EXALCO Α.Ε. του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΒΙΟΚΑ) | Η ιστορία της εταιρείας από το 1973

EXALCO Α.Ε. του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΒΙΟΚΑ) | Η ιστορία της εταιρείας από το 1973

Η EXALCO Α.Ε. του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΒΙΟΚΑ) ιδρύθηκε το 1973 και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στον βαλκανικό χώρο μέσω των θυγατρικών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

490fa64ce8a6450aa799e109f52fdef9
Του Απόστολου Μάνθου

Έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή προφίλ αλουμινίου (διέλαση αλουμινίου) για συστήματα άρδευσης, οικοδομικές και βιομηχανικές χρήσεις, όπως επίσης και για ολοκληρωμένα συστήματα που καλύπτουν τις πιο σύγχρονες κατασκευαστικές ανάγκες και των πιο απαιτητικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών.

Η EXALCO διακρίθηκε μέσα στην πιο δύσκολη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, το 2020, ως μια από τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς συμπεριλήφθηκε στην πιο δυνατή επιχειρηματική λίστα του περιοδικού FORTUNE Greece, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ICAP και τη μεθοδολογία της αμερικάνικης έκδοσης, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι μία από τις τρεις ισχυρές βιομηχανίες που εμφανίζονται στη λίστα αυτή, με τις υπόλοιπες εταιρείες να εκπροσωπούν τους κλάδους των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Επίσης, την ίδια χρονιά, η EXALCO απέσπασε το σημαντικότερο βραβείο του ΕΒΕΑ, του κορυφαίου ελληνικού θεσμού στον χώρο της επιχειρηματικότητας, για την εξαγωγική της δραστηριότητα και τη διεθνή της παρουσία (εξάγει πάνω από το 75% των προϊόντων της σε 36 χώρες), ενώ το 2021 μάζεψε οκτώ σπουδαία βραβεία στην κορυφαία διοργάνωση Aluminium in Architecture Awards, αναδεικνύοντας πρωτοποριακά κατασκευαστικά έργα που δημιουργήθηκαν με τα συστήματα αλουμινίου EXALCO, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Είναι, άλλωστε, παγκοσμίως γνωστή η EXALCO για τα σύγχρονα πρότυπα σχεδίασης, τις καινοτόμες ιδέες και τις πρωτοποριακές λύσεις στη χρήση αλουμινίου, ως δομικό υλικό, παραδίδοντας έργα από τον τεράστιο γυάλινο ουρανοξύστη Eqho στη Γαλλία μέχρι το παραδοσιακό κτίριο γραφείων της ING στη Βουλγαρία και από το αεροδρόμιο Cargo του Κατάρ μέχρι τον ουρανοξύστη Tadawul στη Σαουδική Αραβία.

Αυτή είναι, λοιπόν, η εταιρεία διαμάντι η οποία κρύβεται -για κάποιους “δυστυχώς” επιτυχώς- πίσω από την ονομασία του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και αποτελεί στις οικονομικές επιδόσεις του το 97,2% της δυναμικότητάς του.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο εννεάμηνο του 2021 η EXALCO είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις 135,19 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είχε κλείσει στα 139,14 εκατ. ευρώ. Το κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) είχαν διαμορφωθεί στα 7,226 εκατ. ευρώ για την EXALCO και στα 6,818 εκατ. ευρώ στο σύνολο του ομίλου, καθώς ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας ανεβάζει ρυθμούς κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο.

Προσοχή τώρα γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η EXALCO φαίνεται να κλείνει το 2021 με τον εκρηκτικό τζίρο των 180 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ φτάνει τα 189 εκατ. ευρώ. Τα δε ΕΒΙΤ μόνο της EXALCO ξεπερνούν κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ μάλλον βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου καθώς συναλλάσσεται στο ταμπλό με το ευτελές νούμερο των 40 εκατ. ευρώ στη κεφαλαιοποίησή της.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η EXALCO έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της για το πρώτο τετράμηνο του 2022, με τις πωλήσεις της στο εξωτερικό να παίρνουν φωτιά, ενώ έρχονται ακόμα πιο δυνατά νούμερα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 μιας που τώρα μόλις ξεκινάει το “πάρτι” και στο ελληνικό real estate.

Παράλληλα, η σημαντική άνοδος που έχει προκληθεί στις τιμές του αλουμινίου θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη κερδοφορία της λόγω των ισχυρών αποθεμάτων της με χαμηλότερες τιμές κτήσης. Όσον αφορά τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των μεταφορικών, φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσουν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας μιας που το μεγαλύτερο ποσοστό το έχει μετακυλήσει στην αύξηση της τιμολογιακής της πολιτικής.

Οι δε επενδύσεις που έχουν γίνει στην EXALCO τη τελευταία 4ετία ξεπερνάνε τα 8,5 εκατ. ευρώ και τα 16,5 εκατ. ευρώ συνολικά στον όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, δίχως να βάζουμε μέσα τη σημαντικότερη ίσως κίνησή της, την παραγγελία της νέας πρέσας διέλασης αλουμινίου, δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως, που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου.

Έχει και συνέχεια …

Η EXALCO κατέχει και ένα ακίνητο φιλέτο στην Ιερά Οδό, εκτάσεως 4.324 τ.µ., που είχε αποκτήσει από την εξαγορά της ΕΛΜΕΝΤΑΛ.

Το ακίνητο αυτό έχει γίνει ήδη στόχος μεγάλων funds ακινήτων, καθώς θα πάρει μεγάλη υπεραξία όχι μόνο γιατί ως γνωστόν βρίσκεται κοντά σε δύο σταθμούς του Μετρό αλλά επειδή είναι σχεδόν πάνω στο τεράστιο αναπτυξιακό έργο διπλής ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ένα έργο που έχει μπει ήδη στις ράγες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024-2025. 

Η κορδέλα στην όλη συσκευασία δώρου των 40 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είναι η κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού 10MW, όπου αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, ο όμιλος θα κατέχει φωτοβολταϊκούς σταθμούς 19MW.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ παρουσιάζεται να έχει αποτυπώσει για πρώτη φορά ένα δυναμικό candlestick πάνω από την αντίσταση “Q” στα 1,66 ευρώ, δίνοντας ανοδικό έδαφος για την αρχική περιοχή αντίστασης των 2,10 με 2 ευρώ, έχοντας όμως ως μεσοπρόθεσμο στόχο το επίπεδο των 2,50 ευρώ.

Ο δε ανοδικός στροφέας “W” του 2020 έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο πιεστικός, αναζητώντας γρήγορη ανοδική διαφυγή από τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών. Η μετοχή, πάντως, με τη ταχύτητα που αναμένεται να αναπτύξει ο όμιλος και κυρίως η EXALCO στη διετία 2022-2023 βρίσκεται απελπιστικά πίσω. Αν μάλιστα αυξηθεί περαιτέρω και ο όγκος συναλλαγών, τότε λίαν συντόμως θα έχουμε σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι τα υψηλά η μετοχή τα έχει δει τον Ιούλιο του 2007, στα 3,74 ευρώ.

BIOKARPET 15022022

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

One thought on “EXALCO Α.Ε. του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΒΙΟΚΑ) | Η ιστορία της εταιρείας από το 1973

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *