Folli Follie | Ο βουλευτής που είχε “κάποιες ανάγκες” (€80.000) | Τα mail που αναφέρουν “πλήρη στήριξη” του Μαξίμου

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:47 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
folli

Σειρά email που περιγράφουν ακόμα και –εικαζόμενη– χρηματική καταβολή ή έστω απαίτηση ενός εν ενεργεία βουλευτή και μάλιστα προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, αλλά και αναφορές σε άνωθεν στήριξη ακόμα και από το “Μαξίμου” στη σπαρασσόμενη στις αρχές Μαΐου του 2018 Folli Follie, έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές.

Του Παναγιώτη Στάθη 

Ο φάκελος που σχηματίστηκε βασιζόμενος στα email του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας με τον ισχυρό άνδρα Δημ. Κουτσολιούτσο, αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό αλλά εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της έρευνας για το σκάνδαλο της Folli Follie. Κι αυτό γιατί, η εταιρεία PwC που πραγματοποίησε τον έλεγχο με εντολή της δικαστικής αρχής, ουσιαστικά θέτει θέμα “προσπάθειας” κουκουλώματος ή έστω συγκάλυψης ευθυνών στο ζήτημα. Θέτει ακόμα και ζητημα χρηματικής καταβολής δεδομένου ότι αναφέρεται σε “κάποιες ανάγκες” που κοστολογεί στον αριθμό (80).

Και βέβαια βάζει εκ νέου στο κάδρο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην οποία, όπως αναφέρει η έκθεση, θα προσπαθούσαν να ασκήσουν επιρροή οι κυβερνητικοί παράγοντες ώστε να καθυστερήσει τον ελεγχο.

Τα νέα στοιχεία δε έρχονται στο φως σε μια συγκυρία που:

– Σήμερα έχουν κληθεί στον ανακριτή οι Δημήτρης, Τζώρτζης (προσωρινά κρατούμενοι ήδη) και Κατερίνα Κουτσολιούτσου (ελεύθερη με όρους) προκειμένου να δώσουν συμπληρωματική απολογία για επιπλέον διερευνώμενες πράξεις ξεπλύματος χρήματος και χειραγώγησης. Η κλήση ειχε προηγηθεί και δεν συνδέεται με την έκθεση της PwC αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον χρονικά αλλά και επί της ουσίας. Γιατί οι απολογίες αυτές θα κλείσουν πιθανόν το βασικό κομμάτι της έρευνας και η δικογραφία θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα στον εισαγγελέα ώστε να αποφασιστεί τελικά από δικαστικό συμβούλιο πότε κι αν θα πάει στο ακροατήριο.

– Προ ημερών είχε μπεί στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ελλιπείς ελέγχους στη Folli Follie. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχειοθέτησης, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που τους καταλόγιζαν, με μήνυσή τους 19 επενδυτές της Folli Follie οι οποίοι στράφηκαν εναντίον τους για σκόπιμη αδράνεια στους ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας. Ουδείς γνωρίζει τελικά αν επρόκειτο απλώς για κακή συγκυρία ή άτυχη (ή σωστή) στιγμή της δικαιοσύνης.

Απαξιωτικές

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά περί “στήριξης από το Μαξίμου” είναι προφανώς εξαιρετικά απαξιωτική εξ ου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση και τη ΝΔ, που ανταλλαξαν ανακοινώσεις. Κι αυτό γιατί η έκθεση περικλείει αναφορές “στήριξης” στην εταιρεία εκ μέρους δυο πρώην υπουργών και δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών τις επόμενες μέρες να αποφασίζει αν θα στείλει και για ποιους τη δικογραφία στη Βουλή για να κινήσει κοινοβουλευτική διαδικασία σε βάρος τους.

Το χειρότερο είναι ότι στα μέιλ που έστειλε ο διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο γίνεται επικληση των ονομάτων των κ.κ. Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη και Μπαλαούρα. Στον τελευταίο αποδίδεται και η φράση “υπάρχουν κάποιες ανάγκες” (80) αλλά και η αποστολή mail που ενσωματώνει μια τροπολογία προς κατάθεση. Η τροπολογία οπως αναφέρει η έκθεση ελέγχου κατατέθηκε και, οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ.

Τα 80.000

Ζήτημα βέβαια είναι το γεγονός ότι στο μειλ επισυνάπτεται και η τροπολογία, πριν ψηφιστεί, προς τον άνθρωπο των Κουτσολιούτσων. Σύμφωνα δε με την έκθεση αυτή την έστειλε ο κ. Μπαλαούρας. Η έκθεση πάντως δεν συνάγει αβίαστα συμπέρασμα πως τα χρήματα δόθηκαν ή η στήριξη υπήρξε, αφήνοντας ανοιχτό να είναι απλώς αναφορές του υπαλλήλου προς τον ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Όσον αφορά όμως στο ποσό των 80.000 ευρώ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αυτά εκταμιεύθηκαν αλλά δεν καταλήγει σε συμπέρασμα πού κατέληξαν.

Στο ζήτημα έδωσε πάντως απάντηση ο κ. Μπαλαούρας με την χθεσινή ανακοίνωσή του, λέγοντας ουσιαστικά πως πράγματι δόθηκαν χρήματα απευθείας για στήριξη νοσοκομείων στην Ηλεία, όπου εκλεγόταν βουλευτής: “Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου”.

Τι λένε τα μειλ

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που ολοκλήρωσε η PwC κατόπιν δικαστικής εντολής σχετικά με τις επί σειράς ετών –καταγγελλόμενες– λογιστικές παρατυπίες της διοίκησης Κουτσολιούτσου αλλά και τις προσπάθειες να αναζητήσουν προστασία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τον Μάιο του 2018.

Πρόκειται για μια έκθεση άνω των 200 σελίδων που έχει ήδη υποβληθεί στο 35ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και προέρχεται από την ανάκτηση αρχείων όπως emails, ίχνη ψηφιακών συναλλαγών, αρχεία σε υπολογιστές εργαζομένων της εταιρείας και θυγατρικών της κ.ά.), αλλά και συλλογή συνεντεύξεων, καταθέσεων στελεχών της εταιρείας και άλλων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε Αθήνα και Χονγκ Κονγκ.

Σε ορισμένα από αυτά τα email, ο υπάλληλος της Folli Follie εμφανίζεται να επικοινωνεί με Δημήτρη και Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο, για να εξασφαλίστεί “θετικό περιβάλλον” για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές.

“Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοική μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους.

Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες όπως σας είχα ενημερώσει είχα μία συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.

Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δε νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πως προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανένα.”

Σε άλλο email με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερ. 11 Μαΐου 2018 αναφέρεται, όπως προκύπτει από τη δικογραφία ότι:

“Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης , ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον.

Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοική συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος).”

Στις 29 Μαίου του 2018 και ώρα 18.10 το απόγευμα , ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε τα ΚΑΕ το οποίο email , σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας ότι του το έστειλε ο κ. Μπαλαούρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *