Θα τολμήσει να κάνει η FED μειώσεις επιτοκίων κοντά στις Αμερικανικές εκλογές; | Παραμένουν σε υψηλό 23 ετών

Θα τολμήσει να κάνει η FED μειώσεις επιτοκίων κοντά στις Αμερικανικές εκλογές; | Παραμένουν σε υψηλό 23 ετών

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FΕD) άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια και έδειξαν ότι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο επίμονος αποδεικνύεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγαλύτερη περίοδο υψηλού κόστους δανεισμού.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Συγκεκριμένα, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 5,3% την Τετάρτη, αφήνοντάς τα σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, στο επίπεδο δηλαδή που είχαν οριστεί τον περσινό Ιούλιο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες επανέλαβαν ότι χρειάζονται να αποκτήσουν «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» στο ότι ο πληθωρισμός θα είναι σε πτώση πριν τα μειώσουν.

«Οι αναγνώσεις για τον πληθωρισμό ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις», δήλωσε ο Jerome H. Powell, πρόεδρος της Fed, σε συνέντευξη Τύπου μετά την δημοσίευση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Η Fed βρίσκεται σε μια περίπλοκη οικονομική συγκυρία. Μετά από μήνες ταχείας ψύξης, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε απροσδόκητα σταθερός στις αρχές του 2024. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed έχει σημειώσει μικρή πρόοδο από τον Δεκέμβριο και παρόλο που έχει υποχωρήσει απότομα από το υψηλό του 7,1 τοις εκατό το 2022, το τρέχον 2,7 τοις εκατό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το πόσο σύντομα και πόσο θα μπορέσουν οι αξιωματούχοι να μειώσουν τα επιτόκια.

«Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται επαρκώς και βιώσιμα πριν από τη μείωση των επιτοκίων, είπε ο Powell. «Φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο εμπιστοσύνης».

Η Fed αύξησε γρήγορα τα επιτόκια μεταξύ των αρχών του 2022 και του καλοκαιριού του 2023, ελπίζοντας να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία μειώνοντας τη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα βοηθούσε στον έλεγχο του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια της Fed διαρρέουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να ωθήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, των πιστωτικών καρτών και των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τόσο την κατανάλωση όσο και τις επεκτάσεις των εταιρειών με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed σταμάτησαν να αυξάνουν τα επιτόκια πέρυσι επειδή ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να μειώνεται και η οικονομία φαινόταν να ψύχεται, κάνοντάς τους σίγουρους ότι είχαν ενεργήσει ικανοποιητικά. Διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις και μόλις από τον Μάρτιο ανέμεναν να κάνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Τώρα, όμως, η πρόσφατη ισχύς παραμονής του πληθωρισμού έχει κάνει κάτι τέτοιο να φαίνεται λιγότερο πιθανό.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων και οι επενδυτές αναμένουν τώρα μόνο μία ή δύο φέτος στις ΗΠΑ. Οι πιθανότητες ότι η Fed δεν θα μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος αυξήθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα.

Ο Powell κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση πολιτικής τους είναι πιθανό να είναι πράγματι μια μείωση επιτοκίων και είπε ότι μια αύξηση των επιτοκίων φαίνεται «απίθανη». Αλλά δυσανασχέτησε όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανές τρεις μειώσεις το 2024.

Καθόρισε τρόπους με τους οποίους η Fed θα μειώσει -ή όχι- τα επιτόκια. Είπε ότι εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ή η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί, το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί.

Ερωτηθείς για το τι θα χρειαζόταν για να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων, διευκρίνισε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική μας στάση δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ότι βλέπουμε».

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», υπογράμμισε ο Powell: «Περαιτέρω πρόοδος στην κατάρριψή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη».

«Είναι πιθανό ότι η απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Powell.

Οι επενδυτές φάνηκε να ανταποκρίνονται θετικά στις δηλώσεις του Powell, πιθανότατα επειδή ισχυρίστηκε ότι ο πήχης για την αύξηση των επιτοκίων είναι ήδη υψηλός και ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν σε πολλαπλές περιπτώσεις. Οι μετοχές ανέβηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την ομιλία Powell.

«Η μεγάλη έκπληξη ήταν το πόσο απρόθυμος φάνηκε ο Powell να μιλήσει για αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην J.P. Morgan. «Φαινόταν πραγματικά να λέει ότι οι επιλογές δύο: Κόβονται ή δεν κόβονται (τα επιτόκια)».

Ωστόσο, μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων της Fed θα γίνει αισθητή από τη Wall Street έως τη Main Street. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν τον Απρίλιο καθώς οι επενδυτές σκέφτηκαν ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν επανέλθει πάνω από το 7%, καθιστώντας την αγορά κατοικίας ακριβότερη για πολλούς υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Οι αξιωματούχοι της Fed σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για έναν λόγο: Θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα εξουδετερώσουν πλήρως τον πληθωρισμό για να αποτρέψουν την ταχεία αύξηση των τιμών από το να γίνουν πιο μόνιμο μέρος της αμερικανικής οικονομίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ παρακολουθούν στενά πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τον πληθωρισμό καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τα επόμενα βήματά τους. Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να επιβραδύνονται ξανά τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς οι αυξήσεις των ενοικίων εξασθενούν.

Καθώς η Fed προσπαθεί να αξιολογήσει τις προοπτικές, οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να παρακολουθούν επίσης τη δυναμική στην ευρύτερη οικονομία. Οι οικονομολόγοι γενικά πιστεύουν ότι όταν η αμερικανική οικονομία είναι καυτή -όταν οι εταιρείες προσλαμβάνουν πολλούς, οι καταναλωτές ξοδεύουν και η ανάπτυξη είναι ταχεία- οι τιμές τείνουν να αυξάνονται πιο γρήγορα. Η ανάπτυξη και οι προσλήψεις δεν έχουν επιβραδυνθεί όσο θα περίμενε κανείς στις ΗΠΑ δεδομένων των σημερινών υψηλών επιτοκίων. Ένα βασικός δείκτης των μισθών ανέβηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν αυτή την εβδομάδα και οι οικονομολόγοι παρακολουθούν τώρα στενά μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την Παρασκευή για οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι προσλήψεις παραμένουν ισχυρές.

Αλλά μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δείχνουν γενικά άνετοι με την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Αυτό πηγάζει εν μέρει στο ότι η ανάπτυξη οφείλεται στη βελτίωση της οικονομικής προσφοράς: Οι εργοδότες προσλαμβάνουν καθώς αυξάνεται το εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, εν μέρει επειδή η μετανάστευση είναι ταχεία.

Καθώς η Fed αναμένεται να κάνει, πράγματι, μειώσεις επιτοκίων, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι οι προσαρμογές της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να συγκρουστούν με το πολιτικό ημερολόγιο.

Ο Donald J. Trump, ο πρώην πρόεδρος και κατά 99% υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει ήδη ισχυριστεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων φέτος θα είναι μια πολιτική κίνηση που θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επανεκλογή του Προέδρου Biden, προωθώντας την οικονομία. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η περικοπή τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές -είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Νοέμβριο- θα μπορούσε να φέρει τη Fed σε μια άβολη θέση, προκαλώντας περαιτέρω οργή και δυνητικά κάνοντας το ίδρυμα να φαίνεται πολιτικό.

Η Fed είναι ανεξάρτητη από τον Λευκό Οίκο και οι αξιωματούχοι της έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι λαμβάνουν υπόψη την πολιτική κατά τον καθορισμό των επιτοκίων, αλλά ότι καθοδηγούνται από τα δεδομένα. Ο Powell επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Fed δεν έλαβε και δεν πρόκειται να λάβει υπόψη της πολιτικές εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων των επιτοκίων της. «Αν ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, πού σταματάς; Άρα δεν είμαστε σε αυτόν τον δρόμο», είπε ο πρόεδρος της FED. «Απλώς δεν είναι μέρος της σκέψης μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *