
Σάλος έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως με την υπόθεση της GameStop, που οδήγησε επενδυτικές και χρηματιστηριακές εφαρμογές όπως η Robinhood να αποκλείσουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας.
To χρονικό
Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, όταν, μικροεπενδυτές από μια ομάδα της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit με την επωνυμία «WallStreetBets» διαπίστωσαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές είχαν επενδύσει εκατομμύρια κατά της Gamestop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης – το γνωστό «σορτάρισμα»- αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής.
Με βασικό σκοπό να τιμωρήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Wall Street, οι περισσότεροι από τα 2,2 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποίησαν μαζικά ως επενδυτική κοινότητα συναλλαγές μικρής αξίας με την χρήση εφαρμογών, όπως Robinhood και eToro.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Gamestop να…απογειωθεί κατά 822% από τις αρχές του μήνα, φθάνοντας την Δευτέρα το βράδυ τα 159, 18 δολάρια (από τα 17, 25 δολάρια) και δεκάδες επενδυτές και funds να βρεθούν σε δύσκολη θέση, κατεγράφοντας σημαντικές απώλειες εξαιτίας των επιλογών τους στο «σορτάρισμα» της μετοχής.
Η συντονισμένη προσπάθεια να απαντήσουν στην κίνηση των μικροεπενδυτών είχε ως συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις στην μετοχή την επόμενη ημέρα και να αυξηθούν οι φήμες περί προβληματικής εταιρείας με ξεπερασμένο μάνατζμεντ και απαρχαιωμένη φιλοσοφία, όπως και οι πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο φυσικών καταστημάτων (από το σύνολο των 5500 στις ΗΠΑ και σε άλλες τέσσερις χώρες) που δεν παρουσιάζουν κερδοφορία.
Στην «μάχη» μικροεπενδυτών με το «κατεστημένο» της Wall Street που επιτρέπει στα μεγάλα funds και σε γνωστούς επενδυτές να παίζουν με το «σορτάρισμα» μετοχών το μέλλον εταιρείων, πήρε θέση και ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk. Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προέβαλε την συγκεκριμένη εκστρατεία των μελών της κοινότητας «WallStreetBets», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην μετοχή της GameStop που ανέβηκε σχεδόν 40% στη συνέχεια.
Με την μετοχή να δέχεται νέο «κύμα» υποστήριξης μικροεπενδυτών ανέβηκε στα 147,98 δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο και η αξία της Gamestop έφθασε τα 10,3 δισ.δολάρια, μεγιστοποιώντας ακόμα περισσότερο τις απώλειες όσων (funds και επενδυτών) είχαν «σορτάρει» εκατομμύρια εναντίον των προοπτικών της μετοχής της εταιρείας.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Melvin Capital (το επενδυτικό fund πίσω από το σορτάρισμα) να έχει απώλειες κοντά στα 10 δισ. δολάρια, να αναγκάζεται να δανειστεί για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις τρεχούμενες συναλλαγές της, οι επενδυτές να ζητούν κρατικό bailout και επενδυτικά apps συμπεριλαμβανομένης της Robinhood, της SoFi και της Webull, να βάζουν προσωρινούς περιορισμούς στις επενδύσεις που αφορούν τη μετοχή της Gamestop.

Στο σήμερα, λοιπόν, οι αντιδράσεις στρέφονται εναντίον αυτών των εφαρμογών, με τη Robinhood μάλιστα να δέχεται πέρα από σφοδρή κριτική και τουλάχιστον δύο αγωγές, σύμφωνα με το Forbes. Η πρώτη αγωγή κατηγορεί τη Robinhood για αποκλεισμό της Gamestop που έγινε “απότομα, σκόπιμα, εσκεμμένα και με γνώση” για να επιβραδύνει την ανάπτυξή της, στερώντας από τους πελάτες της τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτή.
Η δεύτερη αγωγή, κατηγορεί την πλατφόρμα για διακοπή της διαπραγμάτευσης μετοχών από εταιρείες όπως οι Blackberry, Nokia και AMC. Η αγωγή ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της Robinhood να σταματήσει τη διαπραγμάτευση αυτών των μετοχών προκάλεσε «ανεπανόρθωτη ζημιά».
Στο μεταξύ, οι εξαγριωμένοι χρήστες της Robinhood προχώρησαν σε τόσες πολλές αρνητικές κριτικές που η βαθμολογία της εφαρμογής έπεσε στο 1 αστέρι στο Play Store της Google, ενώ η κατάταξη της στο App Store παραμένει άθικτη μέχρι στιγμής.
Η εταιρεία, σήμερα Παρασκευή προχώρησε στην αναθεώρηση κάποιων από τους περιορισμούς που είχε θέσει, ωστόσο όπως φαίνεται οι χρήστες ήδη στρέφονται σε άλλες εφαρμογές, όπως η Public η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, διπλασιάζοντας τις δωρεάν μετοχές που δίνονται σε κάθε νέο μέλος που “έρχεται στην εφαρμογή” από κάποιον φίλο.

O Keith Gill είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την πιο τρελή ιστορία των τελευταίων ετών στην Wall Street με τις μετοχές της GameStop.
Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ μία από τις τρελές ιστορίες των τελευταίων στην Wall Street που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα της μάχης του Δαβίδ με τον Γολιάθ, με το αουτσάιντερ να χρίζεται νικητής και σε αυτή την περίπτωση…
Πίσω από αυτή την ιστορία λοιπόν, κρύβεται ένας 34χρονος υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρίας, ο οποίος με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, έχει κοστίσει δισεκατομμύρια σε μεγάλα hedge fundsm με όπλο του τις μετοχές της GameStop.
Το σορτάρισμα
Όπως ήδη αναφέραμε η GameStop είναι μία αλυσίδα καταστημάτων αγοραπωλησίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η οποία λόγω των υπηρεσιών streaming είχε πάρει την κάτω βόλτα. Πολλοί μεγάλοι… παίκτες της Wall Street λοιπόν είχαν σορτάρει τις μετοχές της για να βγάλουν κέρδος, προβλέποντας την καθοδική πορεία που είχε πάρει.
Τι σημαίνει σορτάρισμα; Σορτάρισμα λοιπόν είναι όταν κάποιος δανείζεται μία μετοχή που κάνει για παράδειγμα 10 δολάρια. Την πουλάει έναντι αυτού του ποσού και περιμένει να πέσει η αξία της. Μόλις πέσει, ας πούμε στα 7 δολάρια, την αγοράζει πίσω και την επιστρέφει στον αρχικό του ιδιοκτήτη. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έχει βγάλει 3 δολάρια κέρδος. Μόνο που όπως καταλαβαίνετε, επειδή μιλάμε για την Wall Street το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η εκδίκηση των μικρών
Αυτό λοιπόν έγινε και με τις μετοχές της GameStop. Μέχρι που υπέπεσε στην αντίληψη ενός τύπου, ο οποίος το ανέφερε στο thread του Reddit με τίτλο WallStreetBets. Αυτό το παρακολουθούν μικροί… παίκτες στον τομέα αυτό, όμως απέδειξαν οτι μπορούν να καταφέρουν μεγάλα χτυπήματα στους δυνατούς αντιπάλους του.
Και αυτό γιατί άρχισαν να ζητάνε την μετοχή της GameStop και η τιμή της να αρχίσει ένα απίστευτο χρηματιστηριακό ράλι, με αποτέλεσμα τα hedge funds από εκεί που περίμεναν να πέσει η αξία της για να την αγοράσουν πάλι πίσω, βγάζοντας κέρδος, να βλέπουν την τιμή της να απογειώνεται. Κάτι που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων…
Για να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς, η μετοχή της από την αρχή του νέου έτους έχει σημειώσει άνοδο κατά 300%, ενώ όπως ανέφερε ο Guardian πέρυσι τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων και τότε η τιμή της μετοχής της ήταν στα 3,25 δολάρια εκάστη. Ομως, στις συναλλαγές της Τρίτης ενισχύθηκε έως και 92% για να κλείσει στα 148 δολάρια. https://www.youtube.com/embed/_UhhgpNFKPQ
Ο άνθρωπος πίσω από το ράλι
Ποιος όμως κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία. Το όνομά του είναι Keith Gill και στο Reddit είναι με το όνομα «DeepF–kingValue». Ο 34χρονος αυτός άνδρας είναι υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρίας και έχει κανάλι στο Youtube με το όνομα Roaring Kitty. Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνετε την αγάπη του για τις γάτες, καθώς έχει ουκ ολίγες μπλούζες με το συμπαθέστατο ζώο.
Αυτός λοιπόν είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε μία από τις πιο τρελές ιστορίες της Wall Street τα τελευταία χρόνια και μιλώντας στην WSJ που δημοσιεύτηκε χθες αναγνώρισε πως «Δεν το περίμενα αυτό. Αυτή η ιστορία είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα».

Τον Ιούνιο του 2019 επένδυσε 53.000 δολάρια στην GameStop και με το ράλι των τελευταίων ημερών, η αξία των μετοχών του υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Και δεν είναι ο μόνος που βγήκε κερδισμένος από όλο αυτό, καθώς αρκετοί τον άκουσαν να κρατήσουν τις μετοχές τους και να μην τις πουλήσουν, με αποτέλεσμα τώρα να τον ευχαριστούν: «Μας έπεισες να κρατήσουμε τις μετοχές μας. Άλλαξες την ζωή χιλιάδων ανθρώπων», του έγραψε ένας χρήστης στο Reddit και δεν έχει άδικο, καθώς και αυτός θα είχε επενδύσει ένα μικρό, για τα δεδομένα της WallStreet ποσό, αλλά το είδε να μετατρέπεται σε εκατομμύρια.