Τι φοβάται ο Μακρόν και δεν πάει στο Κίεβο | Νέα αναβολή της επίσκεψής του στην Ουκρανία

Τι φοβάται ο Μακρόν και δεν πάει στο Κίεβο | Νέα αναβολή της επίσκεψής του στην Ουκρανία

Τι φοβάται ο Μακρόν και δεν πάει στο Κίεβο – Νέα αναβολή της επίσκεψής του στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναβάλει ξανά την επίσκεψη στο Κίεβο. Οι φήμες για φόβους «ασφαλείας» και οι παρασκηνιακές συζητήσεις.

Μια ακόμη προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κίεβο ανέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το ταξίδι του στην Ουκρανία, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές και η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως η επίσκεψη που είχε ανακοινωθεί για τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά τις «επόμενες εβδομάδες».

Το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως σημειώνει το Politico, απέρριψε τους υπαινιγμούς πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Γάλλου Προέδρου – μετά και τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη – έπαιξαν ρόλο στη νέα αναβολή. «Δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια», τόνισε τη Δευτέρα ένας σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι λόγοι της αναβολής φαίνεται ωστόσο να συνδέονται με τις δημόσιες διαφωνίες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Γάλλου Προέδρου και των υπόλοιπων δυτικών συμμάχων. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει την αποστολή ευρωπαϊκών ή νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία προκαλώντας αντιδράσεις από τους ισχυρότερους δυτικούς συμμάχους, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα με την γερμανική ηγεσία φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόγεια σύγκρουση, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τη στρατηγική που ακολουθούν σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας. Το Παρίσι – χωρίς να κατονομάσει το Βερολίνο – το επέκρινε για «δειλία», ενώ οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν τον Γάλλο πρόεδρο ως «φαφλατά» που απλώς επιχειρεί για πολιτικούς λόγους – ενόψει και των ευρωεκλογών – να παρουσιάζεται ως ο ηγέτης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Γάλλος διπλωμάτης, που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε πως o Μακρόν επιθυμεί πριν ταξιδέψει στο Κίεβο να «έχει τον απαραίτητο χρόνο» για συζητήσεις με τους συμμάχους, ώστε η επίσκεψή του να έχει «απτά αποτελέσματα». «Χρειάζεται λίγος χρόνος για να ολοκληρώσουμε τις επαφές με τους διάφορους συνασπισμούς και να ξεκαθαρίσουμε τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις με τους εταίρους μας», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος έχει υποστηρίξει ενεργά μια τσεχική πρόταση για την αγορά πυρομαχικών από μη ευρωπαίους εταίρους για λογαριασμό της Ουκρανίας, αλλά και την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία. Το τελευταίο αποτελεί ένα ακόμη σημείο διαμάχης με τη Γερμανία, αλλά και άλλους συμμάχους, οι οποίοι φοβούνται πως τέτοιου τύπου όπλα θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς ένα χτύπημα εντός της ρωσικής επικράτειας, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου από τη Μόσχα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *