Μπιλ Γκέιτς – Πυρηνική Ενέργεια | Ο “Άγιος Βασίλης” των πυρηνικών…

Μπιλ Γκέιτς | Ο "Άγιος Βασίλης" των πυρηνικών…

Η κλιματική ουδετερότητα δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια της πυρηνικής ενέργειας στη μεταβατική τουλάχιστον φάση προς ένα κόσμο με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου της ενέργειας.

Σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες ο Μπιλ Γκέιτς στη γερμανική Handelsblatt επισημαίνει πολύ σωστά πως η διατήρηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη και αλλού πάνω από ένα επίπεδο θα έχει σαν αποτέλεσμα πολιτικές ανατροπές και κοινωνικές εντάσεις.

Φέρνει π.χ. σαν παράδειγμα το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία που προέκυψε από την επιβάρυνση των τιμών των καυσίμων με περιβαλλοντικούς φόρους.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής: “Ο κόσμος θα χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο φυσικό αέριο πριν οι εκπομπές πέσουν στο μηδέν. Οι άνθρωποι θέλουν τα σπίτια τους να θερμαίνονται, θέλουν το εργοστάσιο στο οποίο εργάζονται να έχει ρεύμα – επομένως πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Αλλά το φυσικό αέριο δεν είναι πραγματικά μια τεχνολογία γεφύρωσης. Κατά την κατανάλωση παράγεται CO2, υπάρχουν διαρροές που ακόμα δεν μετρούνται όπως θα έπρεπε.

Ερ: Τι πρέπει να κάνει η Γερμανία;

Κάποιος πρέπει να είναι σαφής ως προς αυτό: τα δάνεια για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν διάρκεια 30 ή 40 ετών, ενώ η Γερμανία έχει δεσμευτεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κύκλος ζωής ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να είναι αφύσικα σύντομος….”

Παρακάτω στην ίδια συνέντευξη σοκάρει ακόμη περισσότερο για πρόσωπο που εκφράζει γενικότερα αριστερόστροφες απόψεις με έμπρακτη οικολογική ευαισθησία.

“Ερ: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα;

Εάν κάνουμε μια θαυματουργή σημαντική ανακάλυψη στο κόστος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την πυρηνική τεχνολογία.

Αλλά στο μεταξύ, μορφές ενέργειας που δεν εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες – δηλαδή παράγουν ηλεκτρισμό ακόμα και όταν δεν φυσάει άνεμος και ο ήλιος δεν λάμπει – βοηθούν στην παροχή της απαραίτητης αξιοπιστίας. Γι’ αυτό χρηματοδοτώ μια εταιρεία που κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς…”

Και συνεχίζει ακάθεκτος: “Η Γαλλία κάνει εξαιρετική δουλειά παρέχοντας πυρηνική ενέργεια. Πολλές ημέρες, η γαλλική πυρηνική ενέργεια τροφοδοτείται στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθά, ειδικά τη νύχτα, όταν τα ηλιακά συστήματα δεν παρέχουν τίποτα και η αιολική ενέργεια επίσης πέφτει.

Χαίρομαι που οι Γάλλοι έχουν φιλόδοξους στόχους να κάνουν την πυρηνική ενέργεια φθηνότερη και ασφαλέστερη. Αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βρούμε μια λύση…”

Ένα από τα βασικά εμπόδια σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια είναι η αρνητική άποψη των 2/3 περίπου της κοινής γνώμης. Τούτο όμως ενδεχομένως να αλλάξει αν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια αναγκαστούν να δαπανούν πολύ υψηλότερα ποσά για την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Ενώ πριν λίγους μήνες  η Γαλλία με τις χώρες που προωθούν την πυρηνική ενέργεια σαν εναλλακτική λύση διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, έμοιαζαν απομονωμένες τις τελευταίες εβδομάδες με τις τιμές να ανεβαίνουν λόγω ενεργειακής κρίσης, η κατάσταση φαίνεται πως αλλάζει…

pyrinikos stathmos

Ακόμη και στη χώρα μας φωνές που υποστηρίζαν πως είναι παράλογο να απορρίπτεις την πυρηνική ενέργεια για λόγους ασφαλείας όταν γειτονικές χώρες λειτουργούν πυρηνικές μονάδες κοντά στα ελληνικά σύνορα ή όπως σχεδιάζει να κάνει η Τουρκία, φαίνεται να επανέρχονται δριμύτερες.

Πάντως είναι υποκριτικό να καταφέρεται κάποιος στην Ελλάδα  εναντίον της πυρηνικής ενέργειας όταν η χώρα εισάγει καθημερινά ποσότητες ρεύματος από γειτονικές χώρες που στο ενεργειακό τους μείγμα συνεισφέρουν πυρηνικές μονάδες.

Καθώς  η παρούσα ενεργειακή κρίση είναι απλά η πρώτη φάση μιας μακράς περιόδου μέχρι οι ΑΠΕ, τα δίκτυα και οι μονάδες αποθήκευσης να καταφέρουν να δώσουν μια αξιόπιστη λύση, το ζήτημα για την πυρηνική ενέργεια θα επανέλθει στη δημόσια συζήτηση προσεχώς. Η συνέντευξη του Γκέιτς απλά αποτελεί προπομπό…

Βλέπε: Bill Gates will mit Kernkraft das Klima retten: „Der Strombedarf wird dramatisch steigen” (Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει το κλίμα με την πυρηνική ενέργεια: “Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί δραματικά”) για όσους θέλουν να διαβάσουν τη συνέντευξη.

Αναλυτές είχαν προβλέψει τέλη καλοκαιριου=ύ πως η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα επανέφερε το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών ορυχείων ουρανίου.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα αρκετές από τις μετοχές αυτές έχουν πραγματοποιήσει δυναμικές αποδόσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Centrus Energy (LEU) μιας αμερικάνικης εταιρείας εμπλουτισμού ουρανίου. Η τιμή της μετοχής από τότε έχει υπερδιπλασιαστεί.

pin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.