Η Ελλάδα υποφέρει από το έλλειμμα των καυσίμων πληρώνοντας βαρύ κόστος για τις ενεργειακές εισαγωγές, ωστόσο η ανάπτυξη της αγοράς αερίου θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει οικονομικά τη χώρα αλλά ταυτόχρονα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στηρίζοντας την πράσινη ατζέντα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του ενεργειακού think tank Greek Energy Forum, η οποία εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασίσει να αναπτύξει την αγορά έρευνας και παραγωγής φυσικού αέριου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα υποφέρει από “φτώχεια” στον τομέα των καυσίμων και πληρώνει βαρύ κόστος για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Και αυτό παρά τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να διαθέτει τα δικά της αποθέματα καυσίμου, μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα συνολικά αποθέματα των γειτονικών της χωρών. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι το σημερινό έλλειμμα στο ισοζύγιο του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου προβλέπεται να διπλασιαστεί βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που θέσπισε η κυβέρνηση.
Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει και σε μια σειρά από θετικά συμπεράσματα για το πώς το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στηρίζοντας την πράσινη ατζέντα της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Νορβηγίας η οποία συνεχίζει να παράγει υψηλά έσοδα από τον τομέα του φυσικού αερίου, την ίδια στιγμή που έχει θεσπίσει μια επιθετική στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον, το GEF επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της αγοράς του φυσικού αερίου θα ενίσχυε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας καθώς πολλές γειτονικές χώρες αναζητούν να αγοράσουν φυσικό αέριο αυξάνοντας τον ρόλο του καυσίμου στο εθνικό ενεργειακό τους μείγμα. Και βέβαια η ανάπτυξη της αγοράς αερίου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η έκθεση του Greek Energy Forum έρχεται σε συνέχεια δύο πρόσφατων δημοσκοπήσεων από τις εταιρείες Opinion Poll και ALCO, που έδειξαν ότι οι Έλληνες θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη και υποστηρίζουν την πράσινη ατζέντα. Ταυτόχρονα, όμως, σύμφωνα με τις έρευνες θεωρούν μικρές έως μέτριες τις επιπτώσεις του φυσικού αερίου στο κλίμα. Ταυτόχρονα, οι έρευνες επισημαίνουν ότι η ανεργία και η εθνική οικονομία παραμένουν βασικές προτεραιότητες με το 80% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών και των πολιτικών πεποιθήσεων να ζητεί την άμεση ανάπτυξη του τομέα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου.