ΕΥΠ – Υπόθεση Σίφορντ | Φωτιά στο θέμα των υποκλοπών από την αποκάλυψη των NYT

Last updated on 27 Μαρτίου, 2023 at 08:52 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΕΥΠ | Φωτιά στο θέμα των υποκλοπών από την αποκάλυψη των NYT

Η αποκάλυψη των New York Times ότι Ελληνοαμερικανίδα πολίτης, που μάλιστα είχε υπάρξει συνεργάτιδα της κυβέρνησης είχε πέσει θύμα παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό Predator, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα των υποκλοπών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας αποδεικνύει ότι το κινητό της κ. Αρτεμις Σίφορντ είχε παγιδευτεί μέσω μολυσμένου μηνύματος από παραποιημένο μήνυμα sms του emvolio.gov, θέμα που είχε αποκαλύψει από τη Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, για να πάρει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, να αποδίδει τη διαρροή των στοιχείων του θύματος σε γιατρούς ή φαρμακοποιούς.

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνει ότι τα αποκαλυπτικά στοιχεία των ΝΥΤ υπογραμμίζουν «αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να αρνείται. Πως η ΕΥΠ και  Predator αποτελούν το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών». 

Και καλεί τον πρωθυπουργό, πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έφτασαν στο σημείο να παρακολουθεί Αμερικανίδα υπήκοο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να απαντήσει πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού του θύματος για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό της με Predator.

Το δημοσίευμα αποκάλυψη των ΝΥΤ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, θύμα του Predator, αλλά και της ΕΥΠ ήταν η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος του ευρωπαϊκού τμήματος του αμερικανικού think tank Atlantic Council και όπως αποκαλύπτεται συνεργάτιδα της κυβέρνησης.

Η Άρτεμις Σίφορντ, με διπλή υπηκοότητα, ελληνική και αμερικανική, τον Σεπτέμβριο 2021 έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του Covid-19 για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα. Έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, έλαβε εκ νέου sms, το οποίο της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού, κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Όπως αποδείχθηκε, αυτό το λινκ ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της. Στο μολυσμένο μήνυμα, ως αποστολέας εμφανιζόταν ο εθνικός φορέας εμβολιασμού της Ελλάδας και το μολυσμένο URL μιμούνταν την πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gov.gr.

Όταν είδε το όνομά της σε λίστα στόχων παράνομου λογισμικού σε ελληνικά ΜΜΕ, πήγε το τηλέφωνό της στο The Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου διαπιστώθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της είχε παραβιαστεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δύο μήνες, χωρίς να αποκλείεται προγενέστερη ή μεταγενέστερη μόλυνσή του, όπως αναφέρει η έκθεση του Citizen Lab.

Επίσης, κατέθεσε αίτημα στην ΑΔΑΕ, ζητώντας να μάθει αν η ΕΥΠ είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η Άρτεμις Σίφορντ είχε πράγματι πέσει θύμα υποκλοπής από την ΕΥΠ από τον Αύγουστο του 2021 και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *