Η ώρα της αλήθειας για τα F-35 | Το πλεονέκτημα για τη «φωλιά» των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς

Η ώρα της αλήθειας για τα F-35 | Το πλεονέκτημα για τη «φωλιά» των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται σε πρώτη φάση να επισκεφθούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προκειμένου να ενημερώσουν αναλυτικά και σε ανώτατο επίπεδο τη HAF για το πρόγραμμα του F-35.

Κείμενο Κώστας Σαρικάς

Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στο ζήτημα της απόκτησης των Aμερικανικών Stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ η οποία αναμενόταν να επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τελικά θα έρθει στη χώρα μας εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Πρόκειται  για τους Επιτελείς της USAF οι οποίοι αποτελούν τα μέλη του JPO(Joint Programme Οffice) μαζί με τα στελέχη  της αρμόδιας για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the Air Force-International Affairs) της Αμερικανικής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι εξειδικευμένοι τόσο σε τεχνικά θέματα των F-35 όσο και σε ζητήματα αεροπορικών οπλικών συστημάτων τα οποία αποδεσμεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς φιλικές και συμμαχικές χώρες.

Η καθυστέρηση ενός μήνα οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του προγράμματος άλλαξε το σχεδιασμό και μεταβαίνει άμεσα στη Φινλανδία η οποία μόλις τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε να αγοράσει F-35 αλλά και στην έξαρση της πανδημίας. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται σε πρώτη φάση να επισκεφθούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προκειμένου να ενημερώσουν αναλυτικά και σε ανώτατο επίπεδο τη HAF για το πρόγραμμα του F-35. Θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα των Ελλήνων Επιτελών και θα παρουσιάσουν απόρρητες διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις δυνατότητες του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς και τεχνικά στοιχεία για όπως το ραντάρ του F-35, το λειτουργικό του αλλά και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει την game changer εναέρια πλατφόρμα.

Αυτό δηλαδή που θα κάνουν είναι να καταδείξουν με διαβαθμισμένα στοιχεία γιατί η απόκτηση των F-35 θα αλλάξει εποχή στην Πολεμική Αεροπορία. Θα παραθέσουν όλα τα απόρρητα ντοκουμέντα τα οποία δεν περιέχονται στην αναλυτική πολυσέλιδη απάντηση που απέστειλαν στο Ελληνικό Επιτελείο έπειτα από το αίτημα που είχε υποβληθεί για P&A(Price and Availability). 

Επιπλέον θα δηλώσουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Πολεμική Αεροπορία αλλά και με την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προκειμένου η Αθήνα να προετοιμάσει την επίσημη έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος LOR( Letter of Request) για την απόκτηση μιας Μοίρας F-35(18 έως 24 μαχητικά). Αυτή είναι και η μόνη οδός προκειμένου οι Αμερικανοί να απαντήσουν με λεπτομερές LOA(Letter of Acceptance) ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια το Stealth μαχητικό. 

Όμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν εκτός από το Ελληνικό Επιτελείο να επισκεφθούν και προτεινόμενες Αεροπορικές Βάσεις τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει για να καταλήξει ποιά θα αποτελέσει το «ορμητήριο» των Stealth μαχητικών.

Οι Αμερικανοί στην επιτόπια αυτοψία τους θα μελετήσουν εγκαταστάσεις και συνθήκες ασφάλειας για τα «διαβαθμισμένα» F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο φαβορί να αποτελέσει τη «φωλιά» των Stealthμαχητικών 5ης γενιάς είναι η Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Τόσο γιατί έχει πλεονέκτημα σε ζητήματα ασφάλειας όσο και γιατί θα διαθέτει καλύτερες υποδομές έπειτα και από τις εργασίες που σχεδιάζονται με Αμερικανικά κονδύλια.

Το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί τόσο με το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο όσο και με δηλώσεις του πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανοίγουν το δρόμο στην Ελλάδα για την απόκτηση των Stealth μαχητικών.

«Είναι πλέον στο χέρι της Αθήνας πότε θα μπει στο πρόγραμμα» διαμηνύουν οι Αμερικανοί με το νομοσχέδιο να δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί την αγορά των F-35 με τους καλύτερους όρους. Και  την πολιτική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να είναι έτοιμη για το μεγάλο βήμα που θα εκτινάξει την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών «γερακιών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *