Ενέργεια | Πώς μπορεί να γίνει πράξη το φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ για τη βιομηχανία

Ενέργεια | Πώς μπορεί να γίνει πράξη το φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ για τη βιομηχανία

Ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, συνιστούν τα διμερή συμβόλαια ΑΠΕ βιομηχανίας.

κείμενο Χάρης Φλουδόπουλος

Πρόκειται, όπως τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση για την ενέργεια και τη βιομηχανία που διοργάνωση η Ελληνική Παραγωγή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη για ένα εργαλείο win win καθώς αφενός διασφαλίζει τον επενδυτή ΑΠΕ, ο οποίος πουλάει σε σταθερή τιμή και εγγυημένα και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον αγοραστή δηλαδή την βιομηχανία που επίσης αγοράζει εγγυημένες ποσότητες ενέργειας σε σταθερές τιμές.

Όπως τόνισε η κ. Σπυράκη στην Ελλάδα δεν έχουμε ώριμη αγορα ούτε καλή λειτουργία του μοντέλου της αγοράς ενέργειας, ωστόσο μπορούμε να δούμε ένα σύνθετο μοντέλο που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία

με συνδυασμό εργαλείων για τη δυνατότητα αγοράς ενέργειας από τη βιομηχανία. Σε αυτές τις χώρες υπάρχει δυνατότητα τόσο για διμερή συμβόλαια όσο και για συμμετοχή της βιομηχανίας στις δημοπρασίες ώστε να φτιάξει ένα δικό της χαρτοφυλάκιο ενέργειας. Η κ. Σπυράκη ανέφερε παραδείγματα όπως το διμερές συμβόλαιο της Norsk Hydro με την Green Investment Group που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με διάρκεια 29 χρόνια και θα αξιοποιεί ενέργεια από αιολικά. Αντίστιοιχο διμερές συμβόλαιο είχε από το 2017 η Microsoft με την εταιρεία Vattenfall.

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα για παροχή διμερών συμβολαίων από τους παραγωγούς προς τη βιομηχανία, ενώ η ίδια τάχθηκε υπέρ της πρότασης για δημιουργία ανεξάρτητης αγοράς ΑΠΕ στο χρηματιστήριο ενέργειας που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από τις τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας.

a8fbfc6355c042c4950f14d5dcc359b5

Στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντή της European Aluminium Gerd Goetz τόνισε ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 300% και μεγάλα χυτήρια αναγκάζονται να κλείσουν, με την Ευρώπη να μετρά απώλειες 700 χιλιάδων τόνων παραγωγής αλουμινίου και 30% της πρωτόχυτης παραγωγής.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos Νίκος Κεραμίδας αναφέρθηκε στις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. σταμάτησε να ερευνά για κοιτάσματα φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις εισαγωγές του καυσίμου ενώ επιδιώκει την ενεργειακή ανεξαρτησία με στροφή στις ΑΠΕ, έχοντας σταματήσει να παράγει πάνελ για φωτοβολταϊκά που εισάγονται από την Κίνα. Έτσι από το ένα μονοπώλιο του φυσικού αερίου η Ευρώπη περνά στο μονοπώλιο του εξοπλισμού των ΑΠΕ από την Κίνα. Σύμφωνα με τον κ. Κεραμίδα η κλιματική πολιτική της Ε.Ε. πάσχει στον σχεδιασμό.

Εθνική βιομηχανική πολιτική

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος Ευριπίδης Δοντάς έκανε λόγο για απουσία εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. “Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που να μην αλλάζουν οι κανόνες. Κάποτε στην Ελλάδα λειτουργούσαν 100 κλωστοϋφαντουργίες και πλέον έχει απομείνει μόνο μία, η δική μας.

Και είναι λυπηρό”. Στο παράδειγμα της Πολωνίας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γ. Μυλωνάς σημειώνοντας ότι όταν η χώρα αποφάσισε την ανάπτυξη της βιομχηανίας επιδοτούσε εξοκλήρου το κόστος μεταφοράς των επιχειρήσεων.

Το θέμα της χρηματοδότησης έθιξε η Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων προέτρεψε τις αρμόδιες αρχές να θεσπίσουν την υποχρέωση των ηλεκτροπαραγωγών να διαθέτουν το 25% της παραγωγής τους στις βιομηχανίες με διμερή συμβόλαια, ώστε οι τελευταίες να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότερη ενέργεια.

2 thoughts on “Ενέργεια | Πώς μπορεί να γίνει πράξη το φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ για τη βιομηχανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.