Gastrade | Οι πρώτες πληρωμές μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης

Gastrade | Οι πρώτες πληρωμές μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης

Με απόφαση του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η εκταμίευση 66,58 εκατ. ευρώ ως μέρος της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ για το LNG project της Αλεξανδρούπολης- Η GasLog αναλαμβάνει την κατασκευή του FSRU

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Την πρώτη απόφαση για την εκταμίευση χρηματικών ποσών προς την Gastrade, οι οποίες αφορούν το μεγάλο project του FSRU Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για συνολικό ποσό 66,58 εκατ. ευρώ που αφορά μέρος της εγκεκριμένης από την Κομισιόν ενίσχυσης του έργου από το ΕΣΠΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε 363,7 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνης να ανέρχεται στα 166,7 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΥΠΕΝ δίνεται εντολή πληρωμής συνολικού ποσού 66,58 εκατ. ευρώ προς την Gastrade για την υλοποίηση του έργου “Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης”. Ειδικότερα προβλέπονται δύο παραστατικά, το ένα ύψους 22.335.826,63 ευρώ που αφορά το υποέργο «Λεπτομερής Σχεδιασμός, Κατασκευή και Εγκατάσταση Υποθαλάσσιου και Χερσαίου τμήματος του Αγωγού φυσικού αερίου του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης» και το δεύτερο ύψους 44.244.173,37 ευρώ για το υποέργο που αφορά την «Προμήθεια Υπεράκτιας Πλωτής Μονάδας Προσωρινής Αποθήκευσης και Αεριοποίησης ΥΦΑ».

Η τελική επενδυτική απόφαση και η GasLog

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, η Gastrade ανακοίνωσε ότι ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision-FID) για την κατασκευή του project, κάτι που αποτελούσε το τελευταίο αλλά πιο σημαντικό βήμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, έκρινε ότι όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου έχουν εξασφαλισθεί και αυτό προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2023.

Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν «τρέξει» οι απαραίτητοι διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού και τις κατασκευαστικές εργασίες. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, αναλαμβάνει την μετατροπή ενός εκ των πλοίων του στόλου της σε FSRU το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην Gastrade στο τέλος του 2023. Επιπλέον, η GasLog θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU, εξασφαλίζοντας μέσω της τεχνογνωσίας της την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους χρήστες του Σταθμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυεθνικό μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν με ποσοστό 20% έκαστος η Ελμίνα Κοπελούζου (ιδρυτική μέτοχος και Πρόεδρος της εταιρείας), η Gaslog Cyprus Investments του ναυτιλιακού ομίλου Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ.

Οι «αριθμοί» του project

Η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα καθώς και στον ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο  τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *