Ποτέ άλλοτε η αμερικανική οικονομία και η Wall Street δεν λειτουργούσαν μέσα σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας

Ποτέ άλλοτε η αμερικανική οικονομία και η Wall Street δεν λειτουργούσαν μέσα σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας

Ποτέ άλλοτε η αμερικανική οικονομία και η Wall Street δεν λειτουργούσαν μέσα σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας

Όταν ο Jerome H. Powell, ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), ανέβει στη σκηνή στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση την Τετάρτη, οι επενδυτές και πολλοί Αμερικανοί θα επικεντρωθούν έντονα σε ένα ερώτημα: Πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν απότομα το κόστος δανεισμού μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου, σε υψηλό 22 ετών από 5,25 έως 5,5%, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος πληθωρισμός ψύχοντας την αμερικανική οικονομία. Έκτοτε έκαναν παύση, περιμένοντας να δουν πώς θα αντιδράσει.

Όμως, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετριάζεται και η αγορά εργασίας ενισχύεται με πιο μέτριο ρυθμό, η Wall Street αναμένει όλο και περισσότερο ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα —ίσως ακόμη και μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν διστάσει να πουν πότε μπορεί να συμβεί αυτό ή ακόμη και να υποσχεθούν ότι έχουν τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την αμερικανική oικονομία ή ότι η πρόοδος που δαμάζει τον πληθωρισμό θα μπορούσε να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλουν να κηρύξουν τη νίκη τόσο γρήγορα κάνοντας πίσω.

Ο Powell είναι πιθανό να έχει μη δεσμευτικό τόνο αυτή την εβδομάδα, δεδομένης της αβεβαιότητας, ανέφεραν oικονομολόγοι. Μετά την απόφασή τους την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι της Fed θα δημοσιεύσουν μια νέα τριμηνιαία Περίληψη των Οικονομικών εκτιμήσεων που θα δείχνει το πού πιστεύουν ότι θα είναι τα επιτόκια στο τέλος του 2024, το πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένεται να κάνουν, εάν τελικά υπάρξουν. Αλλά οι προβλέψεις αυτές θα προσφέρουν λίγες υποδείξεις για το πότε ακριβώς θα μπορούσαν να γίνουν οι διάφορες κινήσεις.

Και τόσο οι προβλέψεις της Fed όσο και οι προσδοκίες της Wall Street θα μπορούσαν να συγκαλύψουν μια σκοτεινή πραγματικότητα: Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανοτήτων για την πορεία των επιτοκίων το επόμενο έτος, ανάλογα με το τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία τους επόμενους δύο μήνες.

«Είμαστε στην κορύφωση της αβεβαιότητας», δήλωσε ο Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Bank of America.

Αυτή η εβδομάδα δεν πρέπει να περιέχει εκπλήξεις: Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά και τις επιλογές της ανοιχτές, είπε ο Gapen. Αλλά για το επόμενο έτος, όπως ανέφεραν και άλλοι οικονομολόγοι, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια –καθένα από τα οποία θα μπορούσε να απαιτεί μια πολύ διαφορετική συνταγή πολιτικής.

Σενάριο 1: Η οικονομία ψύχεται απότομα και σύντομα έρχονται χαμηλότερα επιτόκια.

Τα επιτόκια επιβαρύνουν την αγορά κατοικίας, αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές από το να κάνουν μεγάλες αγορές με δανεικά χρήματα και καθιστούν λιγότερο ελκυστική την επέκταση μιας επιχείρησης εδώ και μήνες. Εάν η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά στο τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024, θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα για να αποφύγει τη μείωση της ανάπτυξης τόσο επιθετικά ώστε η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

Εάν οι εργοδότες περικόψουν θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια από τις αρχές του 2024, είπε ο Gapen. Είπε ότι αυτό θα ήταν ένα «εύκολο» σενάριο για τη Fed: Θα είναι προφανές ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που περιμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Σενάριο 2: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά η οικονομική δυναμική παραμένει.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται στα τέλη του τρέχοντος έτους και στο επόμενο, αλλά πιο αργά από ό,τι τα τελευταία τρίμηνα. Αυτή η σταδιακή ψύξη θα βοηθήσει τον πληθωρισμό να συνεχίσει να μετριάζεται.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το βασικό ερώτημα για τη Fed θα είναι πότε θα μειώσει τα επιτόκια —και γιατί. Θα είναι λογικό να μειωθεί το κόστος δανεισμού μόνο και μόνο επειδή ο πληθωρισμός μειώνεται, ακόμα κι αν βασικά τα οικονομικά δεδομένα επιμένουν;

Αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένου του John C. Williams, του προέδρου της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, και του Christopher Waller, διοικητή της Fed, έχουν ισχυριστεί ότι θα μπορούσε. Η λογική είναι αρκετά απλή: Τα επιτόκια δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, οπότε καθώς ο πληθωρισμός πέφτει, τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία σε προσαρμοσμένους όρους.

«Αν δούμε ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται» και «αν αισθανόμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά πτωτικός», είπε ο Waller κατά τη διάρκεια ομιλίας της 28ης Νοεμβρίου, «θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο πολιτικής μόνο και μόνο επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος».

Το ερώτημα είναι πότε. Ο Waller ισχυρίστηκε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες σταθερής προόδου για να αισθανθούν άνετα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Σενάριο 3: Η πρόοδος του πληθωρισμού σταματά ή η οικονομία αναθερμαίνεται. Ή και τα δύο.

Αυτό οδηγεί στην τελική πιθανότητα. Οι οικονομολόγοι εκπλήσσονται τακτικά από τη δύναμη διατήρησης τόσο των οικονομικών δεδομένων όσο και των αυξήσεων των τιμών από το 2021 και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Εάν η αμερικανική οικονομία και ο πληθωρισμός εμφανιστούν υψηλότερα από το αναμενόμενο, η συνταγή θα είναι απλή. Οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν.

Αλλά πιο περίπλοκα σενάρια είναι επίσης πιθανά. Η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ψύχεται, για παράδειγμα, δημιουργώντας μια απειλή ότι η ισχυρή ζήτηση θα αυξήσει τις τιμές προς τα κάτω. «Νομίζω ότι θα είναι πιο απρόθυμοι» να μειώσουν τα επιτόκια σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην J.P. Morgan.

Ή η πρόοδος στον πληθωρισμό θα μπορούσε να σταματήσει ακόμη και όταν η οικονομία αμβλύνεται, αναγκάζοντας τη Fed να σταθμίσει τον κίνδυνο ύφεσης έναντι του μόνιμα αυξημένου πληθωρισμού.

Οι πολλές πιθανότητες εξηγούν γιατί η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της. «Έχοντας φτάσει τόσο μακριά τόσο γρήγορα, το F.O.M.C. προχωρά προσεκτικά», είπε ο Powell κατά τη διάρκεια ομιλίας της 1ης Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *