FinCEN Files: Στη λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

FinCEN Files: Στη λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

Οι “ύποπτες συναλλαγές” έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Berat Albayrak, ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν – Αμφίβολο το δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, που εμπλέκονται με πορνογραφία και Ταλιμπάν – Κορυφαίες τράπεζες εμπλέκονται σε ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος

FinCEN Files: Στη λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες εμφανίζονται στα FinCEN Files μαζί με κάποια από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου, όπως αποκάλυψε πλήθος μυστικών εγγράφων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που διέρρευσε στο BuzzFeed News και κοινοποιήθηκε στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) κατόπιν διεθνούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Σύμφωνα με την DW, μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ξεχωρίζει μία: η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank η οποία κατηγορείται ότι προέβη σε ξέπλυμα χρήματος για ένα δίκτυο πελατών που περιλαμβάνει τον γερμανικό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wirecard ενώ υπάρχουν στοιχεία και για ύποπτες δραστηριότητες στη βιομηχανία πορνό.

Η Aktif Bank ανήκει στον όμιλο Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες και έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Οι «ύποπτες συναλλαγές» που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, έγιναν όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο Berat Albayrak ο  γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Τα στοιχεία εναντίον της τράπεζας Aktif προέρχονται από αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR),  που οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλλουν στο FinCEN όταν υποπτεύονται πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών. Σημειώνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως η Aktif Bank, υποχρεούνται να υποβάλλουν SAR.

Τα έγγραφα FinCEN περιέχουν προειδοποιητικά μηνύματα από την Τράπεζα της Νέας Υόρκης (BNY Mellon) και την Bank of America (BoA), οι οποίες συνεργάζονται με την Aktif.

Σύμφωνα με τα FinCEN Files, μεταξύ 6 Ιουνίου 2013 και 1ης Ιουλίου 2014, η Aktif Bank επεξεργάστηκε ύποπτες συναλλαγές αξίας περίπου 77,3 εκατ. ευρώ μέσω των συνεργατών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, τα έγγραφα ρίχνουν φως στο αμφίβολο δίκτυο πελατών της τουρκικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων παρόχων πορνογραφίας και μιας εταιρείας που είναι ύποπτη ότι έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν.

Το τελευταίο διάστημα, ένα όνομα στη λίστα πελατών της Aktif έχει απασχολήσει τα μέσα και δεν είναι άλλο από την γερμανική Wirecard, η οποία επί του παρόντος εμπλέκεται σε σκάνδαλο απάτης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

FinCEN Files: Στη λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

Την ίδια στιγμή ορισμένα ονόματα πελατών της Aktif Bank με συνδέσμους προς το Αφγανιστάν εμφανίζονται εξίσου προβληματικά. Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank συμμετείχε σε 561 «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων αξίας 29,8 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν. Χωρίς διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ή την πραγματική τους δραστηριότητα, οι αφγανικές εταιρείες υποπτεύονταν ότι ήταν εταιρείες κέλυφος, γεγονός που υποδηλώνει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε αυτές και άλλες κατηγορίες, η Aktif Bank δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να σχολιάσει άμεσα τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα FinCEN Files. Ωστόσο, είπε ότι η υποβολή μόνο ενός SAR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν απαγορευμένες ή παράνομες. Η τράπεζα επεσήμανε ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες που θέσπισε ο MASAK, ανακριτής οικονομικών εγκλημάτων της Τουρκίας.

One thought on “FinCEN Files: Στη λίστα και η τουρκική Aktif Bank του γαμπρού του Ερντογάν – Ξέπλυμα χρήματος, Wirecard και πορνό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *