Ρωσία | Η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο του φυσικού αερίου | Έμεινε να κοιτάζει ως απλός θεατής

Ρωσία | Η ήττα του Πούτιν στον πόλεμο του φυσικού αερίου | Έμεινε να κοιτάζει ως απλός θεατής

Ο ήπιος καιρός αυτό το χειμώνα αναμένεται να βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας το επόμενο έτος.

Υπάρχουν κι άλλα άσχημα νέα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά για να ξεπεράσει τον χειμώνα με τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες είναι μισογεμάτες, σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το POLITICO.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες του Ρώσου ηγέτη να κάνει την Ευρώπη να παγώσει με τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου, οι οικονομίες της ΕΕ θα επιβιώσουν τους πιο κρύους μήνες χωρίς σοβαρή ζημιά.

Πριν από λίγους μήνες, υπήρχαν φόβοι για ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα που προκλήθηκαν από διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού αγωγού.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός ήπιων καιρικών συνθηκών, αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μεγάλης πτώσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου σημαίνει ότι περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου προβλέπεται να παραμείνουν στις αποθήκες μέχρι το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με στην ανάλυση της Επιτροπής.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέδωσε την επιτυχία της Ευρώπης στη διασφάλιση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την… τύχη.

Πού βασίζεται η επιτυχία της Ευρώπης

«Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στις ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες και στο ότι η Κίνα είναι εκτός αγοράς [λόγω των περιορισμών του COVID]», είπε ο αξιωματούχος. «Αλλά η μείωση της ζήτησης, η πολιτική αποθήκευσης και οι εργασίες υποδομής βοήθησαν σημαντικά».

Ο τερματισμός της χειμερινής περιόδου θέρμανσης με τόσο υγιή αποθέματα – πάνω από το 50 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών της ΕΕ – εξαλείφει κάθε παρατεταμένο φόβο για έλλειψη φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα. Απαλύνει επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα.

Τα θετικά στοιχεία αποτελούν τη βάση της πιο αισιόδοξης προοπτικής που παρουσίασαν οι ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, με τον Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson να λέει την Τρίτη ότι η Ευρώπη «κέρδισε την πρώτη μάχη» του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ — επίσης ζωτικής σημασίας για τον χειμερινό εφοδιασμό φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι επιλογές αποθήκευσης είναι περιορισμένες — τελείωσαν τον περασμένο χειμώνα μόνο κατά περίπου 20 τοις εκατό γεμάτο. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν να αναπληρωθούν στο 80% πριν από αυτόν τον χειμώνα, απαιτώντας μια εξαιρετικά δαπανηρή αναταραχή αγορών LNG από ευρωπαίους αγοραστές, για να αντικατασταθούν οι όγκοι φυσικού αερίου που χάθηκαν από τους ρωσικούς αγωγούς.

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων — κορυφώνοντας πάνω από 335 € ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο — με τρομερές επιπτώσεις για τους οικιακούς λογαριασμούς, το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν έκτοτε μειωθεί σε λίγο πάνω από τα 50 €/Mwh εν μέσω χαλάρωσης των ανησυχιών για τις προμήθειες. Η ΕΕ έχει έναν νέο στόχο να γεμίσει ξανά το 90 τοις εκατό της αποθήκευσης φυσικού αερίου έως τον Νοέμβριο του 2023 — μια προσπάθεια που θα απαιτεί τώρα λιγότερη αγορά LNG στη διεθνή αγορά από ό,τι θα μπορούσε να είχε κάνει εάν τα αποθέματα είχαν εξαντληθεί σοβαρότερα.

Ισχυρό σημείο εκκίνησης

«Το αναμενόμενο υψηλό επίπεδο αποθήκευσης άνω του 50 τοις εκατό [στο] τέλος αυτής της χειμερινής περιόδου θα είναι ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης για το 2023/24 με λιγότερο από 40 τοις εκατό προς πλήρωση (έναντι του δύσκολου σημείου εκκίνησης του περίπου 20 τοις εκατό στην αποθήκευση στο τέλος της χειμερινής περιόδου το 2022», αναφέρει η αξιολόγηση της Επιτροπής.

Αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Independent Commodity Intelligence Services δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φέτος θα μπορούσε να είναι «τόσο δύσκολη πρόκληση όσο πέρυσι», αλλά προέβλεψαν ότι η ΕΕ έχει πλέον «περισσότερη από αρκετή ικανότητα εισαγωγής για να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Σε όλη την ΕΕ, πέντε νέοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG έχουν δημιουργηθεί — στην Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και δύο στη Γερμανία — παρέχοντας επιπλέον 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα δυναμικότητας εισαγωγής φυσικού αερίου, ενώ περισσότεροι αναμένεται να διατεθούν στο διαδίκτυο φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, η ικανότητα της ΕΕ να ξαναγεμίσει τις αποθήκες στο νέο στόχο του 90% πριν από τον επόμενο χειμώνα πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Οι Βρυξέλλες έθεσαν στα κράτη μέλη εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15 τοις εκατό από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην πραγματικότητα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, εν μέρει χάρη στα μέτρα απόδοσης αλλά και ως συνέπεια της ανταπόκρισης των καταναλωτών σε πολύ υψηλότερες τιμές χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.

Ο στόχος του 15% μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί πέρα ​​από την ημερομηνία λήξης της 31ης Μαρτίου για να αποφευχθεί η ανάκαμψη της ζήτησης αερίου καθώς οι τιμές πέφτουν. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα σε δύο προσεχείς συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *