Εξελίξεις φέρνει η απόφαση της ExxonMobil να προχωρήσει άμεσα σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Σε άκρως σημαντική απόφαση προχώρησε η ExxonMobil ώστε να διεξάγει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιανουάριο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει εξασφαλίσει άδειες ερευνών υδρογονανθράκων σε δύο υπεράκτια οικόπεδα (το 5 και το 10) σε συνεργασία με την Qatar Energy. Στην ευρύτερη ΑΟΖ δραστηριοποιούνται επίσης η αμερικανική Chevron, η ιταλική Eni και η γαλλική TotalEnergies.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ομίλου, Τζον Άρντιλ, μέσα στο 2025 θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις: Μια στο στόχο «Πήγασος» που ανήκει στο Οικόπεδο 10 και μια ακόμη στο στόχο «Ηλέκτρα» εντός του Οικόπεδου 5.

Η Exxon θεωρεί το Ηλέκτρα πολύ υποσχόμενο, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνέλλεξε αναλυτικά τρισδιάστατα δεδομένα που εντόπισαν αρκετούς μεγάλους στόχους στο υπέδαφος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Άρντιλ, αυτή τη στιγμή το σκεπτικό είναι πως το Ηλέκτρα ενδεχομένως μπορεί να αναπτυχθεί αυτόνομα, ενώ το Πήγασος σε συνδυασμό με τον «Γλαύκο».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση της ExxonMobil έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθιστά πιο συμφέρουσα την παραγωγή του και ενισχύει το κίνητρο για τις πετρελαϊκές.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που κυβερνήσεις, όπως της Βρετανίας, έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Έτσι το κέντρο βάρους του κλάδου μετατοπίζεται αναγκαστικά προς την Αν. Μεσόγειο ως νέο σύνορο στην εξερεύνηση.

Η κίνηση της ExxonMobil έχει επίσης δυνητικές προεκτάσεις και για το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων. Οι Αμερικανοί μαζί με την HELLENiQ Energy έχουν τα δικαιώματα για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και οι πληροφορίες θέλουν την τελική απόφασή τους για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνεται εντός του 2025.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά γεωτρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί ποιον ακριβώς ορυκτό πλούτο κρύβουν οι δύο αυτές ζώνες. Πάντως, κανείς δεν προδικάζει την απόφαση των δύο εταιρειών, καθώς πρόκειται για 100% εμπορικό θέμα. Επίσης, κανείς δεν μιλάει για συγκεκριμένες ποσότητες στην παρούσα φάση, αφού μονάχα οι γεωτρήσεις θα αποκαλύψουν το πολυπόθητο αυτό νούμερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *