Bloomberg News

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,1% πριν από το τέλος του 2023, δείχνει η έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους. Οι προβλέψεις τους δείχνουν μια αδύναμη ανάκαμψη στη συνέχεια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αδύναμη για πολλά χρόνια λόγω των πολλών διαρθρωτικών προβλημάτων», δήλωσε ο Dennis Huchzermeier, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Handelsblatt στο Duesseldorf. «Συνεπώς, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος» και θα αντιμετωπίσει «ελλιπή ανάπτυξη» τα επόμενα χρόνια, είπε.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι η χώρα θα έχει υποστεί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα φέρος χωρίς καμία ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει το πόσο η υποτονική ζήτηση για εξαγωγές προς την Κίνα και η ενεργειακή κρίση έχουν κάνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ξεχωρίζει από τις ανταγωνίστριες της ως βαρίδι. Αυτη η κατάσταση έχει αναζωογονήσει τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1990, όταν η χώρα χαρακτηρίστηκε ως ο «μεγάλος άρρωστος» της περιοχής.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 0,4% το 2023 και θα ανακάμψει κατά μόλις 0,5% το επόμενο έτος. Αυτή θα είναι μια πολύ πιο αδύναμη ανάκαμψη από ό,τι αναμένεται σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της γερμανικής κυβέρνησης, για 0,9% και 1,3% αντίστοιχα.

Ωστόσο, όποια κι αν είναι η έκβαση του επόμενου έτους, οι προοπτικές της χώρας συνεχίζουν να προβληματίζουν τους οικονομικούς αξιωματούχους παγκοσμίως.

«Βλέπουμε μακροχρόνιες προκλήσεις για την ανάπτυξη», είπε ο Oya Celasun, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Marrakech του Μαρόκου. «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα πάνω στα οποία πρέπει να εργαστεί η Γερμανία».

Σε μια συνέντευξη με την Francine Lacqua του Bloomberg Television την ίδια μέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Christian Sewing, είπε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, όσον αφορά τις υποδομές, τη μετανάστευση κ.λπ.». «Αν τα κάνουμε αυτά, νομίζω ότι η Γερμανία θα δει ξανά ανάπτυξη», είπε. «Ίσως να μη δούμε ορατά αποτελέσματα το 2024, αλλά από το 2025 τα πράγματα ίσως είναι καλύτερα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, ένας άλλος παρευρισκόμενος στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στο Marrakech, επέμεινε ότι οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες. «Οι προφητείες της καταστροφής δεν αρμόζουν στην παρούσα στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους. «Η Γερμανία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης και γερές οικονομικές βάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτές τις βάσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *