![φρεγάτα](https://de-facto.gr/wp-content/uploads/2021/04/fregata-elikoptero-1024x683.jpg)
Για “ελληνοτουρκική κόντρα” ανοιχτά της Λιβύης, με τη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ να έχει γίνει σκιά πλοίου των Τούρκων που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, κάνει λόγο το militaire.gr.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!‘Όπως αναφέρει το έγκριτο site, το πλοίο CIRKIN συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες και νωρίς το πρωί εισήλθε στην περιοχή που ελέγχουν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΙRΙΝΙ.
Μεταξύ αυτών και η ελληνική φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.
![](https://www.militaire.gr/wp-content/uploads/2020/06/09/cirkin.png)
Ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να απονηώσει το ελικόπτερο και να σπεύσει προς το πλοίο με σημαία Τανζανίας.
Μόλις το ελληνικό ελικόπτερο προσέγγισε, δέχτηκε κλήση από μία από τις τουρκικές φρεγάτες από την οποία είπαν ότι “το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της τουρκικής δημοκρατίας”.
Ο Ιταλός διοικητής διέταξε το ελικόπτερο μας να επιστρέψει στη φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.
Η παρακολούθηση συνεχίζεται και αναμένεται η ευρωπαϊκή πλέον αντίδραση.
Η προσέγγιση του ελληνικού ελικοπτέρου έδωσε τη δυνατότητα για αναγνώριση και από αέρος του φορτηγού πλοίου και της συνοδείας, πιστοποιώντας σε ανοιχτή σύνδεση με το αρχηγείο της επιχείρησης IRINI στην Ιταλία, τις παράνομες τουρικικές δραστηριότητες.
Το σκηνικό είναι από μόνο του αρκετά εκρηκτικό, ενώ τώρα συμπίπτει με την ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας και τη διακήρυξη πολιτικής βούλησης για την επίσπευση υπογραφής και με την Αίγυπτο, project που αν και είναι πολύ πιο περίπλοκο, εν τούτοις προκαλεί την έντονη ανησυχία και τον εκνευρισμό της Άγκυρας.
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη είναι γνωστές, καταγεγραμμένες και έχουν επισημανθεί από την ΕΕ και τον ΟΗΕ σε αρκετές εκθέσεις, χωρίς αυτό να έχει ανασχέσει την ορμή της Άγκυρας. Τώρα, όμως, η αναγνώριση από ελληνικά μέσα στο πλαίσιο της επιχείρισης IRINI μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διπλωματικό χαρτί της Αθήνας στο πλαίσιο της ΕΕ, πιέζοντας ακόμα και τους πλέον διστακτικούς να πάρουν θέση, ή ακόμα και ως αντάλλαγμα σε άλλο επίπεδο διαπραγμάτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα μόλις απέκτησε ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της, το οποίο θα μπορέσει ενεργητικά ή παθητικά να εκμεταλλευτεί.