Γεωργιάδης | Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Πίνακας Περιεχομένων

adonis georgiadis
Γεωργιάδης: Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μανδραβέλη για το powergame

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η μεταβολή του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2021 ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση αρχικά προέβλεψε ύφεση 11,3% στο α’ τρίμηνο και τελικά διαμορφώθηκε σε ύφεση 2,3%.

Η διαφορά αυτή των 9 ποσοστιαίων μονάδων, ξάφνιασε θετικά τόσο τη κυβέρνηση, όσο και τους αναλυτές. https://480493e2d6a174133c5ecffa16db3da3.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ωστόσο όπως αναφέρει o υπουργός Ανάπτυξης στην αποκλειστική συνέντευξή του στο powergame.gr, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολιασμού.

Αν η χώρα αντιμετωπίσει μια νέα καραντίνα, αυτό θα είναι σχεδόν καταστροφικό, καθώς πολλές άλλες χώρες δεν θα το πράξουν καθώς ήδη έχουν φτάσει σε επίπεδα εμβολιασμού 70% και άνω.

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρεται ακόμη στο Ελληνικό και την πορεία που έχει λάβει, την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, τις νησίδες της «παλιάς Ελλάδας» στην ΕΑΒ όπως και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πως προχωρά η επιχείρηση «ελευθερία» στις επιχειρήσεις; Τι προβλέπεται για τους κλάδους επιχειρήσεων που, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου;

Έχουμε μια σειρά κλάδων που δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα να λειτουργήσουν.

Τα νυχτερινά κέντρα, παιδότοποι, εστιατόρια με κλειστούς χώρους, ιαματικά λουτρά κ.ά. Πιστεύω σταδιακά, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, το σύνολο των επιχειρήσεων να λειτουργήσει εκ νέου πολύ σύντομα.

Πρόσφατα δηλώσατε ότι αν η χώρα βρεθεί σε ένα τέταρτο πανδημικό κύμα, θα καταστραφεί η οικονομία της. Γιατί το είπατε αυτό; Δεν έχει γερά θεμέλια η ελληνική οικονομία;

Η ελληνική οικονομία έχει γερά θεμέλια και άντεξε μέσα στην κρίση. Αλλά υπάρχει και ένα όριο των κινδύνων που αντιμετωπίζει μια οικονομία. Τώρα η Ελλάδα έχει μπροστά της μια λαμπρή ευκαιρία.

Όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προσδοκούν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχει πάρει εμπρός η ελληνική οικονομία, η παραγωγή τρέχει, το ίδιο συμβαίνει με τις εξαγωγές και όλα αυτά αναμένεται να πάνε ακόμη καλύτερα στο άμεσο μέλλον.

Στον τουρισμό ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει όπως θα θέλαμε -μας βλάπτει και η απόφαση του Ην. Βασιλείου που μας έχει τοποθετήσει στην «πορτοκαλί λίστα». Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά πιστεύω ότι τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τους μήνες που θα ακολουθήσουν, θα πάμε πολύ καλύτερα. Φαντάζεστε επομένως να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς και στη συνέχεια να επιβάλλουμε εκ νέου καραντίνα;

Προσέξτε δε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Υπάρχουν χώρες που έχουν φτάσει ήδη στο 70% και 80% του εμβολιασμού (του πληθυσμού). Αυτές οι χώρες δεν θα εισέλθουν σε καθεστώς καραντίνας. Δεν θα είναι δηλαδή όπως πέρυσι, που ήμασταν όλοι σε καραντίνα και άρα η ζημία περίπου επιμεριζόταν σε όλους. Τώρα κάποιες χώρες θα είναι μπροστά και κάποιες πίσω.

Άρα ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει, αν θα είναι με εκείνους που πάνε μπροστά ή με εκείνους που μένουν πίσω. Εγώ προσωπικά θέλω να είμαστε με εκείνους που βρίσκονται μπροστά. Όσοι δεν εμβολιάζονται, ουσιαστικά λένε να μείνουμε με όσους ξεμένουν πίσω.

Που βρίσκεται η υπόθεση της στήριξης των επιχειρήσεων λιανεμπορίου; Ακούγοντάς όσα αναφέρετε προς τους εκπροσώπους των φορέων του λιανεμπορίου, είναι σα να λέτε ότι το θέμα έχει κλείσει ότι είναι θέμα χρόνου για να ικανοποιηθεί. Ισχύει αυτό;

Στήριξη θα λάβουν μόνον αν βρεθούν οι πόροι. Έχω ήδη εξηγήσει ότι αν περισσέψουν από τα τρέχοντα προγράμματα της εστίασης και τους τουρισμού, το επόμενο πρόγραμμα που θα σκεφθούμε, θα είναι το λιανεμπόριο.

Αλλά πρώτα πρέπει να βρεθούν οι πόροι. Λίγη υπομονή, ένας μήνας έμεινε για να γνωρίζουμε τι έχουμε ξοδέψει σε εστίαση και τουρισμό και τι περίσσεψε για το λιανεμπόριο.

Χωρίς το τέταρτο κύμα πανδημίας, νομίζετε η χώρα έχει ξεπεράσει την επικίνδυνη ζώνη μιας δευτερογενούς κρίσης; Αναφέρομαι στα μαζικά «λουκέτα» επιχειρήσεων κ.λπ.;

Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων. Πρωτίστως από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) φαίνεται ότι υπάρχει πλεόνασμα στο άνοιγμα επιχειρήσεων, συγκρινόμενα με τα «κλεισίματα».

Και οι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία, δεν δικαιολογούν τα μαζικά λουκέτα. Δεν μπορεί δηλαδή να έχεις από την μια πλευρά ανάπτυξη 5%, 6% και 7% και από την άλλη μαζικά λουκέτα. Δεν γίνεται και το ένα και το άλλο ταυτόχρονα.

Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης το α’ τρίμηνο του 2021, την ανεργία, τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών κ.λπ. Τι δείχνουν κατά την γνώμη σας τα στοιχεία αυτά;

Γενικά δεν μου αρέσουν οι διθυραμβικοί τόνοι και οι προβλέψεις, ειδικά για την οικονομία, καθώς μπορεί να είναι κι επικίνδυνοι αφού η πραγματικότητα μπορεί να σε εκθέσει.

Όμως πολύ ψύχραιμα -και αυτό φάνηκε από την αντίδραση των αγορών, αλλά και των αναλυτών, την επόμενη της ανακοίνωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ- ήταν πολύ καλύτερα από αυτά που αναμέναμε εμείς.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό ύφεση 11,6% το α’ τρίμηνο του 2021. Ο λόγος που κάναμε αυτή τη (δυσμενή) πρόβλεψη, ήταν ότι πέρυσι το καλό μας τρίμηνο ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αν θυμάστε, με τα αρχικά μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο του 2020 είχαμε θετικό ρυθμό στο +0,1%.

Τελικά με τα αναθεωρημένα μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός προσδιορίστηκε χαμηλότερο στο -0,5%.

Και γιατί ήταν καλό το α’ τρίμηνο του 2020; Επειδή η καραντίνα πέρυσι ξεκίνησε το Μάρτιο.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν είχαμε καμία ουσιαστική επίπτωση, παρόλο που είχε αρχίσει να επηρεάζεται.

Για παράδειγμα, δεν είχαμε κανονικές αποκριές τον Φεβρουάριο με την ακύρωση πολλών εκδηλώσεων. Υπήρχε δηλαδή ένας φόβος που τον βλέπαμε να έρχεται από μακριά, αλλά εν πάσει περιπτώσει η ζημία ήταν πολύ μικρή.

Το φετινό α’ τρίμηνο ήταν όλο μέσα σε καραντίνα. Το λιανικό εμπόριο λειτούργησε μόνον με «click away».

Οι πολίτες παρέμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα ήταν λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η σύγκριση ενός τριμήνου με σχετικά κανονική οικονομική δραστηριότητα, με ένα τρίμηνο που ήταν όλα σχεδόν κλειστά, θα ήταν πολύ αρνητική για το φετινό τρίμηνο.

Αντίθετα προβλέπαμε μεγάλη θετική απόκλιση στα επόμενα τρίμηνα, όπου ήταν αντίστροφα τα χαρακτηριστικά. Δηλαδή μεγάλη ύφεση πέρυσι και αναμενόμενη μεγάλη σημαντική ανάπτυξη φέτος.

Το τελικό αποτέλεσμα του -2,3% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, είναι αυτομάτως +9% από την αρχική πρόβλεψη σε επίπεδο τριμήνου. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά που μένει να αποτιμηθεί για τι θα σημάνει μέχρι τέλος του έτους.

Γιατί η πρόβλεψη του +3,6% του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους, έγινε με βάση το -11,6% του α’ τριμήνου. Μόνον μαθηματικά να λάβεις υπόψιν αυτή τη διαφορά, όλη η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους μεταβάλλεται. Φυσικά όλα αυτά είναι προβλέψεις. Γιατί άλλο οι προβλέψεις και άλλο η πραγματικότητα. Θα το δούμε πως θα εξελιχθεί και στη συνέχεια.

Γεωργιάδης: Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Γεωργιάδης: Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Tι κατά τη γνώμη σας έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή αυτή;

Πρέπει να σημειώσω για το α’ τρίμηνο -και αυτό σχολιάστηκε παντού- ότι διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Εκεί είχαμε μια πραγματικά θεματική επίδοση, +8,6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020.

Επαναλαμβάνω ότι κάποιος θα ανέμενε το αντίθετο, καθώς πέρυσι ήμασταν «ανοικτά» και φέτος ήμασταν «κλειστά».

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η επίδοση του α’ τριμήνου 2021 στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκεται στο +3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το 4ο τρίμηνο του 2020. Στο σύνολο της Ευρωζώνης η τάση στις επενδύσεις ήταν +0,2% και στο σύνολο της Ε.Ε. στο +0,8%.

Εμείς έχουμε +3%, δηλαδή υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των 27 και πολλές φορές πολλαπλάσιο του μέσο όρου της Ευρωζώνης. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα αρχίζει και προσελκύει πράγματι επενδύσεις.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί ολόκληρο το 2021 -και δεν βλέπω το λόγο αυτό να μην συμβεί- τότε έχουμε μπροστά μας πολύ εντυπωσιακές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και στην βιομηχανική παράγωγή, η οποία παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση από τρίμηνο σε τρίμηνο, όπως και στις εξαγωγές όπου συμβαίνει το ίδιο. Όλα αυτά είναι πολύ καλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Θα μου πείτε ότι παντού υπάρχει ανάπτυξη και αύξηση της ζήτησης. Καμία συζήτηση. Άλλα σε αυτή την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης συμμετέχει και η ελληνική βιομηχανία. Δεν μένει απ’ έξω και αυτό είναι σημαντικό.

Η κυβέρνηση μετά από περίπου δύο χρόνια διακυβέρνησης, χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, είτε με την μορφή ενός ευρέως ανασχηματισμού ή ακόμη και της διενέργειας εθνικών εκλογών;

Ως προς το θέμα τω εθνικών εκλογών έχει απαντήσει ο κ. Πρωθυπουργός πολύ ξεκάθαρα και θέλω να εκφράσω δημοσίως την απόλυτη συμφωνία μου με αυτή τη θέση. Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πρόωρες εκλογές.

Τα σοβαρά κράτη δεν κάνουν διαρκώς πρόωρες εκλογές. Η μεγαλύτερη προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια βαλκανική χώρα αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα.

Άρα όταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι μια σοβαρή χώρα και ταυτόχρονα κάνεις διαρκώς πρόωρες εκλογές, το ένα επιχείρημα ακυρώνει το άλλο.

Εκλεγήκαμε για τέσσερα χρόνια και διαθέτουμε άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οφείλουμε επομένως να κάνουμε την δουλειά μας για τέσσερα χρόνια όπως μας εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός. Και όταν λήξει η θητεία μας, ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει.

Προσωπικά πιστεύω θα μας κρίνει δίκαια για τη δουλειά που θα έχουμε κάνει μέχρι τότε. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, είναι καθαρά θέμα του Πρωθυπουργού και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη.

Οπότε το θέλει και όποτε το κρίνει εκείνος, θα φέρει όποια διάταξη επιθυμεί στην κυβέρνησή του.

Screenshot 2020 03 27 nafpigeia elefsinas 1950x1300 jpg JPEG εικόνα 1950 × 1300 εικονοστοιχεία Σε κλίμακα 48
Γεωργιάδης: Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Που βρίσκεται η υπόθεση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και πως θα εξελιχθεί απ’ εδώ και εμπρός; Βλέπετε κάποια λύση χωρίς την εμπλοκή τους στην συμπαραγωγή των φρεγατών;

Όχι. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αν δεν εμπλακούν στις φρεγάτες, θα αναγκασθούμε να τα οδηγήσουμε σε εκκαθάριση.

Δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης επενδυτής που θα έρθει να τοποθετήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση και να επωμισθεί χρέη ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να λάβει μια σοβαρή παραγγελία από το ελληνικό κράτος. Τα χρέη τελικά είναι διπλάσια απ’ ότι αρχικά υπολογίζαμε και είναι προφανές ότι αυτό δυσχεραίνει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μέσα όμως από το πρόγραμμα των φρεγατών υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι, όποια χώρα και αν επιλεγεί για τη ναυπήγηση των φρεγατών, θα βρεθεί και η εταιρεία που θα συμβάλει και στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Και χρειάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα.

Χωρίς το συμβόλαιο των φρεγατών, δεν υπάρχει λύση…

Χωρίς τις φρεγάτες τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Δεν είναι όμως λύση ευκταία. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλει η εταιρεία και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα. Οι φρεγάτες είναι μια μεγάλη ευκαιρία για γίνει αυτό.

Ελληνικό. Ενώ προχωρά η αξιοποίηση του ακινήτου, δεν προχωρά το καζίνο του Ελληνικού. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς η δημιουργία καζίνο στο χώρο του Ελληνικό δεν ήταν ποτέ πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήταν πρωτοβουλία, επιθυμία και απαίτηση του επενδυτή. Άρα όλοι εμείς οι υπόλοιποι γιατί να ανησυχούμε για το καζίνο, από τη στιγμή που δεν ανησυχεί ο επενδυτής; Προχωρά όμως και η διαδικασία του καζίνο. Άμεσα θα συντελεστεί η μεταβίβαση στη Lamda αλλά χωρίς το καζίνο.

Ούτως ή άλλως η σύμβαση προέβλεπε ότι με συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου και της Lamda μπορεί να γίνει waive το καζίνο, δηλαδή να ξεπεραστεί.

Η διαδικασία του καζίνο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι έχει ένα δρόμο μπροστά.

Υπάρχει η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ Τερνα και όταν θα είναι έτοιμη αυτή η κοινοπραξία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα προχωρήσει και η δημιουργία του καζίνο.

Δεν έχω καμία ανησυχία για το καζίνο. Αλλά δεν μπορούσε το καζίνο να σταματήσει όλο το έργο. Τα έργα στο Ελληνικό, οι περίφημες μπουλντόζες όπως είχαν επικρατήσει να λέγονται, νομίζω ξεκινάνε από τις αρχές Ιουλίου. Έτσι θα τελειώσει και η αγωνία του φίλου μου Πολάκη.

NAYPHGEIA ELEYSINAS
Γεωργιάδης: Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τι συμβαίνει με την ΕΑΒ και τους συνδικαλιστές και γιατί η κυβέρνηση, δεν έχει απαλλάξει, τις κρατικές επιχειρήσεις από τις ισχυρές και οπισθοδρομικές μειοψηφίες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά;

Η χώρα γενικά έχει αλλάξει. Και η νοοτροπία του ελληνικού λαού έχει αλλάξει. Και αυτό το διαπιστώνουμε στις εκλογές, στην καθημερινότητα και το διαπιστώνουν όλοι, ακόμη και οι επενδυτές. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες νησίδες της παλιάς Ελλάδας.

Μια από αυτές τις νησίδες είναι και ένα παρωχημένης λογικής συνδικαλιστικό κίνημα σε διάφορους χώρους που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Η περίπτωση της ΕΑΒ είναι χαρακτηριστική. Περίπου 60-70 εργαζόμενοι, σε σύνολο 1.600 κάνουν όλη τη φασαρία.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης. Κάναμε μια δυναμική παρέμβαση μέσω της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι η εταιρεία εισέρχεται σε μια ομαλότητα και είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Δεν θα ανεχθεί η κυβέρνηση τέτοιου είδους συμπεριφορές από κανένα. Συνδικαλιστές που κλείνουν την πύλη ενός εργοστασίου και απαγορεύουν τη λειτουργία του δεν νοείται ως σύγχρονη Ελλάδα.

One thought on “Γεωργιάδης | Οι φρεγάτες όρος βιωσιμότητας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

  1. Παράθεμα: Ναυπηγεία Ελευσίνας | Με κούρεμα 50% των υποχρεώσεων η εξυγίανση | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.