F-22 vs. F-35 | Ποιο από τα δύο μαχητικά 5ης γενιάς είναι καλύτερο

F-22 vs. F-35: Ποιο από τα δύο μαχητικά 5ης γενιάς είναι καλύτερο

To F-22 Raptor είναι το πιο ισχυρό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον κόσμο και το F-35 είναι ίσως το πιο εξελιγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων αυτήν την στιγμή.

H Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά των F-35 παράλληλα με την αγορά των Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper.

Δεν είναι ωστόσο λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως ναι μεν το F-35 είναι εξαιρετικό, ωστόσο το F-22 είναι ανώτερο.

Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς, τόσο σχεδιαστικά όσο και ως αποστολη, τα δύο αεροσκάφη είναι διαφορετικά, παρά τις όποιες ομοιότητες μπορεί κάποιος να βρει (τις stealth ιδιότητες, παρόμοιες σχεδιαστικές λύσεις, κλπ). Συγκεκριμένα, το F-22 σχεδιάστηκε ως το απόλυτο μαχητικό εναέριας υπεροχής, ενώ το F-35 ως ένα αεροσκάφος χτυπημάτων επίγειων στόχων.

Προτού προχωρήσουμε στη σύγκριση ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά των δύο αεροσκαφών.

f22 raptor3
Το F-22 Raptor

Το Πανίσχυρο F-22

To Lockheed Martin F-22 Raptor είναι ουσιαστικό το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στο κόσμο. Το Raptor είναι σχεδιασμένο ως ένα μονοθέσιο, παντός καιρού stealth τακτικό μαχητικό και έκανε την πρώτη πτήση του στις 7 Δεκεμβρίου 1997. Το F-22 μπορεί να είναι το πιο αποδοτικό μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι αρκετά ικανό για να αποδώσει και σε διαφορετικούς ρόλους όπως επιθέσεις ξηράς και ηλεκτρονικού πολέμου. Η Lockheed Martin το έχει εξοπλίσει με τα πιο μοντέρνα συστήματα και χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ένα στρατιωτικό jet.

Το μαχητικό πέμπτης γενιάς έχει εξαιρετικές stealth δυνατότητες που το βοηθούν να πετάει απαρατήρητο στους ουρανούς. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτεύχθηκαν μετά από αρκετές σχεδιαστικές επιλογές που έγιναν και από την Lockheed Martin και από την Boeing.

Η προσπάθεια για stealth τεχνολογία ήταν τόσο λεπτομερής που ακόμα και τα κράνη των πιλότων σχεδιάστηκαν για να μην περιορίζουν το stealth προφίλ του αεροσκάφους. Άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά είναι το μειωμένο ακουστικό ίχνος και η μειωμένη ορατότητα στο γυμνό μάτι.

Η βασική εσοχή όπλων (weapon bay) του F-22 έχει αρκετό χώρο για έξι LAU-142/A εκτοξευτήρες ικανούς να ρίξουν πυραύλους εκτός οπτικής εμβέλειας. Οι άλλες δύο εσοχές έχουν από ένα LAU-141/A εκτοξευτήρα η κάθε μία και σχεδιάστηκαν να ρίχνουν πυραύλους μικρής εμβέλειας. 

Οι βασικοί πύραυλοι αέρος-αέρος που χρησιμοποιεί το Raptor είναι οι AIM-12 AMRAAM και οι AIM-9 Sidewinder. Είναι εντυπωσιακό το ότι οι εσοχές όπλων του αεροσκάφους χρειάζονται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ανοίξουν και να εκτοξεύσουν πύραυλο. Αυτός είναι ένας εξαιρετικό σύντομος χρόνος που βοηθάει το Raptor να διατηρεί το stealth προφίλ του. Υπάρχει επίσης ένα M61A2 Vulcan κανόνι 20 χιλιοστών ‘κουμπωμένο’ στο δεξί φτερό του jet. 

f22 f35
F-35 (αριστερά), F-22 Raptor (δεξιά) 

Το Πολυχρηστικό F-35

Ακόμα ένα Lockheed Martin αεροσκάφος, το F-35 Lightning II, είναι ένα μονοθέσιο παντός καιρού stealth πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος μάχη. Έκανε την πρώτη του πτήση στις 15 Δεκεμβρίου του 2006. Το jet σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιχειρήσει και σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής ή βομβαρδισμού. Αντίθετα με το F-22, το F-35 έχει τρεις εκδοχές: την εκδοχή του ναυτικού, της αεροπορίας και του σώματος πεζοναυτών.

Το F-35B έχει δυνατότητες σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) και επιχειρείται από το σώμα πεζοναυτών αφού η κάθετη προσγείωση είναι πολύ χρήσιμη για τις αποστολές τους. Το F-35A είναι η τυπική έκδοση του αεροσκάφους και λειτουργείται από την αμερικανική αεροπορία. Τέλος, το F-35C σχεδιάστηκε για χρήση σε αεροπλανοφόρα και υπηρετεί το αμερικανικό ναυτικό.

Το stealth προφίλ του F-35 Lightning II είναι αποτέλεσμα χρήσης υλικών που απορροφούν τα κύματα ραντάρ, και περιορισμένης διατομής ραντάρ. Οι δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας του jet έχουν επεκταθεί στον έλεγχο εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων και περιορισμένων υπέρυθρων και οπτικών ιχνών.

Όσον αφορά τον οπλισμό του F-35 Lightning II, οι επιλογές είναι σχεδόν απεριόριστες. Δεδομένου ότι το αεροσκάφος είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων με τρεις εκδοχές, καταλαβαίνετε ότι η κάθε εκδοχή κουβαλάει διαφορετικό οπλισμό ανάλογα τις απαιτήσεις της αποστολής. Ο σχεδιασμός του αεροσκάφους περιλαμβάνει δύο εσωτερικές εσοχές όπλων με τέσσερις σταθμούς όπλων. Οι διαθέσιμοι πύραυλοι είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM, οι αέρος-επιφάνειας Paveway series of bombs και οι SPEAR 3 αντι-τανκ πύραυλοι. 

Εξωτερικά, το μαχητικό έχει τρεις σταθμούς όπλων που φυσικά αποτρέπουν το F-35 από το να διατηρήσει το stealth προφίλ του. Οι εξωτερικοί σταθμοί κουβαλούν όπλα όπως του κατευθυνόμενους πυραύλους cruise AGMM-158 JASSM, οι οποίοι είναι πολύ μεγάλοι για τις εσωτερικές εσοχές. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το σπάνιο GAU-22/A κανόνι 25 χιλιοστών το οποίο είναι ‘κουμπωμένο’ εσωτερικά στο αριστερό φτερό. Σε αντίθεση με τα κανόνια 20 χιλιοστών που χρησιμοποιεί η αμερικανική αεροπορία (όπως αυτό που χρησιμοποιεί το F-22), το 25 χιλιοστών κανόνι του F-35 είναι καλύτερη επιλογή εναντίων στόχων επιφάνειας.

Οι διαφορές των δύο «τεράτων»

Το F-22 έχει αυξημένα stealth χαρακτηριστικά, ευελιξία και εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ το F-35 χαρακτηρίζεται από stealth ιδιότητες, υπερδικτύωση και τεράστιες δυνατότητες αισθητήρων, αν και όσον αφορά στην αεροδυναμική του, δεν συγκρίνεται με το F-22. Ουσιαστικά, όπως σημειώνει το National Interest, τα δύο μαχητικά σχεδιάστηκαν ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

f 35
F-35

Κατακλείδα

Το F-22 Raptor είναι το ισχυρότερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής του κόσμου, ενώ το F-35 είναι ίσως το πιο εξελιγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων.

Το ένα είναι το πιο ικανό jet στις αερομαχίες, ενώ το άλλο μπορεί να αποδώσει τίμια σε μάχες αέρος-αέρος, επιθέσεις αέρος-επιφάνειας και βασικά σε κάθε πιθανό τύπο συμπλοκής. Ωστόσο, είναι και τα δύο φανταστικά μαχητικά της στρατιωτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Mε το F-15C πιθανό να αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια, το F-35 θα κληθεί να καλύψει τα κενό. Η Πολεμική Αεροπορία αναμένει ότι το F-35, με τις stealth ικανότητες του και τους αισθητήρες του, θα είναι σε θέση να καλύψει τα κενά μεταξύ των πτήσεων των F-22 κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης.

Το F-35 δεν έχει ούτε την ταχύτητα, ούτε τις υψομετρικές επιδόσεις του Raptor, αλλά έχει άριστους αισθητήρες και τεχνολογία stealth, που τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ικανότητά απέναντι σε συμβατικά μαχητικά. Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το σύστημα Link-16 στο στόλο των F-22 Raptor για να επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ των F-22 και F-35, αν και το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιήσει το Πολυλειτουργικό Advanced Datalink JSF.

Στο τέλος της ημέρας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρειάζεται έναν νέο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής – ειδικά για το θέατρο του Ειρηνικού. Ήδη υπάρχουν μελέτες για ένα νέο μαχητικό εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας, το οποίος θα αντικαταστήσει τα αεροσκάφη F-22 και F-15C ως τα πρωτεύοντα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής της Αμερικής. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα F-22, τα F-35 και τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν μαζί τις επόμενες δεκαετίες. Όπως και να έχει όμως, σε καμία περίπτωση το F-35 δεν μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το F-22.

πληροφορίες από economico, onalert , National Interest

2 thoughts on “F-22 vs. F-35 | Ποιο από τα δύο μαχητικά 5ης γενιάς είναι καλύτερο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *