Κ.Φίλης: Σχεδόν απίθανο ο Ερντογάν να προκαλέσει επεισόδιο, αλλά θα «απαντήσει» αν θεωρήσει, ότι τον προκάλεσε η Ελλάδα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:44 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Φίλης

Εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο, είναι το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας εν μέσω κορωνοϊού, υποστήριξε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6 ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, τόνισε, ότι «Σε μία συνθήκη, που οι κυβερνήσεις έχουν προτεραιότητα τη διαχείριση της πανδημίας, είναι δύσκολο να δούμε από Τουρκία κίνηση, που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη σχέση μας. Όσο διαρκεί αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο, στα όρια του απίθανου, παρόλο, που πιέζεται ο Ερνογάν και από τον κορωνοϊό και από την οικονομία. Εκτός αν προκύψει κίνηση από ελληνικής πλευράς, που η Τουρκία θεωρεί, ότι θέλει να απαντήσει».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα νησιά, τόνισε, ότι «δε φαίνεται, ότι μπορεί να έχουμε κάτι θεαματικό. 50 -100 άνθρωποι, που έρχονται τη μέρα είναι αριθμός, που δεν απασχολεί την Ευρώπη, αν όμως τους αθροίσουμε με το μήνα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, αν και ούτε αυτό προχωρεί», σημείωσε και πρότεινε πάντως, ότι καλό είναι «να είμαστε σε επιφυλακή».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Κ.Φίλη στον FOCUS FM 103.6, εδώ:

Ο κος Φίλης είναι ο Δ/ντης Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ. Το βιογραφικό του

Ο Κ. Φίλης δΔιορίστηκε το 2004 και παραμένει μέχρι σήμερα Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης.

Ο Κ.Φίλης εξελέγη Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και παράλληλα υπήρξε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών. Εν συνεχεία, αναλαμβάνει ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010). Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνει κύκλο αναλύσεων και διαλέξεων, με έμφαση στο ρόλο της Ρωσίας στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και γύρω από ζητήματα γεωπολιτικής της ενέργειας. Ενδιάμεσα τοποθετείται Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (2009-2010).

Τον Ιούλιο του 2012 ο Κ. Φίλης διορίστηκε από το ΔΣ του ΙΔΙΣ, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος Jean Monnet για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. (2013 – 2014), Διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) αλλά και μέλος ομάδας εργασίας του ΚΕΜΕΑ, επιφορτισμένης με την ανάλυση κινδύνων ριζοσαπστικοποίησης για την εθνική ασφάλεια.

Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι διαλέκτης της Σχολής Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων και είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ καθώς και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συγγραφή βιβλίου σχετικά με την ΕΕ, το προσφυγικό και την τρομοκρατία (εκδ. Παπαδόπουλος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *