Η αντίδραση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι καταστροφική

Η αντίδραση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι καταστροφική

Η ευρωπαϊκή κρίση του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ και μήνες. Αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τη Γερμανία να αποσύρει το μισό πυρηνικό δυναμικό της μέχρι το τέλος του έτους και να προωθήσει την ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2030. Και για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, αυτό θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή. 

Σύμφωνα με το oilprice.com, η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου για παράδοση το 2022 – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – έφτασε σε νέο υψηλό στα 278,50 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 10%, καθώς οι ροές φυσικού αερίου μέσω ενός αγωγού που φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία άλλαξαν κατεύθυνση και ρέουν προς τα ανατολικά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όμως, η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου δεν έχουν αποτρέψει τη Γερμανία από τις “πράσινες” φιλοδοξίες της – και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται.

epaselect epa05530867 Workers stand in front of pipes for the Trans-Adriatic Pipeline (TAP), in Spitalle, Albania, 08 September 2016. TAP is a natural gas pipeline project which will start in Greece and cross Albania and the Adriatic Sea to end in southern Italy bringing gas from the Caspian region to European markets. EPA/ARMANDO BABANI

Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια απέκτησαν σημαντικότερο ρόλο φέτος, αντιπροσωπεύοντας μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας σε σύγκριση με το 2020, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα η BDEW. Η άνοδος της πυρηνικής ενέργειας και της ενέργειας από άνθρακα οφείλεται κυρίως στη μείωση της δυναμικής των ανέμων και στην αυξημένη ζήτηση. 

Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευσαν το 40% του συνολικού ενεργειακού μείγματος στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν στο 41% του μείγματος. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία έχει στόχο να μειώσει τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Η απόφαση για την απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας ελήφθη λίγο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά έκτοτε η χρήση άνθρακα αυξήθηκε για να καλύψει τα κενά που άφησε η πυρηνική ενέργεια. 

Φέτος, η Γερμανία σχεδιάζει να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf, με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει μόνο με τρεις πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Όσον αφορά τον άνθρακα, η Γερμανία συμφώνησε να τον καταργήσει σταδιακά έως το 2030, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο της για απόσυρση του άνθρακα έως το 2038. 

Αυτές οι δύο κινήσεις έφεραν τη Γερμανία σε επισφαλή θέση. Αλλά υπάρχουν και άλλα.

Η Γερμανία έχει επίσης σχέδιο για να απαλλαγεί από τη συνήθεια του φυσικού αερίου, με στόχο να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μέχρι το 2040. Επί του παρόντος, τα μισά από τα γερμανικά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο.  Μέχρι το 2026, θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία η απαγόρευση της εγκατάστασης θέρμανσης σε νέες κατοικίες με χρήση οποιουδήποτε τύπου προϊόντων πετρελαίου υπέρ των αντλιών θερμότητας που αντλούν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

Πρόκειται για το δίκτυο που σήμερα δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια τους κατοίκους και το δίκτυο που σήμερα βασίζεται κατά 40% στην πυρηνική ενέργεια και στην ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα που πρόκειται να αποσυρθεί.

Η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια έχει προβληματίσει τους αναλυτές, ενώ η στήριξη στο φυσικό αέριο και την ενέργεια με καύση άνθρακα (τουλάχιστον προς το παρόν) φαίνεται αντιφατική. Προσθέστε σε αυτό και την τρέχουσα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Γερμανία, καθώς δεν έχει αρκετό φυσικό αέριο, και οι αναλυτές προβληματίζονται ακόμη περισσότερο. Ακόμη, η πυρηνική ενέργεια έχει χρησιμεύσει ως μία μάλλον αξιόπιστη συμπληρωματική λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες βασίζονται στην αστάθεια της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, μία αστάθεια που φέτος αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ.

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και η Trafigura προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που ο φετινός χειμώνας αποδειχθεί ψυχρός. Εν τω μεταξύ, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό, με τις εντάσεις σχετικά με τον Nord Stream 2 και την πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να επιδεινώνουν την κατάσταση της ενέργειας στην Ευρώπη.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *