Τουρκία | Πρέπει να δούμε αν τα F-16 είναι ισάξια με τα ελληνικά Rafale και F-35

Τουρκία | Πρέπει να δούμε αν τα F-16 είναι ισάξια με τα ελληνικά Rafale και F-35

«Πρέπει να δούμε αν αυτά τα F-16, είναι ισάξια των Rafale… Oι τεχνικές τους δυνατότητες έχουν σημασία. Αν με τα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα, θα φέρουν μια ισορροπία δυνάμεων», είπε τούρκος αναλυτής

Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για τα ελληνικά μαχητικά Rafale και τα F-35, μετά την πολυδιαφημισμένη από τον τούρκο πρόεδρο, πιθανότητα πώλησης στην Άγκυρα μαχητικών F-16 Viper.

Μπορεί ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακήρυξε και επισήμως τον εαυτό του «νικητή» της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι τόσο ρόδινα, καθώς γίνεται λόγος για εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας.

«Να δούμε αν τα F-16 είναι ισάξια των Rafale και των F-35»

«Πρέπει να δούμε αν αυτά τα F-16, είναι ισάξια των Rafale… Oι τεχνικές τους δυνατότητες έχουν σημασία. Αν με τα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα, θα φέρουν μια ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ.

«Πρέπει να τονίσουμε πως οι Έλληνες θα χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους Meteor και θεωρούν πως θα αποκτήσουν υπεροχή. Σε αυτό πρέπει να εμφανιστεί μια ισότιμη δύναμη» τόνισε ο αναλυτής στο CNN Turk.

Όπως ανέφερε, ο ανταποκριτής του Σκάι, στην Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα εξοπλιστικά είναι μπροστά με την παραλαβή των πρώτων Rafal και πρόσθετα πυραυλικά συστήματα Meteor, ενώ θα πάρει και τα F-35, την ώρα που για τα τουρκικά F-16, ακόμη και αν εγκριθεί η πώλησή τους από το Κογκρέσο, θα παραληφθούν το 2026.

«Προειδοποιητικές βολές»

Οι… προειδοποιητικές βολές που μάλλον «προσγειώνουν» τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για τα F-16  ήρθαν την Πέμπτη από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη Μαδρίτη.

Οι Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον».

Insansiz ve Otonom Baris Kartali B737 F 16 ANKA TB 2 v tourkoi tourkia
F 16V