Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων για τους βασικούς πολιτικούς παίκτες της Γαλλίας | Η δυνατή Λεπέν, ο αποδυναμωμένος Μακρόν και το πρόωρο τέλος του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων για τους βασικούς πολιτικούς παίκτες της Γαλλίας | Η δυνατή Λεπέν, ο αποδυναμωμένος Μακρόν και το πρόωρο τέλος του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Οι ψηφοφόροι μίλησαν στον πρώτο γύρο των κρίσιμων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τεταμένη, αβέβαιη εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας πριν από τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αν δεν υπάρξει πλήρης ανατροπή την επόμενη Κυριακή, ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί να διορίσει την πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Αλλά όπως δήλωσε η αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) αμέσως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου «τίποτα ακόμα δεν έχει κερδηθεί».

Το ποιος θα επικρατήσει τελικά στον δεύτερο γύρο παραμένει ασαφές. Θα εξαρτηθεί από τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι σε μια πιθανή ακροδεξιά επικράτηση, κάτι το οποίο δημιουργεί πονοκέφαλο σε κάθε έναν από τους πολιτικούς παίκτες λίγες ημέρες πριν από τον τελικό γύρο.

Η ερμηνεία των αποτελέσμάτων για τους βασικούς πολιτικούς παίκτες σύμφωνα με το Politico:

Μαρίν Λεπέν: Δυνατή

AP24182730497351 cb044

Ιστορική νίκη κατέγραψε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν ως υποψήφια στην περιφέρειά της εξασφάλισε περισσότερο από 50% στο Hénin-Beaumont, στη Βόρεια Γαλλία

Η αδερφή της, Μαρί-Καρολίν Λεπέν, τερμάτισε πρώτη στη δυτική περιοχή Sarthe, σε ένα προπύργιο κεντροδεξιών υποψηφίων.

«Ο γαλλικός λαός έδειξε χωρίς ασάφεια την προθυμία του να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια μια διαβρωτικής διακυβέρνηησης», είπε η Μαρίν Λεπέν στην ομιλία της το βράδυ των εκλογών, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της πριν από τον δεύτερο γύρο. «Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα. Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός».

Η Λεπέν δεν βιάζεται. Είτε το κόμμα της επικρατήσειο στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου, θα είναι σε προνομιακή θέση να ηγηθεί του κόμματός της το 2027 για το απόλυτο «έπαθλο» – τη γαλλική προεδρία.

Ζορντάν Μπαρντελά: Ανέβηκε ψηλά

bardella 08192

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος προσβλέπει στη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση που το κόμμα του επικρατήσει την Κυριακή, δεν επέκρινε το στρατόπεδο του Μακρόν στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ.

Αντίθετα, έβαλε στόχο την αριστερά, η οποία ήρθε δεύτερη σε όλη τη χώρα.

Ο Μπαρντελά ανέφερε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα αποτελούσε «υπαρξιακό κίνδυνο για το έθνος μας» και το κατηγόρησε ότι θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία και να ανοίξει τα γαλλικά σύνορα στους μετανάστες καθώς δεν έχει «κανένα ηθικό φραγμό».

«Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν, που νοιάζονται για εσάς», είπε.

Εμμανουέλ Μακρόν: Ξύλο

acron de943

Ο μεγαλύτερος χαμένος της χθεσινής βραδιάς φαίνεται να είναι ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του. Ο κεντρώος συνασπισμός του Γάλλου προέδρου φαίνεται πως θα χάσει δεκάδες από τις 250 έδρες που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Εθνοσυνέλευση, με ελάχιστες προοπτικές σχηματισμού νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τις τρομερές επιδόσεις του κόμματός του στις Ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα, εξέπληξε ακόμη και το δικό του στρατόπεδο , με βασικούς συμμάχους, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ να επικρίνουν ανοιχτά την κίνηση του προέδρου. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί υποψήφιοι που κατέβηκαν με τη «σημαία» του Renaissance, αρνήθηκαν να βάλουν στις προεκλογικές του αφίσες το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου υπό τον φόβο ότι θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να εκλεγούν.

Ο πρόεδρος άφησε τον πρωθυπουργό του Γκάμπριελ Ατάλ να αντιμετωπίσει τις κάμερες την Κυριακή το βράδυ. Αυτό ίσως ήταν μια σοφή κίνηση.

Γκαμπριέλ Ατάλ: Σε κατάσταση hangover

γαμπριελ αταλ γαλλια εκλογες

Ο Ατάλ, που κάποτε θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής, παραδέχτηκε ότι ξαφνιάστηκε από την ξαφνική απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – και τώρα έχει υποστεί μια ταπεινωτική ήττα σε κοινή θέα.

Επιπλέον, είχε το δύσκολο έργο να μεταφέρει την κάπως διφορούμενη θέση του προεδρικού στρατοπέδου πριν από τον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται πως στο γαλλικό σύστημα , κάθε υποψήφιος που συγκεντρώνει πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά του περνάει στον δεύτερο γύρο. Με ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο προσέλευσης, σε εκατοντάδες περιφέρειες θα βρίσκονται τρεις υποψήφιο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το ποιος θα αποσυρθεί προκειμένου να ανακοπεί η επικράτηση της ακροδεξιάς.

Ο Aτάλ είπε ότι «δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος στη Λεπέν», αλλά δεσμεύτηκε να αποσυρθεί μόνο όταν είναι τρίτος σε έναν «Ρεπουμπλικανό υποψήφιο».

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Αποδυναμωμένος αλλά όχι… στην απ’έξω

melanson 3 1e044

Η αριστερή συμμαχία της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών έκανε ισχυρή εμφάνιση με 28,1% των ψήφων, αλλά έχει λίγες πιθανότητες να συγκεντρώσει μια λειτουργική πλειοψηφία.

Η συμμαχία, που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, είναι μια επανεκκινημένη έκδοση της συμμαχίας Nupes του 2022, η οποία δημιουργήθηκε από τον σκληροπυρηνικό αριστερό Jean-Luc Mélenchon.

Ο Μελανσόν επικρίθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας από ορισμένους από τους πιο κεντρώους συμμάχους του για την απροθυμία του να παραιτηθεί μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του υποστηριζόμενου από τους Σοσιαλιστές υποψηφίους Raphaël Glucksmann στις ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στη μετριοπαθή αριστερά.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours