F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;

F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;
F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;

Στη χώρα της μιζέριας και του αυτόμαστιγώματος είναι σπάνιο να υπάρχουν ειδήσεις που, κατά γενική ομολογία, να κρίνονται θετικά.

Μία τέτοια, σπάνια, περίπτωση ήταν αυτή της αγοράς των γαλλικών Rafale.

Mε αυτή την αγορά η Ελλάδα αποκτά πραγματικό πλεονέκτημα στους αιθέρες ενώ ο πύραυλος Meteor μόνο φόβο πρέπει να προκαλεί σε όσους επιβουλεύονται τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, η αγορά των 18 Rafale έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ένα game changer, άμεσα, σε λογικό κόστος, και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Αυτό μας το πρόσφεραν οι Γάλλοι και μόνο αυτοί.

Δηλαδή, ας αντιληφθούμε πως η έκδοση F3R των Rafale έγινε επιχειρησιακή εντός του 2021, και η ΠΑ θα παραλάβει τα δικά της F3R τον Ιούνιο του 2021, καταλαβαίνουμε πως η Ελλάδα θα γίνει χρήστης ενός μαχητικού, λίγους μήνες μετά από το IOC (Initial Operational Capability)από την αεροπορία της χώρας που κατασκευάζει το αεροσκάφος (Γαλλία).

Επίσης, η ΠΑ θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αξιοποιήσουν τον Meteor.

323356 F 15EX SLD04 1256480752 MR 0321 900X450
F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;

Σαφώς και δεν επαρκεί ο αριθμός αυτός των Rafale, ειδικά σε συνδυασμό με την σταδιακή απόσυρση των Mirage 2000EGM (θα ακολουθήσουν και τα Mirage 2000-5Mk2).

Σε κάθε περίπτωση σε βάθος χρόνου θα φτάσουμε στα 40 με 50 αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας ( βλ. φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό) αρκετοί προκρίνουν το F-35 ως μία επιπλέον αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, αλλά και η αγορά των S-400, είναι δυο πολύ καλοί λόγοι για την Ελλάδα να μπει στο JSF. Δεν είναι παράλογο άλλωστε να σκεφτεί κανείς πως όπως το Rafale διαδέχεται το Mirage, αντίστοιχα και το F-35 θα αναβαθμίσει το F-16.

Εδώ να σημειώσουμε πως το F-35 δημιουργήθηκε με βασική αποστολή την κρούση. Προφανώς και δεν έχει τις δυνατότητες ενός Typhoon, Su-35 ή Rafale σε αερομαχία, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν θα εμπλακεί σε αερομαχίες σε ένα μελλοντικό αεροπορικό θέατρο επιχειρήσεων. Όλα τα αεροσκάφη αυτά, θα κάνουν ευρεία χρήση των προηγμένων αισθητήρων τους, για να καταστρέψουν τον αντίπαλο σε ικανή απόσταση με τους επίσης προηγμένους πυραύλους BVR (Meteor, AIM-120D, R-77 κοκ).

Εφόσον όμως έχει ανοίξει η συζήτηση θα άξιζε ίσως να εξεταστεί η περίπτωση των F-15EX.

Είναι η πλέον εξελιγμένη έκδοση ενός απόλυτα ώριμου μαχητικού. Διαθέτει ένα πανίσχυρο ραντάρ AESA, με έναν πανίσχυρο υπολογιστή, κορυφαίο σύστημα EW, ενώ η μεταφορική του ικανότητα είναι σε επίπεδα που ούτε καν μπορούν να ελπίζουν οι ανταγωνιστές του.

Μπορεί να γίνει bomb truck, missile truck, missile and bomb truck, να αντιμετωπίζει την εχθρική αεροπορία στα “ίσια” ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει στόχους στο έδαφος.

Κανείς δεν θα υποστηρίξει την αντικατάσταση του F-16 (ειδικά στην έκδοση V) από το F-15EX.

Αν όμως σκεφτεί κανείς το μεγάλο κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία, και το μεγάλο κόστος διατήρησης υψηλών διαθεσιμοτήτων του F-35, μειώνεται η ελκυστικότητά του.

Το F-15EX ενσωματώνει κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας, κάνοντάς το ιδανικό για τις αποστολές εναέριας υπεροχής πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, το Καστελλόριζο, την Κύπρο, και επιτρέποντας στην ΠΑ να αναλάβει αποστολές που μέχρι σήμερα δεν μπορεί, βάζοντας το σύνολο της τουρκικής επικράτειας στο στόχαστρο των Ελλήνων Ικάρων.

322208 3 F 15CX EX wHyp 2up HiRes 091520 900X450
F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;

Παράλληλα  τα F-15EX θα βρίσκονται σε αμερικανική υπηρεσία για πολλές δεκαετίες, κι αυτό σημαίνει πως το αεροσκάφος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα συντήρησης και διαθεσιμότητας ανταλλακτικών. Τέλος η ικανότητα fusion που ενσωματώνει, θα μπορεί να το κάνει ένα μικρό εναέριο σταθμό διοίκησης, που θα κατευθύνει άλλα μαχητικά, θα κινείται ταχύτατα προς απειλές ή περιοχές ενδιαφέροντος.

Σαφώς κι όλοι αντιλαμβανόμαστε η αγορά οπλικών συστημάτων έχει και πολιτικές προεκτάσεις (διπλωματία εξοπλισμών, ευρύτερες συμμαχίες – συμφωνίες).

Αφήνοντας τον παράγοντα διπλωματία έξω από τη συζήτηση, εσείς τι πιστεύετε;

Θα εξυπηρετούσε την Πολεμική Αεροπορία η απόκτηση των F-15EX ;

4 thoughts on “F-15EX | Είναι καλύτερη επιλογή για την ΠΑ από τα F-35 ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *