Παγκόσμια ανησυχία έχει σημάνει από την έκρηξη του κορονοϊού στην Κίνα, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες οχυρώνονται υπό το φόβο μια νέας μετάλλαξης. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διασποράς, με γεμάτα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια.
Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο είναι η πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου στελέχους του ιού. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ένας μερικώς ανοσοποιημένος πληθυσμός όπως αυτός της Κίνας ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ιό ώστε να εμφανίσει παραλλαγές. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες για την έκταση της διασποράς είναι ελλιπείς. Η Κίνα αναγνωρίζει ως θανάτους από Covid μόνο όσους πεθαίνουν λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας. Εντούτοις, σε περίπου 9.000 υπολογίζονται οι καθημερινοί θάνατοι, όπως είχε αναφέρει η βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity.
Καθησυχαστικοί προς το παρόν οι ειδικοί
“Το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου” τονίζει ο ΕΟΔΥ.
“Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά” συνεχίζει σε ανακοίνωσή του.
“Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα; Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη” ανέφερε σε ανάρτήσή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
“Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα πολύ επικίνδυνη παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά. Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας” συμπλήρωσε.
“Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα” ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κινας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν” εξήγησε.
Πληθαίνουν οι χώρες που επιβάλλουν υποχρεωτικό τεστ στους Κινέζους ταξιδιώτες.
Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ ήδη παίρνουν μέτρα για όσους έρχονται από την Κίνα, επιβάλλοντας αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξή τους. Και η Αυστραλία ακολούθησε τα βήματα αρκετών άλλων χωρών όπου ανακοινώνονται τελευταία παρόμοιοι περιορισμοί.
Τονίζεται πως η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου, έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών, σημειώνοντας ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα “βασικά μηνύματα” για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κινα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.
Εντούτοις το ECDC σημειώνει πως τα επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού στην ΕΕ είναι υψηλά και “οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ.
Η αδιέξοδη πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Δεκεμβρίου η Κίνα προχώρησε σε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, εγκαταλείποντας την πολιτική του “zero covid”, μετά από έντονες αντιδράσεις των πολιτών και επιτρέποντας σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και περιορίζοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ. Ακολούθως έκλεισε η βασική εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων για την Covid, που χρησιμοποιήθηκε για να πιστοποιεί εάν οι κάτοικοι έχουν περάσει από μια ζώνη όπου έχει καταγραφεί έξαρση κορονοϊού.